Misschien zit je nu te twijfelen om een tussenjaar te nemen of heb je nu een tussenjaar, maar weet je niet zo goed hoe je deze moet invullen. Dan is dit artikel precies goed voor jou. Op dit moment zit ik zelf namelijk in mijn 2e tussenjaar en ik wil jou graag helpen om van jouw tussenjaar je beste jaar ooit te maken.
Of je nou niet weet welke opleiding je wilt doen of gewoon graag een jaar niet naar school wilt en gave dingen wilt beleven, ik ben van mening dat een tussenjaar je heel veel kan brengen. Mits je deze goed gebruikt natuurlijk.
Een tussenjaar is de perfecte tijd om nieuwe skills te leren, te reizen, nieuwe dingen uit te proberen en bovenal om persoonlijke groei door te gaan maken. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om een geweldig tussenjaar te gaan beleven. Misschien wil je wel vrijwilligers werk gaan doen in Afrika, in de winterperiode als skileraar gaan werken in Oostenrijk, op taalreis naar Spanje gaan of een eigen bedrijf beginnen. Per persoon verschilt het natuurlijk wat jij wilt gaan doen in je tussenjaar, maar zolang je er maar met volle moed voor gaat en een beetje een plan hebt gaat het goed komen.
12 tips om jouw tussenjaar te laten slagen
Tip 1: Stel doelen
Ik raad je aan om aan het begin van je tussenjaar doelen te stellen die je wilt behalen. Doe je dit niet dan kan het zo zijn dat je het tussenjaar niet optimaal gaat gebruiken en hier ga je achteraf spijt van hebben, geloof me! Je wilt niet terugkijken op je tussenjaar en erachter komen dat je eigenlijk niks moois hebt gedaan of meegemaakt hebt en eigenlijk alleen maar hebt zitten niksen.
Ga bij jezelf na waarom jij een tussenjaar hebt genomen of wilt nemen. Welke dingen wil je doen of wat wil je bereiken?
Pak bijvoorbeeld een papiertje en schrijf hier 5 dingen op die je graag gedaan wilt hebben, 3 nieuwe dingen die je geleerd wilt hebben/waar je beter in wilt worden en 2 persoonlijke eigenschappen die je wilt verbeteren. Zo zal je nooit in je tussenjaar het gevoel hebben dat je nergens voor bezig bent. Mocht je deze dingen nou allemaal afgerond hebben, bedenk dan gewoon weer nieuwe dingen zodat je altijd een soort doel hebt waar je naartoe kan werken.
In 8 simpele stappen je doelen behalen
Tip 2: Maak een plan (per dag)
Ik kan me voorstellen dat het nu heel leuk klinkt om elke dag uit te slapen en een beetje van de dag te genieten, maar ik spreek uit ervaring dat is het niet! Wil je nou uit elke dag het maximale halen, maak dan een soort structuur van wat je elke dag wilt doen. Een voorbeeld van hoe zoiets eruit kan zien is; ik sta op om 9:00. Dan maak ik een lekker ontbijtje. Hierna lees ik 30 pagina’s uit mijn nieuwe boek. Dan ga ik me klaarmaken om naar de sportschool te gaan. Thuisgekomen van de sportschool ga ik lunch maken en douchen. Na de lunch moet ik werken van 14:00 tot 18:00. Als ik thuiskom ga ik avondeten. Na het avondeten ga ik bezig met Spaans en verdiep ik me in investeren in aandelen. Daarna ga ik lekker in bed liggen en zet ik een Netflix serie op.
Je hoeft natuurlijk niet een planning op de minuut maken waar je niet van af mag wijken, maar het is toch wel prettig als je van tevoren een beetje een idee hebt hoe je je dag gaat invullen.
Tip 3: Maak een planning
Naast dat je per dag een soort planning kunt maken, kun je dit natuurlijk ook over het hele jaar doen. Ook hier geldt natuurlijk dat je hier best van af mag wijken of dingen mag toevoegen, maar het is een mooie hou vast om zo al je doelen en misschien nog wel meer te kunnen halen.
Stel je wilt bijvoorbeeld rond februari naar Zuid-Amerika gaan om daar 2 maand te gaan backpacken. Dan kun je bijvoorbeeld oktober de hele maand werken. Dan misschien in november 1 week vrij nemen, omdat je graag een schilderij wilt maken (ik zeg maar wat). Vervolgens werk je de rest van november. Dan in december neem je rond sinterklaas, kerst en oud en nieuw vrij en daarna werk je door tot februari en ga je dan op reis.
Zo kun je een beetje je jaar uitplannen voor jezelf. Zo’n planning kan heel handig zijn om al je doelen te halen.
Tip 4: Doe werk ervaring op
Iets wat ook een aanrader is, doe werkervaring op. Misschien heb jij een passie voor mode, solliciteer dan bij een kledingwinkel. Of ben je heel goed met kinderen, solliciteer dan bij een kindercrèche. Je kunt dit werk tijdelijk houden of misschien heb je wel de intentie om door te groeien via dit bijbaantje. Er zijn genoeg beroepen waar je niet per se een diploma voor nodig hebt. Zolang je maar inzet toont, en leergierig bent kun je een heel eind komen.
Wat je ook kunt doen als je nog niet weet wat je leuk vindt is meelopen bij verschillende beroepen/beroepenvelden. Misschien lijkt advocaat je nu wel wat of kapster of timmerman. Ga opzoek naar een bedrijf of persoon die dit beroep uitvoert en stuur ze een mailtje of bel ze of je eens een paar uur mee zou mogen lopen. Je denkt nu misschien dat niemand erop zit te wachten dat ze iemand een paar uur mee moeten nemen in hun werk, maar ik denk dat er veel mensen zijn die je met alle liefde zouden helpen. Zij zijn ooit ook jong geweest en begrijpen hoe lastig het is om te kiezen wat je leuk vindt.
Tip 5: Ontdek jezelf
Eén van de belangrijkste dingen in een tussenjaar is denk ik toch wel het ontdekken van jezelf. Je hebt nu mooi de tijd om van alles uit te proberen en te ontdekken wat je leuk vindt, wat je minder leuk vindt en wie jij eigenlijk echt bent!
In mijn tussenjaren ben ik zelf achter gekomen dat ik graag bezig ben met persoonlijke ontwikkeling in de vorm van boeken lezen en mediteren/manifesteren. Ook heb ik ondervonden dat ik een enorme liefde heb voor (solo) reizen.
Aan de ander kant ben ik me ook bewust geworden van persoonlijke eigenschappen die verbeterd konden worden. Ik merkte dat ik niet altijd even gelukkig was en zeker niet zelfverzekerd. Toen ik tot deze realisatie kwam heb ik besloten om er alles aan te doen om dit te veranderen.
4 dingen hebben hierbij enorm geholpen naar mijn mening.
1. Boeken voor persoonlijke groei
2. Mediteren/manifesteren
4. en als allerbelangrijkste, dingen doen die je uit je comfortzone halen
Misschien denk je nu je dit ziet bij jezelf “dit is veelte zweverig voor mij”, dat had ik eerst ook. Ik was eerst ook erg sceptisch over mediteren, manifesteren en affirmaties, maar ik denk hier nu heel anders over. Probeer het en merk zelf het verschil.
Tip 6: Wees bezig met je gezondheid
Zoals je waarschijnlijk wel weet is het enorm belangrijk om veel te bewegen en gezond te eten. Misschien dat je op dit moment niet helemaal tevreden bent met je levensstijl of uiterlijk, dan is dit een mooi moment om dit voorgoed te veranderen. Ik had dit zelf ook en ben nu al zo’n 3 jaar actief bezig met sporten en gezond eten en zit nu zo veel beter in mijn vel.
Bekijk ook eens de artikelen over sporten en gezond eten en wat voor een positieve invloed deze hebben op jouw kunnen leven.
Tip 7: Leer iets nieuws
Een tussenjaar is een mooie tijd om nieuwe dingen te leren. Dit kan van alles zijn; van leren koken, een nieuwe taal leren spreken, tot een master worden in Excel.
Mocht je er nou altijd van gedroomd hebben om in vloeiend Spaans je paella te bestellen in een restaurant of zelf een prachtige website te maken waar je verteld over jouw passie voor schilderen, dit kun je tegenwoordig allemaal gemakkelijk online leren. Ik heb een artikel gemaakt met 5 belangrijke vaardigheden om je CV mee te boosten.
Tip 8: Neem een begeleid tussenjaar
Naast dat je je tussenjaar zelf kunt invullen kun je er ook voor kiezen om een begeleid tussenjaar te nemen. Tegenwoordig zijn er organisaties die een heel programma hebben gemaakt waar je je voor in kunt schrijven. Zij zullen je hier een half jaar of een heel jaar (kan je zelf kiezen) meenemen bij allemaal projecten, evenementen en workshops. Dit alles met als doel, persoonlijke ontwikkeling. Eén van de bekendere organisaties die dit doet is Breekjaar.nl.
Ik heb persoonlijk geen ervaring met breekjaar of andere organisaties die een georganiseerd tussenjaar aanbieden, dus kijk vooral zelf even rond op het internet mocht je hier interesse in hebben.
Tip 9: Zoek een coach
Mocht je nou niet graag meteen een half jaar aan iets vast zitten of wil je graag wat meer persoonlijke begeleiding krijgen, ga dan misschien eens opzoek naar een coach. Het voordeel van het kiezen van een coach boven een organisatie is dat je bij een coach een meer persoonlijke benadering krijgt. Je gaat samen met de coach naar JOU kijken en aan de hand daarvan krijg je gepersonaliseerde opdrachten in plaats van algemene opdrachten die voor iedereen het zelfde zijn.
Tip 10: Ga naar het buitenland
Iets wat ik niet erg genoeg kan aanraden is, ga naar het buitenland!
Tegenwoordig kun je van alles internationaal gaan doen, hier een paar voorbeelden.
-ga rondreizen door het prachtige Azië
-ga werken in het zonovergoten Mallorca
-doe vrijwilligers werk in Afrika
-ga op taalreis naar Costa Rica
-ervaar een ‘High school year’ in Amerika
Dit zijn allemaal voorbeelden van prachtige avonturen die je je leven niet meer zal vergeten. Naast dat je hierbij een prachtige tijd tegemoet gaat, brengt het je persoonlijk ook enorm veel. Je gaat hier zo’n enorme persoonlijke groei doormaken doordat je uit je comfort zone komt en je moet leren om jezelf te redden in verschillende (onbekende) situaties.
Tip 11: Start een eigen bedrijf
Wat steeds populairder wordt in een tussenjaar is het beginnen van een eigen onderneming. Omdat je geen school meer hebt, heb je meer tijd om zelf iets te ondernemen. Veel mensen doen dit omdat ze iets hebben wat ze leuk vinden om te doen en hier graag een centje extra mee willen verdienen. De online wereld wordt natuurlijk ook steeds groter, dus hier liggen ook kansen om geld te verdienen vanuit huis.
Sommigen hebben zelfs zulke grote plannen dat ze iets willen gaan opbouwen waar ze later zelfs hun werk van kunnen maken. Mocht jij nou ook iets hebben waar je goed in bent of iets waar je erg geïnteresseerd in bent, misschien is het dan wel iets voor jou om hier een eigen bedrijfje mee te starten.
Tip 12: Doe mee aan een medisch onderzoek
Ook één van de dingen die je kunt doen in een tussenjaar is deelnemen aan een medisch onderzoek. Een medisch onderzoek houdt eigenlijk in dat je voor een bepaalde tijd naar een onderzoekscentrum gaat en daar een medicijn toegediend krijgt tegen een bepaalde ziekte/aandoening (je kunt zelf kiezen aan welk onderzoek je wilt meehelpen) en dat je dan de hele tijd in de gaten gehouden wordt door medisch personeel om te kijken hoe je lichaam reageert op dit medicijn. Je verricht hierbij dus een goede daad want je helpt de medische wereld hiermee en de beloning die je ervoor krijgt is ook niet mis.
Ik kan me voorstellen dat dit in eerste instantie misschien eng klinkt maar geloof me, het valt wel mee. In het artikel Meedoen met een medisch onderzoek voor geld – mijn ervaring schrijf ik hier meer over.