man en vrouw springen in de lucht van blijfschap

10 tips om gelukkiger te worden in het leven

Iedereen wilt gelukkig zijn in zijn leven. Gelukkig ben je als je tevreden bent met de huidige omstandigheden en met jezelf. Hierbij zijn twee van de belangrijkste onderdelen van geluk, de dingen die je onderneemt om gelukkig te worden en je gedachten. Zo’n 40% van je geluk komt hier vandaan volgens psycholoog lyubomirsky. ‘Doelgerichte acties’ en ‘je gedachten’ hebben dus een enorme impact op je geluk. Daarom hier 10 tips die er voor zorgen dat je meer geluk ervaart. Sommige van deze dingen lijken misschien iets heel kleins, maar ze doen meer dan je nu denkt.

Eventuele relevante artikelen:

Negatieve gedachten ombuigen naar positieve

Je gedachten positiever maken door situaties anders te interpreteren

10 dingen die je kunt doen om gelukkiger te worden

1. Stop met jezelf vergelijken met anderen

Veel mensen zijn geneigd om zichzelf te vergelijken met anderen, maar dit kan enorm slecht voor je mentale gezondheid zijn. Vooral op social media gebeurt dit enorm veel. Overal op social media zie je tegenwoordig hoe perfect iedereen is en hoe perfect hun leven is. Je krijgt nu de neiging om jezelf te vergelijken met diegene. Je ziet dat iemand een succesvol bedrijf heeft opgericht en nu lekker op het strand ligt en kijkt vervolgens naar jezelf en bent niet tevreden met de vergelijking. Dit kan zorgen voor een enorm ongelukkig gevoel. ‘Het gras lijkt altijd groener aan de overkant’ is daarom ook een bekend gezegde. Probeer daarom niet jezelf met anderen te vergelijken, want iedereen hun leven is anders en dat is oké.

Plus vergeet niet, op social media ziet alles er roze kleurig uit, maar dat is ook allemaal maar schijn. Je ziet daar alleen de goede dingen in iemands leven, niet de slechte dingen.

evenwichtsschaal

2. Wees dankbaar

Veel mensen zijn het erover eens dat dit een van de belangrijkste dingen is in de zoektocht naar een gelukkig leven. Wees dankbaar voor alles wat je hebt! Wees dankbaar dat je niet een arm mist. Wees dankbaar dat je niet chronisch ziek bent. Wees dankbaar dat je een gezin hebt. Wees dankbaar dat je een dak boven je hoofd hebt.

Als jij elke dag begint met 3 dingen opnoemen waarvoor jij dankbaar bent, zal je de rest van de dag met een positieve mindset ingaan.

Bordje met 'enjoy the little things'

3. Leef in het hier en nu

Dit is ook een hele belangrijke, leef in het nu. Dit is iets waar mediteren zich ook mee bezig houdt. Een groot deel van de mensen die ongelukkig of depressief zijn, zijn meer bezig met alle fouten in hun verleden en hun angst voor de toekomst, dan met wat er op dat moment bezig is. Stel je bent bij een voorstelling van een cabaretier, wees dan ook alleen daar mee bezig. Geniet van het moment! Wees niet bezig met dat blauwtje dat je had gelopen afgelopen weekend tijdens het uitgaan of de stress die je hebt over een examen dat volgende week is. Leef in het hier en nu, dit zal je zoveel gelukkiger maken.

4. Begin met mediteren

Meerdere studies hebben al aangetoond dat mediteren een positieve invloed heeft op je gemoedstoestand. Je leert tijdens het mediteren om meer in het ‘hier en nu’ te leven en minder bezig te zijn met de spanning die je jezelf aanpraat. Diezelfde spanning kan zorgen voor een ongelukkig gevoel en later eventueel een depressie. Mediteren is dus een hele goede manier om dit onder controle te krijgen.

Ik was eerst zelf een beetje sceptisch over mediteren, maar mijn mening is volledig veranderd. In het artikel 9 redenen waarom jij moet beginnen met mediteren vertel ik meer over mediteren.

vrouw op het strand aan het mediteren

5. Ga naar buiten

Zonlicht is namelijk erg goed voor je geluk. Dit komt doordat je lichaam vitamine D aanmaakt als er zonlicht op je huid komt. Vitamine D beïnvloedt vervolgens 2 belangrijke stoffen in je hersenen namelijk, serotonine en melatonine. Serotonine is je gelukshormoon. Melatonine is het stofje dat ervoor zorgt dat je moe wordt. Zonlicht zorgt ervoor dat je lichaam meer serotonine aanmaakt en je je dus gelukkiger voelt. En aan de andere kant vermindert het de melatonine, waardoor je dus meer energie krijgt.

vrouw geniet van zonlicht

6. Sport meer

Sporten heeft meerdere manieren waardoor het je gelukkiger maakt.

  • meer zelfvertrouwen
  • minder stress
  • aanmaak 3 belangrijke neurotransmitters

(Serotonine: boost voor je humeur)

(Endorfine: de natuurlijke pijnstiller)

(Dopamine: gevoel van beloning)

Verder heeft sporten nog een hele boel voordelen. Hier heb ik meer over geschreven in het artikel Waarom sporten essentieel voor jou is! 23 redenen.

man en vrouw aan het sporten

7. Probeer nieuwe dingen

Kom uit je comfort zone! Probeer iets wat je nog nooit gedaan hebt. Ga ergens heen waar je nog nooit geweest bent. Alles wat je doet wat buiten je comfort zone ligt, zal zorgen voor persoonlijke groei en een gevoel van voldoening.

Wat volgens velen de beste manier is om uit je comfortzone te komen en te groeien als persoon, is naar het buitenland gaan. Ik zou je dit dan ook absoluut aanraden om te doen.

8. Luister naar je intuïtie

Luister altijd naar jezelf en naar wat jij wilt. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk en niemand anders. Uiteindelijk weet alleen jij wat het beste voor je is.

9. Geef geld uit aan anderen/help anderen

Volgens onderzoekers van de universiteit van British Columbia en Harvard maakt geld wel degelijk gelukkig – maar enkel als je het aan anderen spendeert. Al draait het niet enkel om geld. Dagelijks een goede daad verrichten kan het geluk en de algemene tevredenheid over het leven doen toenemen, zo staat in een studie in het vakblad Journal of Social Psychology, waaruit blijkt dat goede daden verrichten even gelukkig maakt als elke dag iets nieuws uitproberen. Er zijn zelfs meerdere onderzoeken die beweren dat het aller beste middel voor geestelijke gezondheid, vrijwilligers werk is.

10. Ga je roeping achter na

Een belangrijk onderdeel van een gelukkig leven leiden, is je roeping volgen. Waar ben jij goed in? Waar word je gelukkig van? Wat is jouw doel in het leven?

Als je je hele leven doorgaat zonder doelen, dan is dit een saai bestaan. Mensen halen voldoening, waardigheid en geluk uit doelen zetten en achterna gaan. Bepaald dus wat jouw roeping is in het leven en ga dit achterna.

Ik geloof dat iedereen op de aarde is gezet met een groter doel. Wat is die van jou?

Weet je niet wat je wilt doen met je leven? Hier 6 tips om jouw roeping te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *