Iedereen wilt gelukkig zijn in zijn leven. Gelukkig ben je als: je tevreden bent met je huidige omstandigheden en met jezelf. Hierbij zijn twee van de belangrijkste onderdelen van geluk, de dingen die je onderneemt om gelukkig te worden en je gedachten. Zo’n 40% van je geluk komt hier vandaan volgens psycholoog lyubomirsky. ‘Doelgerichte acties’ en ‘je gedachten’ hebben dus een enorme impact op je geluk. Daarom hier 10 tips die er voor zorgen dat je meer geluk ervaart. Sommige van deze dingen lijken misschien iets heel kleins, maar ze doen meer dan je nu denkt.

Eventuele relevante artikelen:

10 dingen die je kunt doen om gelukkiger te worden

1. Stop met jezelf vergelijken met anderen

Veel mensen zijn geneigd om zichzelf te vergelijken met anderen, maar dit kan enorm slecht voor je mentale gezondheid zijn. Vooral op social media gebeurt dit enorm veel. Overal op social media zie je tegenwoordig hoe perfect iedereen is en hoe perfect hun leven is. Je krijgt nu de neiging om jezelf te vergelijken met diegene. Je ziet dat iemand een succesvol bedrijf heeft opgericht en nu lekker op het strand ligt en kijkt vervolgens naar jezelf en bent niet tevreden met de vergelijking. Dit kan zorgen voor een enorm ongelukkig gevoel. ‘Het gras lijkt altijd groener aan de overkant’ is daarom ook een bekend gezegde. Probeer daarom niet jezelf met anderen te vergelijken, want iedereen hun leven is anders en dat is oké.

Plus vergeet niet, op social media ziet alles er roze kleurig uit, maar dat is ook allemaal maar schijn. Je ziet daar alleen de goede dingen in iemands leven, niet de slechte dingen. Het leven kan er perfect uitzien, maar vaak is dat niet het geval.

Kijk maar eens naar bekende personen. Die hebben vaak heel veel geld en roem, maar toch hoor je regelmatig dat ze enorm ongelukkig zijn. Focus je daarom op jezelf en jouw leven en probeer dat zo goed mogelijk te maken. En kijk niet teveel naar anderen.

evenwichtsschaal

2. Wees dankbaar

Veel mensen zijn het erover eens dat dit een van de belangrijkste dingen is in de zoektocht naar een gelukkig leven. Wees dankbaar voor alles wat je hebt! Wees dankbaar dat je niet een arm mist. Wees dankbaar dat je niet chronisch ziek bent. Wees dankbaar dat je een gezin hebt. Wees dankbaar dat je een dak boven je hoofd hebt.

Als jij elke dag begint met 3 dingen opnoemen waarvoor jij dankbaar bent, zal je de rest van de dag met een positieve mindset ingaan. Je zal je dag zo beter beginnen en je hersenen programmeren om positiever te zijn de rest van de dag. Kleine dingen als dit veranderen je gemoedstoestand en gedachtegang zoveel meer dan je zal verwachten.

Bordje met 'enjoy the little things'

3. Leef in het hier en nu

Dit is ook een hele belangrijke, leef in het heden. Dit is iets waar mediteren zich ook mee bezig houdt. Een groot deel van de mensen die ongelukkig of depressief zijn, zijn meer bezig met alle fouten in hun verleden en hun angst voor de toekomst, dan met wat er op dat moment bezig is. Stel je bent bij een voorstelling van een cabaretier, wees dan ook alleen daar mee bezig. Geniet van het moment! Wees niet bezig met dat blauwtje dat je had gelopen afgelopen weekend tijdens het uitgaan of de stress die je hebt over een examen dat volgende week is. Leef in het hier en nu, dit zal je zoveel gelukkiger maken.

Het verleden kan je niet meer veranderen en het heden kun je niet voorspellen. Het heeft dus ook geen zin om hier over na te denken op momenten dat je ook lekker in het heden kunt leven. Geniet dus van het moment!

4. Begin met mediteren

Meerdere studies hebben al aangetoond dat mediteren een positieve invloed heeft op je gemoedstoestand. Je leert tijdens het mediteren om meer in het ‘hier en nu’ te leven en minder bezig te zijn met negatieve gedachtes en onnodige zaken. Bijvoorbeeld te veel nadenken over dingen die in het verleden zijn gebeurd of je zorgen maken over dingen in de toekomst.

Mediteren leert je om alleen bezig te zijn met het heden. Door dit vaak te doen train je je hersenen om je te focussen en om negatieve gedachten links te laten liggen. Doe dit vaak genoeg en je zal in je dagelijks leven merken dat negatieve gedachten minder vaak voorkomen en je ze de baas bent. Je geeft geen waarde aan de gedachten en gaat vrolijk verder met wat je op dat moment aan het doen bent.

In principe train je je hersenen dus om in het ‘hier en nu’ te leven en niet teveel bezig te zijn met andere dingen.

Ik was eerst zelf een beetje sceptisch over mediteren, maar mijn mening is volledig veranderd. Lees hier 9 redenen waarom jij moet beginnen met mediteren.

vrouw op het strand aan het mediteren

5. Ga naar buiten

Zonlicht is namelijk erg goed voor je geluk. Dit komt doordat je lichaam vitamine D aanmaakt als er zonlicht op je huid komt. Vitamine D beïnvloedt vervolgens 2 belangrijke stoffen in je hersenen namelijk, serotonine en melatonine. Serotonine is je gelukshormoon. Melatonine is het stofje dat ervoor zorgt dat je moe wordt. Zonlicht zorgt ervoor dat je lichaam meer serotonine aanmaakt en je je dus gelukkiger voelt. En aan de andere kant vermindert het de melatonine, waardoor je dus meer energie krijgt.

vrouw geniet van zonlicht

6. Sport meer

Sporten heeft meerdere manieren waardoor het je gelukkiger maakt.

  • sporten geeft je meer zelfvertrouwen
  • sporten verminderd stress en andere psychische klachten
  • en door te sporten maakt je lichaam 3 belangrijke neurotransmitters aan
  1. Serotonine: boost voor je humeur
  2. Endorfine: de natuurlijke pijnstiller
  3. Dopamine: gevoel van beloning

Verder heeft sporten nog een hele boel voordelen. Hier heb ik meer over geschreven in het artikel Waarom sporten essentieel voor jou is! 23 voordelen van sporten

man en vrouw aan het sporten

7. Probeer nieuwe dingen

Kom uit je comfort zone! Probeer iets wat je nog nooit gedaan hebt. Ga ergens heen waar je nog nooit geweest bent. Alles wat je doet wat buiten je comfort zone ligt, zal zorgen voor persoonlijke groei en een gevoel van voldoening.

Wat volgens velen de beste manier is om uit je comfortzone te komen en te groeien als persoon, is naar het buitenland gaan. Ik zou je dit dan ook absoluut aanraden om te doen.

8. Luister naar je intuïtie

Luister altijd naar jezelf en naar wat jij wilt. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk en niemand anders. Uiteindelijk weet alleen jij wat het beste voor je is. Zorg dus dat als je beslissingen moet maken, dat jij deze zelf neemt. Hulp van anderen kan soms fijn voelen en goed bedoelt zijn, maar het beïnvloedt jouw leven dus je moet zelf kiezen wat JIJ wilt.

9. Geef geld uit aan anderen/help anderen

Volgens onderzoekers van de universiteit van British Columbia en Harvard maakt geld wel degelijk gelukkig – maar enkel als je het aan anderen spendeert. Al draait het niet enkel om geld. Dagelijks een goede daad verrichten kan het geluk en de algemene tevredenheid over het leven doen toenemen. Zo staat in een studie in het vakblad Journal of Social Psychology, waaruit blijkt dat goede daden verrichten even gelukkig maakt als elke dag iets nieuws uitproberen. Er zijn zelfs meerdere onderzoeken die beweren dat het aller beste middel voor geestelijke gezondheid, ‘vrijwilligers werk doen’ is.

10. Ga je roeping achter na

Een belangrijk onderdeel van een gelukkig leven leiden, is je roeping volgen. Waar ben jij goed in? Waar word je gelukkig van? Wat is jouw doel in het leven?

Als je je hele leven doorgaat zonder doelen, dan is dit een saai bestaan. Mensen halen voldoening, waardigheid en geluk, uit doelen zetten en achterna gaan. Bepaald dus wat jouw roeping is in het leven en ga dit achterna.

Ik geloof dat iedereen op de aarde is gezet met een groter doel. Wat is die van jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *