kikker met koffer en tekst 'time for change'

Tijdelijk in het buitenland wonen + werken/leren – de 4 beste opties

Tijdelijk in het buitenland wonen +werken/leren is echt een life hack voor jongeren. In je jongeren jaren tijdelijk in het buitenland zijn is echt een enorme aanrader. Dit is misschien wel de nummer 1 tip die ik wil meegeven aan jongeren. Je gaat zo’n enorme persoonsverandering meemaken (op een goede manier). In dit artikel heb ik 4 redenen waarom jij alleen naar het buitenland moet gaan. Daar heb ik ook meer verteld over city hoppen en backpacken. Dit artikel gaat niet over rondreizen maar over in het buitenland wonen voor een bepaalde tijd. Over wonen+ werken/leren in het buitenland om precies te zijn. Wil jij nou voor een tijdje naar het buitenland, dan kun je kiezen uit deze 4 opties:

1. Werken in het buitenland

Wil jij voor een tijd naar een wat warmer land? Of misschien wel naar de sneeuw? Of gewoon even naar een andere omgeving, maar wil je niet op vakantie? Ga dan werken in het buitenland! Op websites als Yobbers staan het hele jaar door vacatures voor banen in het buitenland. In de zomer maanden zal je meer vacatures voor proppers, bar personeel, etc. vinden. En in de winter vind je veel vacatures gericht op wintersport zoals, ski leraar, apres-ski personeel of hotelpersoneel.

Naast dit vakantie werk heb je ook het hele jaar door vacatures voor niet seizoens gerichte banen. Dit kan echt van alles zijn van online marketeer tot klantenservice medewerker tot kok, voor ieder wat wils dus. Mocht je dus graag Nederland verlaten voor een tijdje en je CV een flinke boost geven, google dan even naar de mogelijkheden voor werken in het buitenland en kies iets wat bij jou past.

Misschien klinkt dit wat spannend om in het buitenland te gaan werken. Dit kan ik me goed voorstellen, ik vond het ook super spannend. Ik zat lang te twijfelen of ik het wel durfde, maar op een gegeven moment besloot ik dat mijn angst me niet ging weerhouden van wat ik graag wilde doen. Toen ik na begon te denken over waarom ik het nou eigenlijk spannend vond kon ik me niet eens echt een goede reden bedenken. Toen ik me dit realiseerde heb ik meteen de knoop doorgehakt en hier heb ik geen moment spijt van gehad. Als je de knoop eenmaal doorgehakt hebt zal je merken dat het allemaal wel meevalt hoe spannend het is.

Mijn ervaring met werken in het buitenland (Mallorca)

Ik ben zelf in de zomer van 2021 naar Mallorca gegaan om daar in een kroeg te werken. Ik heb hier de tijd van mijn leven gehad en super veel leuke mensen leren kennen. Elke dag voelt eigenlijk als vakantie aan, alleen moest je ’s avonds dan nog werken. Dit werken voelde echter grotendeels ook gewoon als feestvieren, omdat je alles moest doen om de gasten te vermaken dus maakten we (het personeel) er zelf ook altijd een feestje van.

biertje dat getapt wordt

Hoe mijn dag er meestal een beetje uitzag was als volgt;

Ik zette eigenlijk nooit een wekker en werd dus elke dag op een andere tijd wakker (meestal tussen 11:00-13:00). Daarna ging ik even een broodje eten en water drinken en dan eigenlijk gelijk naar het strand of het zwembad. Hier waren we dan paar uurtjes aan het chillen met wat muziek. Even lekker relaxen, beetje zwemmen en beetje zonnen. Vervolgens gingen we naar een café en gingen we wat biertjes drinken met een paar man (dit was overdag en onder werktijd gewoon toegestaan trouwens, tot op zekere hoogte natuurlijk). Dan even uiteten bij een van de vele restaurants en daarna ging je je klaarmaken voor een avondje werk.

cocktail op een strand

Het was wel hard werken waar ik werkte, maar de sfeer was altijd super goed in de kroeg dus dat maakte niet zoveel uit. 

Na werk zou je normaal gesproken zelf nog uitgaan tot laat in de ochtend, bij ons was dit echter niet mogelijk door COVID. Alles moest sluiten om 2:00, dus dat was wel een flinke tegenvaller.

Naast dat ik echt een toptijd heb beleefd, heb ik er nog meer aan over gehouden. Ik heb aan dit avontuur een groot deel van mijn zelfvertrouwen, dat ik op dit moment heb, te danken. Je komt daar op een totaal vreemde plek met allemaal mensen die je niet kent, dus je moet je gelijk sociaal openstellen. Hiernaast zal je ook in situaties komen die je niet kent of waar je nog niet zo op je gemak in bent. Je zult nu echt merken dat je op jezelf aangewezen bent en je jezelf moet redden. 99% van de tijd lukt dit natuurlijk gewoon en elke keer als je zo’n situatie ‘overwint’ zal je zelfvertrouwen een enorme boost krijgen. Op een gegeven moment heb je echt het gevoel dat je de hele wereld aankan, hoe gek dat ook klinkt.

Echt een aanrader dus om dit een keer mee te maken!

Om zo’n baan te vinden kun je bijvoorbeeld op Yobbers kijken of bijvoorbeeld ‘club mallorca’ zoeken op facebook en dan alle facebook pagina’s langsgaan van clubs en kroegen die daar zitten (zo ben ik aan mijn baan gekomen). Als ze mensen zoeken zullen ze een bericht op hun pagina hebben staan met vacatures. Verder kun je natuurlijk gewoon op google intikken ‘werk in het buitenland’ of ‘vacatures in het buitenland’.

2. Vrijwilligers werk buitenland

Een tussenjaar is een mooie tijd om iets goeds te doen voor de mensheid. Je kunt andere mensen heel blij maken met jou inzet voor een goed doel. Jij zelf haalt hier natuurlijk een goed gevoel en een prachtige ervaring uit.

Ga bijvoorbeeld kinderen zwemles geven in Oeganda, help met de bouw van een school in Tanzania of help in een pinguïn opvangtehuis in Zuid-Afrika. Zoals je ziet zijn er ongelooflijk veel verschillende projecten waarbij jij kan helpen. Je zult daar een tijdje in een supergave omgeving wonen met allemaal mensen om je heen die je super dankbaar zullen zijn. Als je terugkomt van dit avontuur denk ik dat je een compleet ander persoon bent, op een goede manier natuurlijk! Je zult vol voldoening en goede moed terugkeren.

En stel je eens voor hoe goed dit op je CV zal staan.

Mocht je dit nou fantastisch mooi lijken, kijk dan voor jezelf even online wat je het meeste aanspreekt. Ik heb geen ervaring met vrijwilligers werk doen in het buitenland dus weet ook niet welke sites en organisaties dit allemaal organiseren, maar gelukkig weet google alles. https://www.vrijwilligwereldwijd.nl/ en https://www.projects-abroad.nl/ zijn 2 sites die redelijk bovenin staan bij google. Ook weet ik dat ik vaak op Yobbers keek voor banen in het buitenland en hier hadden ze ook vrijwilligerswerk projecten, dus hierop kun je sowieso even een kijkje nemen.

Afrikaanse kinderen zijn aan het leren

3. Taalreis buitenland

Mocht jij nou graag een taal hebben waar je beter in wilt worden of een nieuwe taal leren en dit combineren met een reis naar het buitenland? Dan zou ik zeker een taalreis aanraden. Je gaat hier voor een bepaalde tijd naar het buitenland en leert hier een taal spreken. Je hebt vaak de keuze hoelang je wilt gaan en hoe intensief je de opleiding wilt hebben.

Naast dat je lessen krijgt zal je de taal ook beter leren beheersen doordat je er buiten de lessen om, mee geconfronteerd wordt. Als je naar de kapper wilt, een broodje wilt halen bij de bakker of een souvenirtje wilt kopen. Het is dus een soort van vakantie, waarin je tegelijkertijd een nieuwe taal leert.

Qua slaapplek heb je meestal de optie om op een campus van EF te gaan wonen voor de desbetreffende tijd of om in een gastgezin te verblijven. Beide hebben zo zijn voordelen. Op een campus zijn er allemaal mensen net als jij van overal ter wereld. Dit is supergezellig om nieuwe vrienden te maken en meer te weten te komen over andere landen en culturen. Met die nieuwe vrienden kun je dan weer de plek gaan verkennen waar je verblijft en leuke dingen samendoen.

Verblijven bij een gastgezin heeft als voordeel dat je ‘gedwongen’ wordt om ook als je daar thuis bent de taal te spreken die je aan het leren bent.

Het goede aan een taalreis is dat je snel een nieuwe taal leert en tegelijkertijd ook zelfstandiger wordt. Je gaat daar namelijk heen zonder dat je iemand kent en bent dus op jezelf aangewezen. Dit zorgt ervoor dat je uit je comfortzone wordt gehaald en daardoor zelfverzekerder wordt.  

Je gaat deze persoonlijke groei echt merken. Je wordt geforceerd om op nieuwe mensen af te stappen en dingen alleen op te lossen en te regelen.

Verder biedt een taalreis je ook goed toekomstperspectief, het staat supergoed op je CV en kan handig uitkomen als je een baan gaat zoeken later.

Enkele van de organisaties die zo’n taalreis organiseren zijn: EF, esl-taalreizen en plustaalreizen.

Meid leest engels boek

4. Highschool experience

Een paar maanden of misschien zelf wel een jaar in het buitenland wonen en naar school gaan, klinkt gaaf toch? Heb jij nou een tussenjaar en wil jij deze opvullen met een enorm avontuur, kijk dan eens naar highschool year’s. Je zult hier voor een bepaalde tijd wonen en naar school gaan in een door jou gekozen land (hou er wel rekening mee dat je meestal niet ouder dan 18 jaar mag zijn). Je wordt ondergebracht bij een zorgvuldig uitgekozen gastgezin en zult een tijdje in een totaal nieuwe omgeving leven. Andere mensen, ander onderwijssysteem, andere taal en een andere cultuur. Supergaaf dus!

Enkele aanbieders van zo’n reis zijn EF, into-highschool en travelactive.

Per organisatie verschillen de opties van bestemmingen en lengtes van de reizen. Het kortst is meestal 3 maanden en het langst 10 maanden. En qua landen moet je natuurlijk denken aan een Amerika of Engeland maar ook aan minder voor de hand liggende landen als Italië, Argentinië en Australië.

Misschien heb jij altijd al wel in Amerika willen wonen of op een amerikaanse highschool willen zitten. Dan is dit je kans. Beleef een ‘prom night’, eet bij een van de vele bekende voedselketens, word quarterback van het football team, voeg je bij de cheerleaders, vier thanksgiving met je gastgezin, etc. Het is (bijna) net zoals in de films.

Een highschool experience geeft je de ultieme mogelijkheid om tijdelijk te wonen in een land waar je misschien altijd al wel heen wilde.

Zo’n avontuur als dit is natuurlijk echt aan te raden. Misschien vind je het spannend klinken om zo lang weg te zijn, maar het is het meer dan waard. Je gaat zo’n onvergetelijke tijd meemaken dat dat beetje angst dat je hebt, je niet tegen gaat houden. Ook als je terug bent zal je er nog veel aan hebben (gehad). Je zult merken dat je veel zelfstandiger en zelfverzekerder bent dan voor je reis. Ook zal je de taal van het land beter beheersen en de cultuur beter begrijpen. Verder staat het natuurlijk super op je CV. Dit alles kan in de toekomst nog wel eens goed van pas komen.

geslaagde studenten Amerika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *