Nieuwe dingen leren is natuurlijk altijd leuk en goed voor je. Je wilt er eigenlijk voor zorgen dat je je hele leven blijft leren. Of je dit nou doet om persoonlijke redenen of omdat je je CV een boost wilt geven of wat de reden ook is. Ik heb hier een lijst van 5 belangrijke skills om in deze tijd te leren.

5 belangrijke skills om te leren in 2022

1. Een nieuwe taal leren/ beter worden in een taal

Aangezien Nederlands niet echt een wereldtaal is, is het altijd handig om kennis te hebben van meerdere talen.

Ik zelf ben Spaans aan het leren op het moment,

dit omdat;

  • ik het een gave taal vind
  • het de op één na meest gesproken taal ter wereld is
  • ik veel naar Spanje op vakantie ga
  • ik binnenkort een reis door Zuid-Amerika wil gaan doen en ze daar niet tot nauwelijks Engels spreken.

Dit is natuurlijk voor iedereen anders dus;

Waarom zou je een nieuwe taal willen leren spreken?

Misschien twijfel je of je wel een nieuwe taal wilt leren of beter worden in een taal die je al een beetje spreekt. Je denkt misschien dat je er niks aan hebt, daarom heb ik hieronder 4 redenen gezet waarom je een nieuwe taal zou willen leren spreken of beter wilt worden in een taal die je al een beetje spreekt.

4 redenen om een nieuwe taal te leren:
Buitenlandse vrienden

Persoonlijk heb ik laatst op mijn reis een duits iemand ontmoet waarmee ik heel goed mee overweg kon. Echter is mijn duits niet op zo’n hoog niveau dat ik duits met hem kon praten dus we praatten de hele tijd engels. Dit vond ik eigenlijk best jammer en is dus ook de reden dat ik in de toekomst graag beter wil worden in duits.

Baan kansen (internationaal)

Stel jij wilt bij een bedrijf gaan werken met internationale connecties, dan is het wel handig dat je niet alleen nederlands spreekt. Veel (internationale) werkgevers hebben tegenwoordig zelfs het liefst dat je naast nederlands en engels nog een taal enigszins beheerst. Je vergroot je kans dus op baankansen bij bedrijven met internationale connecties. Zelfs als je nu denkt dat je nooit bij een internationaal bedrijf gaat werken is het handig om toch een extra taal te leren. Je weet namelijk maar nooit waar je later terechtkomt.

Reizen/vakantie

Dit is dus ook één van de redenen dat ik besloten heb om een nieuwe taal te leren (spaans). Persoonlijk ga ik vaak naar spanje op vakantie en er zijn daar genoeg mensen die nauwelijks of geen engels spreken. Het is dan erg handig om mezelf enigszins verstaanbaar te kunnen maken in het spaans. Soms kun je je met handen en voeten wel duidelijk maken, maar lang niet altijd.

Voor de lol

Misschien heb jij niet echt een bijzondere reden waarom je een nieuwe taal wilt leren, maar lijkt het je gewoon supergaaf om bijvoorbeeld Arabisch te spreken.

Je kunt van allerlei verschillende talen kiezen om te leren om verschillende redenen. Kies voor jezelf welke taal jou het leukste lijkt of waar je denkt het meeste aan te hebben.

'welkom' in 10 verschillende talen

Waar leer je het makkelijkst een nieuwe taal?

Een nieuwe taal leren via Duolingo

Zelf gebruik ik de app ‘Duolingo’. Tot nu toe ben ik echt erg enthousiast over deze app. Ik ben nog niet zo heel lang bezig, maar heb echt al super veel geleerd. Ze stellen de vragen echt op 100 verschillende manieren zodat je de stof beter onthoudt en kunt toepassen. Naast de woordjes en zinnen leren via verschillende opdrachten heb je ook interactieve gesprekken om je uitspraak en spreekvaardigheden te oefenen. Ze hebben ook verhaaltjes om zo aan je leesvaardigheden te werken. Zoals je ziet dus een super uitgebreid en goede app, die tevens gratis is.

Lees hier de voor- en nadelen die ik ondervond tijdens het leren van een nieuwe taal via Duolingo.

Nieuwe taal leren bij een officiële institutie

Mocht één van deze nadelen nou wel echt een probleem voor jou zijn of wil je gewoon liever een begeleide opleiding dan kun je natuurlijk altijd een opleiding, tot de door jou gekozen taal, doen bij een officiële institutie.

Hier zal je wel een certificaat mee behalen en wel ‘van en naar’ het Nederlands kunnen leren. Ook een eventueel voordeel is dat je om hulp kunt vragen als je tegen een probleem aanloopt.

Ik weet toevallig dat LOI een heel groot aanbod heeft aan taalcursussen.

Hier kun je een kijkje op nemen om te beslissen of dit beter bij je past dan via een app leren.

Taalreis EF

Een andere manier om een nieuwe taal te leren is om een taalreis te gaan doen. EF is hier veruit de bekendste organisatie van en heeft tal van verschillende mogelijkheden voor zo’n taalreis. Online zijn uiteraard ook nog andere organisaties te vinden. Je gaat hierbij voor een bepaalde tijd naar het buitenland om daar te wonen en lessen te volgen.

Je hebt keuze uit een groot aantal talen en per taal ook weer verschillende plekken om heen te gaan.

Verder kun je zelf kiezen hoeveel lessen per week je wilt en hoelang je een cursus wilt volgen.

Voor slaapplek heb je meestal de optie om op een campus van EF te gaan wonen voor de desbetreffende tijd of om in een gastgezin te verblijven. Beide hebben zo zijn voordelen. Op een campus zijn er allemaal mensen net als jij van overal ter wereld. Dit is supergezellig om nieuwe vrienden te maken en meer te weten te komen over andere landen en culturen. Met die nieuwe vrienden kun je dan weer de plek gaan verkennen waar je verblijft en leuke dingen samendoen. Verblijven bij een gastgezin heeft als voordeel dat je ‘gedwongen’ wordt om ook als je daar thuis bent de taal te spreken die je aan het leren bent.

Het goede aan een taalreis is dat je snel een nieuwe taal kunt leren en tegelijkertijd leer je ook heel zelfstandig worden aangezien je helemaal in je eentje daar heen gaat en dus uit je comfort zone gehaald wordt. Dit zorgt voor zo’n enorme persoonlijke groei. Je wordt geforceerd om op nieuwe mensen af te stappen en nieuwe vrienden te maken.

Verder heb je natuurlijk ook dat als je naar een winkel gaat of naar de bakker gaat dat je ook ‘gedwongen’ wordt om de, door jou gekozen, taal te spreken.

Het is dus eigenlijk een soort van school en reis in één. Mocht je dit alles nou supergaaf in de oren klinken, bekijk dan bijvoorbeeld EF om er meer over te lezen.

2. Wordt een ‘master in excel’

Wereldwijd wordt excel door meer dan 30 miljoen mensen gebruikt. Aan dit getal kun je wel afzien dat excel dus echt een super handige tool is. Veel dingen in het bedrijfsleven worden al gedaan met excel en ik verwacht dat dit in de toekomst alleen nog maar meer wordt. Misschien heb je nu excel nog niet nodig, maar in de toekomst wel. Misschien solliciteer je over 5 jaar wel bij een bedrijf en is een van hun eisen dat je excel beheerst en ik verwacht dat dit steeds vaker een vereiste zal worden. Het is dus echt aan te raden om enige kennis van excel op te gaan doen.

Op het internet en Youtube kun je naar aller waarschijnlijkheid allerlei informatie vinden over excel en hoe je hier beter in wordt. Wil je echter iets van een certificaat om te kunnen bewijzen dat je excel onder de knie hebt, zal je bij een officiële institutie een cursus moeten volgen.

excel grafieken

3. SEO (search engine optimalization)

SEO is eigenlijk dat jij jouw website/webshop/blog optimaal maakt voor het google algoritme, waardoor jouw website bovenaan google komt te staan bij een zoekopdracht.

Als jij nu op google intikt ‘honden trainingen’ dan zal je echt duizenden resultaten vinden, maar welke training zou je als eerste aanschaffen? Precies, één van de trainingen die bovenaan staat bij je zoekresultaten, niet één op pagina 8. Zo rond de 55% van de kliks gaan naar de bovenste 3 resultaten die tevoorschijn komen als je iets opzoekt. Het is dus superbelangrijk voor websites dat ze geoptimaliseerd zijn en aangezien de digitale wereld steeds groter wordt is het altijd handig om hier iets van af te weten.

Ook komen er steeds meer banen als SEO-specialist of online marketier en er is nog geen groot aanbod van mensen met die kennis. Mocht je één van deze skills dus benutten dan heb je een goede kans op een baan.

Online kun je zo goed als alles, wat je over SEO moet weten, wel gratis vinden. Dus als je zelf een website wil beginnen kun je de benodigde informatie gewoon allemaal gratis online vinden. Mocht je echter SEO willen gaan leren om een baan te krijgen dan zou ik toch een cursus gaan volgen, zodat je aan het eind een bewijs hebt dat je SEO hebt geleerd en je dit aan werkgevers kunt laten zien.

SEO overzicht

4. Online marketing

Zoals ik net al aangaf wordt de wereld steeds meer online en komen daar ook steeds meer mogelijkheden bij kijken. Nu er steeds meer mensen online komen en de concurrentie dus steeds groter wordt is alleen SEO soms niet meer genoeg. Andere sites zijn ook bezig met hun SEO en misschien kun je ze niet meer van hun troon afstoten. Toch wil je klanten werven natuurlijk, dan kun je gaan kijken naar online adverteren. Je kunt een creatieve advertentie maken en bijvoorbeeld facebook betalen om deze aan jouw doelgroep te laten zien. Zo kun je toch nog klanten bereiken terwijl je misschien op pagina 2 van de zoekopdrachten staat.

Bij SEO zei ik het ook al, online marketiers worden echt enorm veel gevraagd tegenwoordig. Lijkt het jou dus leuk om in de onlinewereld aan de slag te gaan, zou ik het zeker aanraden om na te denken over een cursus online marketing. Ik denk dat de vraag naar online marketiers alleen nog maar zal stijgen en de mogelijkheden alleen nog maar zullen groeien.

Je kunt online marketing ook toepassen op een eigen bedrijfje dat je wil opzetten, dan kun je er dus voor kiezen om gratis online-informatie te gaan verzamelen. Online is tegenwoordig (bijna) alles wel gratis te vinden.

Omdat je voor jezelf wilt beginnen heb je geen werkgever die je gaat verplichten om een bepaald certificaat te hebben.

Mocht jij nou online marketing willen leren en dan een eigen bedrijf beginnen waarbij jij andere bedrijven gaat helpen met hun online marketing, dan zou je de SMMB masterclass van Boyd Hoek kunnen checken. Dit is (als het lukt) een supermooi verdienmodel, waarbij sommigen er zelfs een fulltime inkomen mee kunnen verdienen. Je kunt altijd even zijn website bekijken om een gevoel te krijgen bij wat het allemaal precies inhoudt.

Let er wel op dat het natuurlijk wel allemaal iets mooier gemaakt wordt dan dat het is. Het is echt wel een goed verdienmodel, maar het is niet zo makkelijk als dat hij het soms laat blijken. Dit wil niet zeggen dat het onmogelijk is natuurlijk. Maak vooral zelf die beslissing.

Je kunt ook een certificaat gaan halen en een enorm grote kans op een baan afdwingen. Als je bij een organisatie een cursus doet krijg je niet alleen een certificaat waar je wat aan hebt, maar je hebt ook een duidelijkere leerroute en begeleiding.

online marketing

5. Website maken

De onlinewereld wordt steeds groter en belangrijker, daarom is het handig om hier kennis van op te doen. Een website kunnen maken kan je veel voordelen opleveren. Je kunt dit op je CV zetten, waardoor je aantrekkelijker bent voor bedrijven die al veel online betrokken zijn of juist bedrijven die zich willen digitaliseren. Ook kun je een eigen online bedrijf starten als je goed bent geworden in het opzetten van websites.

Je kunt ook ervoor kiezen om zzp’er te worden en vervolgens jouw diensten als ‘website maker’ of ‘website-analyst/optimaliseerder’ aan te bieden aan bedrijven. Sommige bedrijven willen namelijk wel vooruit in de onlinewereld, alleen weten ze niet hoe. Daar kom jij dan in the picture.

Ik ben zelf begonnen met het leren van websites maken omdat ik graag een blog wilde beginnen, deze website.

Ik heb dit persoonlijk aan de hand van de Youtube filmpjes van WPlounge en Ferdykorpershoek weten te doen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een betaalde cursus te volgen. Het voordeel hiervan is dat je begeleid wordt in het proces. Plus dat je aan het eind een papiertje hebt als bewijs. Wil jij weten hoe jij geld kunt verdienen met je eigen website, lees dan dit artikel.

hand die aan een website werkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *