hand uit auto raam die hoed vasthoud

Backpacken of city hoppen – welke past het beste bij jou?

Als je op reis gaat kun je in grote lijnen kiezen tussen backpacken en city hoppen. In een artikel dat ik al eerder geschreven heb kun je lezen waarom je in je jeugd in je eentje naar het buitenland moet gaan. Hier heb ik ook alle verschillende opties genoemd die je in het buitenland kunt doen. Ook heb ik 4 belangrijke redenen gegeven om alleen naar het buitenland te gaan.

Vandaag ga ik het met jullie hebben over solo reizen. Je gaat/wilt binnenkort in je eentje op reis, welke moet jij nou kiezen.. backpacken of cityhoppen?

City hoppen

De naam zegt al een beetje wat het inhoudt, je gaat namelijk van stad naar stad. Je blijft enkele dagen in een stad en gaat deze verkennen, vervolgens reis je verder naar een volgende stad.

City hoppen wordt vaak gekozen als eerste solo reis. Het laat je een beetje wennen aan het alleen reizen zonder dat je meteen in de diepe springt. In deze steden zal je meerdere toeristen om je heen hebben en spreken de meeste mensen ook nog wel goed Engels. Dit is fijn omdat je jezelf dan makkelijk kan redden. Dit is makkelijker dan wanneer je in de middel of nowhere gaat reizen en niemand spreekt Engels. Hierom beginnen mensen vaak met city hoppen als eerste solo reis.

Je kunt helemaal zelf kiezen welke steden je wilt bezoeken, hoe je wilt reizen en hoelang je overal wilt blijven. Wel heb ik een paar tips die je in je achterhoofd kunt houden bij het uitstippelen van je reis.

Enkele populaire steden voor een (solo-)rondreis

skyline boedapest
 • Berlijn
 • Krakau
 • Praag
 • Wenen
 • Bratislava
 • Boedapest
 • Zagreb
 • Ljubljana
 • Venetië
 • Milaan
 • Parijs
 • Antwerpen/Brussel

Ik zelf heb bijvoorbeeld Berlijn, Praag, Wenen, Bratislava en Boedapest gedaan, maar dit kun je helemaal zelf bepalen. Mocht je naar de goedkopere steden van Europa willen. Ik heb een artikel online staan met de goedkoopste steden in Europa.

Je kunt van tevoren je hele reis uitstippelen als je dit fijn vindt. MAAR!

Je kunt ook in grote lijnen een planning maken van waar je heen wilt, maar niet alles van tevoren al vastleggen. Dit geeft je meer vrijheid dan wanneer je vastzit aan een schema.

Ik zelf had van tevoren al té veel vastgezet en geboekt, hier had ik achteraf spijt van. Ik heb dan ook tijdens de reis mijn plannen omgegooid, dit heeft me echter wel aardig wat extra geld gekost, omdat ik sommige hostels en treinen al geboekt had. Dit geld was ik dus kwijt, maar het was het meer dan waard. Het voelde zo goed om op het moment zelf te gaan kiezen waar je heen wilde en wat je wilde gaan zien.

Backpacken

Backpacken wordt vaak gezien als iets avontuurlijker dan city hoppen. Je gaat vaak voor een langere tijd weg en meestal ook iets verder van huis (dit hoeft natuurlijk niet). Ook zal je op meer afgelegen plekken komen met minder andere toeristen om je heen.

Met city hoppen ga je meestal gewoon nog met een koffer op reis, omdat je een vaste slaapplek hebt per stad waar je komt. Met backpacken ben je veel meer onderweg en zal je dus met een rugzak gaan reizen, vandaar de naam.

Backpacken is ook iets meer ongepland. Je wilt niet dat je hele reis al vastligt. Het Leukste is dat je alleen je vliegticket koopt en je eerste overnachting. Zo hoef je bij aankomst niet meteen te stressen om een slaapplek, maar heb je na de eerste nacht volledige vrijheid. Je kunt nu per dag kiezen waar je heen wilt en wat je wilt doen. Dit is echt aan te raden voor de optimale belevenis van het backpacken.

Ben je nou overtuigd om naar het buitenland te gaan, zorg dan in ieder geval dat je deze dingen bij je hebt: Paklijst voor je reis naar het buitenland

De 5 populairste gebieden om heen te gaan om te backpacken zijn:

 • Zuid-Azië
 • Zuidoost-Azië
 • De Balkan
 • Zuid-Amerika
 • Midden-Amerika
man met backpack in de bergen

Vervoer tijdens je solo reis

Oke je hebt je reis bedacht, maar hoe ga je jezelf transporteren?

Laten we eerste beginnen met vliegtickets.

Mocht je ergens heengaan waar je een vliegticket voor nodig hebt, zou ik zeker op skyscanner kijken. Voor zover ik weet is dit de beste vergelijkingssite die er is.

Voor vervoer over de grond zou ik de sites: Flixbus, Omio en Rome2rio vooral gebruiken. Ik gebruikte deze zelf ook tijdens mijn reis.

Flixbus is een organisatie die bussen heeft lopen door heel Europa. Ik ben zelf met een Flixbus van Enschede naar Praag gegaan, dit beviel me prima. Goede verzorgde bussen, voor een goede prijs.

Omio is een van de betere sites als het aankomt op bus en trein-tickets kopen. Dit zijn vaak wel de wat grotere maatschappijen en niet de plaatste bus of treinmaatschappijen. Mocht je opzoek zijn naar meer lokale openbaar vervoer, zou ik dit even googelen. Dit zal per land en per regio verschillen welke site het beste is.

Rome2rio is meer een soort van reisplanner. Deze geeft net wat meer mogelijkheden en routes aan dan omio. Hier staan wel plaatselijke bussen en treinen op. Echter vind ik het wel lastig om via Rome2rio terecht te komen bij de juiste website om de tickets te kopen.

Ook een optie die erg veel reizigers gebruiken is een interrail pas. Dit is een pas die je eenmalig aanschaft en deze geeft je vervolgens toegang tot alle deelnemende treinnetwerken in Europa. Je kunt kiezen uit verschillende geldigheidsperiodes van 4 reisdagen tot maximaal 3 maanden. Je kunt reizen met een interrailt ‘global pass’, die geldig is in 33 Europese landen of een van de interrail ‘one country passes’. Deze geeft je de mogelijkheid om onbeperkt te reizen in 1 land. Je hebt dus verschillende opties qua geldigheidsduur en dergelijke, kies zelf welke het handigste is voor jou.

treinstation

Verblijf tijdens je solo reis

Waar je wilt verblijven kun je uiteraard helemaal zelf bepalen. Je kunt luxehotels boeken, een Airbnb, een appartement, etc. Maar wat de meesten doen en wat ook absoluut aan te raden is, zijn hostels!

Een hostel is met afstand de goedkoopste optie op een slaapplek, met al prijzen vanaf een paar euro per nacht. Hierdoor hou je meer geld over om andere leuke dingen te doen. Naast dat het supergoedkoop is, is het ook een mooie manier om met andere reizigers in contact te komen. In een hostel slaap je namelijk op een slaapzaal met andere mensen. Dit zijn vaak ook solo reizigers. Deze mensen zijn dus ook alleen en vaak ook opzoek naar wat sociale contacten. Hier kun je nu supermakkelijk mee in contact komen en nieuwe connecties maken. Zo voel je je op een solo reis toch niet alleen.

Ik heb tijdens mijn reis ook super veel leuke mensen leren kennen. Bijna elke avond van de reis gingen ik naar een kroeg of naar de club met mensen die ik in het hostel had leren kennen. Heb je nou op je kamer geen leuke mensen liggen, dan ga je ’s avonds in de ‘lobby’ zitten. Iedereen die dit doet geeft eigenlijk aan dat die openstaat voor een gesprek en nieuwe vrienden.

Misschien denk je nu dat een hostel wel heel gezellig klinkt, maar dat met meerdere mensen op een kamer slapen niks voor jou is.

Dit dacht ik ook!

Dit was waarschijnlijk een van de dingen waar ik het meest bang voor was van de reis. Ik ben namelijk iemand die wel snel last kan hebben van iets of iemand. Dit is me echter zo enorm mee gevallen. Tuurlijk heb je soms wat irritaties, maar het valt echt 100% mee. Als je in een ander omgeving bent ben je sowieso al nauwelijks op je kamer. Je bent de hele dag onderweg om de stad te verkennen en dingen te zien. ’s Avonds ga je naar de ‘lobby’, ga je uiteten of een biertje doen ergens. Als je dan eenmaal weer terug bent, ben je gesloopt en val je als een blok in slaap. Hiernaast had ik ook oordopjes in tijdens het slapen waardoor je natuurlijk ook minder geluiden uit je omgeving hoort. Dit is zeker een aanrader! Maar het valt dus echt wel mee.

Als ik het al vol kan houden kan jij het ook!

Dan nog 1 andere manier van verblijven die ook aan te raden is, couchsurfing. Couchsurfing houdt in dat je bij een lokaal iemand gaat slapen. Deze persoon heeft dan een bank of kamer over en verhuurt deze dan gratis aan jou. Voor jou is dit mooi omdat je gratis kunt overnachten en in contact komt met de lokale mensen. Zij kunnen je dan alle mooie dingen laten zien en vertellen over het leven daar. Voor de verhuurder is dit een mooie manier om met nieuwe mensen in contact te komen. Een win win dus.

vrouw 4 persoons hostel kamer

4 beste sites voor het boeken van jou verblijft

Als je opzoek gaat naar een slaapplek voor je reis dan raad ik het sterk aan om deze 4 sites ervoor te gebruiken:

 • booking.com
 • Airbnb.nl
 • Hostelworld.nl
 • Couchsurfing.nl

-Je kunt er ook voor kiezen om je verblijf gewoon ter plekke persoonlijk te boeken.

Excursies

Als je in een nieuwe stad bent, zijn er natuurlijk enorm veel dingen die je wilt zien en doen.

Tijdens mijn reis gebruikte ik Get Your Guide om excursies te boeken of om kaartjes te kopen voor bezienswaardigheden. Deze site vind ik ideaal, je typt de stad in waar je bent en hebt een perfect overzicht van alle excursies en tickets die je kunt kopen. Ook ter plekke kun je natuurlijk genoeg tentjes vinden die excursies of tickets verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *