camera met foto op wereldkaart

Alleen reizen – 15 tips voor je eerste keer solo reizen

Alleen reizen… De mooiste ervaring die er is! Hier 15 tips om je eerste solo reis zo goed mogelijk te laten verlopen. Solo reizen wordt tegenwoordig een life-hack genoemd, omdat het je zo ontwikkeld als persoon. Hiernaast ga je natuurlijk ook echt super veel plezier beleven en herinneringen maken. Het gaat je uiteindelijk echt nog veel meer brengen dan dat je nu al denkt, geloof me. In dit artikel vertel ik je meer over wat in je eentje naar het buitenland gaan voor je kan betekenen. Voordat jij in je eentje de wereld gaat ontdekken heb ik hier even 15 tips neergezet die je in je achterhoofd moet houden.

Ook raad ik je aan om bepaalde apps te downloaden als jij naar het buitenland gaat.

15 tips voor je eerste keer alleen reizen

1. Neem een slot mee

Zeker als je in een hostel gaat overnachten is het aan te raden om een slotje mee te nemen. Je slaapt met meerdere mensen op de kamer die dus altijd toegang hebben tot je spullen. 99% van de mensen zal niet aan je spullen komen, maar beter het zekere voor het onzekere. Doe een slotje op je backpack/koffer (en eventuele kluisje dat je hebt in je hostel). Zo hou je je spullen veilig van andere mensen.

slotje aan hek

2. Laat waardevolle spullen thuis

Laat je dure sieraden of dure shirts thuis. De kans dat je spullen gestolen worden of dat je beroofd wordt, zijn natuurlijk niet supergroot. Toch zou het zonde zijn als het wel gebeurd. Ook wordt de kans natuurlijk groter dat je overvallen wordt, als je met glinsterende sieraden en dure merkkleding over straat loopt. En je hoeft ook op niemand indruk te maken op je reis, dus hou het simpel.

3. Plan niet teveel

Zorg dat je niet van tevoren alles al uitgestippeld en geboekt hebt. De eerste overnachting is fijn dat je die van tevoren geboekt hebt zodat als je aankomt je je niet nog druk hoeft te maken over een slaapplek. Verder zou ik zeggen ‘go with the flow’. Doordat je nog niks vastgelegd hebt, heb je alle vrijheid om heen te gaan waar je wilt. Wil je langer op een plek blijven, boek je meerdere nachten. Heb je het na 1 nacht wel gezien, vertrek je toch lekker. Dit is veel fijner reizen dan wanneer alles al vaststaat en je je aan een schema moet houden. Dit geeft je niet het optimale vrije gevoel dat je wilt hebben.

4. Neem kopieën van je belangrijke documenten mee.

belangrijke reisdocumenten

Het is handig om een kopie te maken van je belangrijke documenten, denk daarbij aan:

  • ID kaart
  • rijbewijs
  • paspoort
  • vliegtickets
  • vaccinatie bewijs
  • eventuele visa
  • zorgverzekering pasje

Mocht je een van deze nou kwijtraken dan heb je in ieder geval nog een kopie ervan. Je hoeft deze niet per se op papier mee te nemen, je kan ze ook op je telefoon of mail meenemen. Ik heb al een artikel online staan met een paklijst voor als je op reis gaat.

5. Neem een daypack mee

Voor overdag is het fijn om niet telkens die grote backpack of koffer mee te hoeven nemen. Neem bijvoorbeeld ook een daypack of kleiner tasje mee die je tijdens het uitgaan of wandelen mee kan nemen. Zo heb je toch je waardevolle spullen veilig bij je zonder meteen je hele rugzak of koffer mee te hoeven nemen.

6. Wijzig de instellingen van je pinpas

Ga jij op reis naar landen buiten Europa, vergeet dan niet om je instellingen van je pinpas te wijzigen! Dit staat automatisch aan op “Europa”, zet dit om naar “Wereld”. Anders Kun je in bijvoorbeeld Azië of Zuid-Amerika geen geld pinnen, dit is natuurlijk niet handig!

credit card

7. Neem een woordenboekje mee

Lang niet in alle landen spreken de mensen even goed Engels. Het is dus altijd aan te raden om een woordenboekje mee te nemen met de basis van de taal van het land waar je heengaat. Zo kun je jezelf makkelijker redden. Op bijvoorbeeld bol.com hebben ze van allerlei verschillende talen wel woordenboekjes.

vertaal boeken

8. Neem wat contant geld mee

Niet overal kun je met pin betalen, hierom is het altijd handig om wat contant geld mee te nemen. Ook zijn pinautomaten niet altijd dicht in de buurt, dus mocht er iets zijn is het handig dat je in ieder geval een beetje contant geld op zak hebt.

contant geld

9. Zorg dat je verzekerd bent

Als je op reis gaat, zorg dan dat je verzekerd bent. Mocht er nou in het buitenland iets gebeuren met je dan ben je ervoor verzekerd en kun je geholpen worden. Zulke verzekeringen zijn over het algemeen erg goed betaalbaar en zijn het meer dan waard. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden. Ik had zelf toen ik in Mallorca ging werken een verzekering afgesloten voor 3 maanden en dit kostte mij iets van 50 euro in totaal.

10. Lees je goed in

Lees je van tevoren in over het land/de landen waar je naartoe gaat. Wat is de gebruikelijke manier van mensen begroeten? Zijn er afwijkende wetten van in Nederland? Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden? Wat is de beste manier van transport? Moet je vaccinaties halen om het land binnen te mogen of een visum misschien. En noem het maar op. Het is handig dat je een klein beetje kennis hebt van het land/de landen die je gaat bezoeken.

11. Neem oordoppen mee voor het slapen

De kans dat je in een dorm (slaapzaal) gaat slapen is groot. Dit is namelijk de goedkoopste manier van overnachting en tegelijkertijd kom je sneller in contact met andere reizigers. Mocht jij nou niet kunnen slapen als ander mensen snurken of thuiskomen van een avondje stappen? Neem dan een paar oordoppen mee zodat je minder ‘last’ hebt van de geluiden in de kamer.

oordopjes voor slapen

12. Wees niet bang om op iemand af te stappen

Dit geldt voor 2 dingen. Wees niet bang om mensen aan te spreken om vrienden te maken en wees niet bang om mensen aan te spreken om om hulp te vragen. Als je op reis bent kun je je soms eenzaam voelen, ga daarom een gesprek aan met andere mensen. Andere reizigers uit je hostel, iemand anders die alleen bij een restaurant zit, mensen die dezelfde tour doen als jij, etc. Wees niet bang dat het gesprek ongemakkelijk verloopt. ‘Nee’ heb je ‘ja’ kun je krijgen. Dit geldt ook voor om hulp vragen, doe het gewoon. Ga altijd uit van het feit dat ieder persoon geboren is als een goed mens.

13. Zorg dat je geen ‘verdwaalde reiziger’ lijkt

Dit geldt vooral op de wat meer afgelegen en gevaarlijkere plekken. Als jij ergens in je eentje staat en verdwaald lijkt ben je een makkelijkere prooi voor dieven. Bevind je je ooit in zo’n situatie, fake it. Als je alleen en verdwaald bent en je wordt benaderd door mensen waar je je niet goed bij voelt. Zeg dan altijd (zelfverzekerd) dat je weet waar je heen moet en op een vriend/vriendin van je aan het wachten bent. Je bent nu automatisch een minder makkelijke prooi.

14. Drink alcohol met mate

Je bent in een geheel onbekende omgeving met mensen die je niet of nauwelijks kent. Pas daarom enigzins op met je alcohol gebruik. Er kunnen nare dingen gebeuren als je straal bezopen rondloopt op een vreemde plek, zonder betrouwbare mensen om je heen. Natuurlijk mag je een paar drankjes doen en je kunt ook echt wel uitgaan, maar hou er een beetje rekening mee.

dronken man met lege fles aan de bar

15. Raak niet in de stress als iets misgaat

Of je nou de verkeerde bus pakt, een ongemakkelijk gesprek had of door je enkel bent gegaan. Raak niet gelijk in de stress. Niks in de wereld is perfect, dus maak er geen groot probleem van. Er zal vast iets mis gaan op je reis en dat is geen enkel probleem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *