Bijna iedereen heeft wel eens last van onzekerheid. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent of dat je iets niet aan kan. Onzekerheid vind je in allerlei vormen en in allerlei verschillende situaties. De ene heeft hier meer last van dan de ander. Maar iedereen ervaart het wel eens. Het is vervolgens aan jou hoe je omgaat met dit onzekere gevoel. Waarom je je onzeker voelt, wat de gevolgen van onzekerheid zijn en hoe je zelfverzekerder wordt, lees je allemaal hier.

Waar je op kunt vertrouwen is dat er altijd onzekerheid is

Symptomen van onzekerheid

Laten we eerst beginnen met wat de symptomen zijn van onzekerheid. Onzekerheid uit zich in enorm veel vormen. Enkele voorbeelden van waaraan je onzekerheid kunt herkennen zijn:

 • Je laat je leiden door wat anderen van je vinden. Hun mening weegt zwaarder dan je eigen mening.
 • Je hebt negatieve gedachten als “vinden ze mij eigenlijk wel aardig?” of “ben ik wel knap?”
 • Je durft geen fouten te maken en bent bang om te ‘falen’
 • Je vergelijkt jezelf met anderen. En die ander komt er uiteindelijk altijd beter uit dan jezelf.
 • Je denkt dat je dingen niet kunt.
 • Veel angsten en psychische klachten zijn ook terug te leiden naar onzekerheid.

Oorzaken van onzekerheid

Onzekerheid is niet aangeboren. Het is een vorm van angst waardoor je weinig vertrouwen in jezelf en je vermogen om situaties te ‘handelen’ hebt. Deze onzekerheid kan voortkomen uit dingen als:

 • Een laag zelfbeeld of gebrek aan zelfvertrouwen.
 • Kritiek in het verleden/je jeugd van mensen waar je veel om geeft.
 • Sociale druk/prestatie druk.
 • Negatieve ervaringen uit het verleden als ontslag, gepest worden, ruzie, relatiebreuk, blijven zitten, etc.
 • Social media. Ook social media kan bijdragen aan hoe onzeker jij je voelt. Op social media lijkt alles en iedereen altijd perfect. Je gaat dit perfecte plaatje dan vergelijken met je eigen leven en hier kan je erg onzeker van worden.
 • Een angst of psychische klacht. Faalangst, perfectionisme, sociale angst, depressie, etc. Dit soort aandoeningen zorgen er vaak voor dat een persoon (extra) onzeker wordt. Deze gaan vaak hand in hand, en zijn dus gevolgen én oorzaken tegelijk.
 • Financiële gesteldheid. Ook je financiën worden in verband gebracht met onzekerheid.

Gevolgen van onzekerheid

Je onzekerheid kan je flink tegenhouden in je leven. Je kan dingen niet durven te doen of uit de weg gaan. Het kan zijn dat je niet meer voor jezelf op durft te komen. Je kan sociaal in een dal komen. Enzovoort. Onzekerheid kan dus enorm veel nare gevolgen hebben voor je gezondheid, sociale leven, werk en omgeving. Een opsomming van enkele gevolgen:

 • relatieproblemen
 • verlegenheid
 • weinig motivatie
 • faalangst
 • sociale angst
 • angst voor nieuwe (onbekende) situaties
 • angststoornissen
 • eenzaamheid
 • problemen op werk
 • schaamte- en schuldgevoel over het ‘falen’
 • depressie
 • lichamelijke klachten, die voortkomen uit psychische klachten (als onzekerheid)

Dit wil je uiteraard niet! Daarom hier enkele tips om zelfverzekerder te worden en het optimale uit het leven te halen!

9 tips om zelfverzekerder te worden

1. Let op je gedachten

Een bekend gezegde is “je bent wat je denkt”. Jouw gedachten vormen namelijk jouw werkelijkheid. Als jij telkens tegen jezelf zegt dat je iets niet kan, zal je zien dat je datgene inderdaad niet kan. Je gedachten zijn dus erg krachtig, besef je dit goed.

Praat dus altijd positief tegen jezelf. Als je op een meisje wilt afstappen zeg dan niet tegen jezelf: “je kunt het niet”, “ze gaat je sowieso afwijzen” of “ik ben bang voor haar reactie”.

Maar praat jezelf moet in, ook al meen je het misschien niet. Probeer dus altijd (vooral als je in situaties komt waarin je je onzeker voelt) positief tegen jezelf te praten. Doe net alsof je er volledig van overtuigd bent dat je het wel kan, dat het je wel gaat lukken. Fake it till you make it. Je hersenen kunnen namelijk moeilijk onderscheiden of je echt zelfverzekerd bent of dat je net alsof doet. Maak hier gebruik van en praat jezelf zelfverzekerdheid aan.

Affirmaties zijn zulke positieve zinnetjes die je tegen jezelf kunt zeggen om verzekerder te worden in onzekere situaties.

vrouw staart uit raam

2. Accepteer

Accepteer jezelf, je gedachten en je mindere kanten.

Je gaat waarschijnlijk negatieve gedachten krijgen in bepaalde situaties. Die krijgen we namelijk allemaal. Niemand is altijd volledig zelfverzekerder en iedereen ervaart wel eens onzekerheid. Accepteer dus ook dat jij dit ook gaat ervaren.

Het is oké dat je zenuwachtig bent voor je sollicitatie gesprek of voor je eerste date. Het is niet erg dat je het spannend vindt om op een meisje af te stappen of om te spreken voor een grote groep. Accepteer dat je iets spannend vindt en ga er vervolgens zo goed mogelijk mee om.

En aan de andere kant, accepteer jezelf ook. Accepteer dat je niet perfect bent, dat je mindere kenmerken en eigenschappen hebt en dat je soms ‘faalt’. Niemand is perfect en ‘falen’ is de weg naar succes.

3. Vergelijk jezelf niet met anderen

Vergelijk je niet met anderen. In jouw leven moet je je niet met anderen vergelijken, je moet jezelf vergelijken met een jaar geleden. Word de beste versie van jezelf, niet van een ander. Elke situatie en ieder persoon is anders, dus je kunt jezelf eigenlijk ook niet vergelijken met een ander.

Het gras is altijd groener aan de overkant

Dit gezegde ken je vast wel. En dit is ook echt waar. Je ziet altijd alleen maar de goede en leuke dingen van andere mensen. Maar ook zij hebben het niet altijd perfect. Zij zijn soms ook onzeker, ongelukkig of zitten in een vervelende periode. Het vergelijken met andere mensen kan je echt heel onzeker maken en zoals je al leest, is dit vaak onterecht. Je praat jezelf onterecht naar beneden omdat je denkt dat de ander het beter voor elkaar heeft.

Mijn advies is om meer met jezelf bezig te zijn en minder met anderen. Dit brengt je zoveel verder op persoonlijk vlak en maakt je een stuk gelukkiger.

4. Durf fouten te maken

Iedereen maakt fouten, zelfs te succesvolste mensen ter wereld. Fouten maken is menselijk en hier kan je alleen maar van leren. Denk jij dat als een jongen in een bar op een meid afstapt het altijd goed loopt? Natuurlijk niet, 5 van de 10 keer misluk het gesprek misschien wel. Maar dit geeft helemaal niet, want van die 5 keer dat het niet gelukt is kan hij alleen maar leren. Oja, en het is 5 keer wel goed gegaan.

Uitvinders hebben ook niet bij hun eerste prototype al een perfect eindproduct. Misschien hebben ze wel 500 mislukte prototypes gehad voordat het product eindelijk werkte zoals het moest. Wees dus niet bang om fouten te maken en soms een flinke misser te begaan, dit hoort erbij!

Praat jezelf dan ook niet naar beneden nadat iets mislukt is of niet is gegaan zoals je gewild had. Blijf altijd positief over jezelf, ook nadat iets niet goed ging. Reflecteer wat je volgende keer anders kan doen om de uitkomst te veranderen, zoals jij het graag had gewild. En ga vrolijk door.

Een leerzaam moment!

5. Stap vaker uit je comfort zone

Probeer een keer iets nieuws, doe iets wat je nog nooit gedaan hebt. Elke keer als jij iets doet wat je nog nooit eerder gedaan hebt, zal je achteraf merken dat het als een soort overwinning voelt. En elke overwinning is een boost voor je zelfvertrouwen.

The comfort zone is the great enemy of courage and confidence

Mensen die altijd maar leven binnen hun comfortzone, zullen nooit hun volledige potentieel halen. In je comfortzone is alle veilig en bekend. Dit zorgt dat je nooit spanning en stress zult ervaren, maar ook nooit enthousiasme en succes zult ervaren. Ga maar eens bij jezelf na. Als jij iets doet wat je al 100 keer hebt gedaan en wat bekend en vertrouwd voelt, dan veranderd er niks in je mentale toestand. Maar als jij iets doet wat je super spannend vind of nog nooit eerder gedaan hebt, voel je je natijd onoverwinnelijk. Dit komt omdat je uit je comfortzone bent gestapt. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je zelfvertrouwen zal groeien.

6. Kom afspraken na die je met jezelf gemaakt hebt.

Elke keer als je tegen jezelf zegt dat je iets gaat doen en je doet dit vervolgens ook, dan krijgt je zelfvertrouwen een boost. Tegenovergesteld werkt het hetzelfde, doe je het niet krijgt je zelfvertrouwen een deuk. Als je iets met jezelf (of anderen) afspreekt, kom dit dan na. Je zult merken dat je zelfvertrouwen met de keer groter wordt. Het voelt daardoor namelijk alsof je op jezelf kan bouwen en je dus een persoon bent die dingen voor elkaar krijgt. Een zelfverzekerd persoon dus.

7. Werk aan jezelf

Aan jezelf werken kan je ook enorm helpen met je onzekerheid. Het gevoel dat je aan jezelf werkt en dus de beste versie van jezelf wilt worden, geeft je een gevoel van voldoening. Denk aan dingen als: gezond eten, sporten, zelfontwikkeling boeken lezen, etc. Ga maar eens na hoeveel zelfverzekerder je jezelf voelt na een sportieve activiteit en een gezonde maaltijd, dan na een hele dag op de bank liggen met een zak chips. Dit is maar 1 voorbeeld, maar je begrijpt hopelijk het principe. Als je aan jezelf werkt, zal je voelen dat je eigenwaarde en trots omhoog zal gaan. Deze staan direct verbonden aan je zelfvertrouwen.

man en vrouw aan het sporten

8. Verzorg jezelf goed

Als jij goed voor jezelf zorgt (wassen, scheren, haren mooi doen) zal je je automatisch zelfverzekerder voelen. Doe kleren aan waar je je goed in voelt, doe een lekker luchtje op. Als je nu in een situatie komt waarin je onzeker wordt, zal je merken dat je minder onzeker bent omdat je je fijn voelt over hoe je eruitziet.

In een eerder artikel vertelde ik al over 17 manieren om aantrekkelijker te worden, deze kunnen je ook helpen bij het opbouwen van zelfverzekerdheid.

vrouw krijgt douche stralen op gezicht

9. Neem een zelfverzekerde houding aan

Zelfs al ben je op een gegeven moment niet zelfverzekerd, doe dan net alsof. Schouders naar achteren, borst vooruit en kin omhoog. Als jij gaat staan alsof je zelfverzekerd bent geeft dat een seintje aan je hersenen, die zich dan automatisch zelfverzekerder gaan opstellen. Je hersenen gaan dan proberen een reden te geven aan waarom jij zo zelfverzekerd staat. Ze zullen dan constateren dat je zelfverzekerd bent op dat moment. Je ’trickt’ je brein dus eigenlijk (op een positieve manier) om zelfverzekerdheid te voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *