Bijna iedereen heeft wel eens last van onzekerheid. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent of dat je iets niet aan kan. Onzekerheid vind je in allerlei vormen en in allerlei verschillende situaties. De ene heeft hier meer last van dan de ander. Maar iedereen ervaart wel eens onzekerheid. Het is alleen vervolgens aan jou hoe je omgaat met dit onzekere gevoel. Waarom je je onzeker voelt, wat de gevolgen van onzekerheid zijn en hoe je zelfverzekerder wordt, lees je allemaal hier.
Waar je op kunt vertrouwen is dat er altijd onzekerheid is
Symptomen van onzekerheid
Laten we eerst beginnen met wat de symptomen zijn van onzekerheid. Onzekerheid uit zich in enorm veel vormen. Enkele voorbeelden van waaraan je onzekerheid kunt herkennen zijn:
- Je laat je leiden door wat anderen van je vinden. Hun mening weegt zwaarder dan je eigen mening.
- Je hebt negatieve gedachten als “vinden ze mij eigenlijk wel aardig?” of “ben ik wel knap?”
- Je durft geen fouten te maken en bent bang om te ‘falen’
- Je vergelijkt jezelf met anderen. En die ander komt er uiteindelijk altijd beter uit dan jezelf.
- Je denkt dat je dingen niet kunt.
- Veel angsten en psychische klachten zijn ook terug te leiden naar onzekerheid.
Oorzaken van onzekerheid
Onzekerheid is niet aangeboren. Het is een vorm van angst waardoor je weinig vertrouwen in jezelf en je vermogen om situaties te ‘handelen’ hebt. Deze onzekerheid kan voortkomen uit dingen als:
- Een laag zelfbeeld of gebrek aan zelfvertrouwen.
- Kritiek in het verleden/je jeugd van mensen waar je veel om geeft.
- Sociale druk/prestatie druk.
- Negatieve ervaringen uit het verleden als ontslag, gepest worden, ruzie, relatiebreuk, blijven zitten, etc.
- Social media. Ook social media kan bijdragen aan hoe onzeker jij je voelt. Op social media lijkt alles en iedereen altijd perfect. Je gaat dit perfecte plaatje dan vergelijken met je eigen leven en hier kan je erg onzeker van worden.
- Een angst of psychische klacht. Faalangst, perfectionisme, sociale angst, depressie, etc. Dit soort aandoeningen zorgen er vaak voor dat een persoon (extra) onzeker wordt. Deze gaan vaak hand in hand, en zijn dus gevolgen én oorzaken tegelijk.
- Financiële gesteldheid. Ook je financiën worden in verband gebracht met onzekerheid.
Gevolgen van onzekerheid
Je onzekerheid kan je flink tegenhouden in je leven. Je kan dingen niet durven te doen of uit de weg gaan. Het kan zijn dat je niet meer voor jezelf op durft te komen. Je kan sociaal in een dal komen. Enzovoort. Onzekerheid kan dus enorm veel nare gevolgen hebben voor je gezondheid, sociale leven, werk en omgeving. Een opsomming van enkele gevolgen van onzekerheid:
- relatieproblemen
- verlegenheid
- weinig motivatie
- faalangst
- sociale angst
- angst voor nieuwe (onbekende) situaties
- angststoornissen
- eenzaamheid
- problemen op werk
- schaamte- en schuldgevoel over het ‘falen’
- depressie
- lichamelijke klachten, die voortkomen uit psychische klachten (als onzekerheid)
Dit wil je uiteraard niet! Daarom hier enkele tips om zelfverzekerder te worden en het optimale uit het leven te halen, zonder dat onzekerheid je tegenhoudt!
9 tips om zelfverzekerder te worden
1. Let op je gedachten
Een bekend gezegde is “je bent wat je denkt”. Jouw gedachten vormen de waarheid voor jou. Als jij telkens tegen jezelf zegt dat je iets niet kan, zal je zien dat je datgene inderdaad niet kan. Praat dus altijd positief tegen jezelf. Als je op een meisje wilt afstappen zeg dan niet tegen jezelf ‘je kunt het niet, dit kan fout gaan of dat kan gebeuren. Je bent hier niet goed genoeg in’. Praat jezelf moet in, ook al meen je het misschien niet. Probeer dus altijd (vooral als je in situaties komt waarin je je onzeker voelt) positief tegen jezelf te praten. Doe net alsof je er volledig van overtuigd bent dat je het wel kan, dat het je wel gaat lukken. Fake it till you make it. Je hersenen kunnen namelijk moeilijk onderscheiden of je echt zelfverzekerd bent of dat je net alsof doet. Maak hier gebruik van.

2. Accepteer
Accepteer jezelf en je gedachten. Accepteer dat je negatieve gedachten gaat krijgen, maar hecht er geen waarde aan. Iedereen heeft negatieve gedachten, alleen hebben deze pas effect als je er waarde aan hecht. Accepteer dus dat ze er zijn, maar laat ze ook gelijk weer gaan zonder er lang bij stil te staan.
En aan de andere kant, accepteer jezelf ook. Accepteer dat je niet perfect bent, dat je mindere kenmerken en eigenschappen hebt en dat je soms ‘faalt’. Niemand is perfect en ‘falen’ is de weg naar succes. Accepteer!
3. Vergelijk jezelf niet met anderen
Vergelijk je niet met anderen. In jouw leven moet je je niet met anderen vergelijken, je moet jezelf vergelijken met een jaar geleden. Wordt de beste versie van jezelf, niet van een ander. Elke situatie en ieder persoon is anders dus je kunt jezelf eigenlijk ook niet vergelijken met een ander.
Het gras is altijd groener aan de overkant
Je ziet altijd alleen maar de goede en leuke dingen van andere mensen. Maar ook zij hebben het niet altijd perfect.
4. Durf fouten te maken
Iedereen maakt fouten, zelfs te succesvolste mensen ter wereld. Fouten maken is menselijk en hier kan je alleen maar van leren. Denk jij dat als een jongen in een bar op een meid afstapt het altijd goed loopt? Natuurlijk niet, 5 van de 10 keer misluk het gesprek misschien wel. Maar dit geeft helemaal niet, want van die 5 keer dat het niet gelukt is kan hij alleen maar leren. Oja, en het is 5 keer wel goed gegaan.
Uitvinders hebben ook niet bij hun eerste prototype al een perfect eindproduct. Misschien hebben ze wel 500 mislukte prototypes gehad voordat het product eindelijk werkte zoals het moest. Wees dus niet bang om fouten te maken en soms een flinke misser te begaan, dit hoort erbij!
5. Stap vaker uit je comfort zone
Probeer een keer iets nieuws, doe iets wat je nog nooit gedaan hebt. Elke keer als jij iets doet wat je nog nooit eerder gedaan hebt, zal je achteraf merken dat het als een soort overwinning voelt. En elke overwinning is een boost voor je zelfvertrouwen.
The comfort zone is the great enemy of courage and confidence
Mensen die altijd maar leven binnen hun comfortzone, zullen nooit uitgroeien tot een volgroeid en zelfverzekerd persoon. In je comfortzone is alle veilig en bekend. Dit zorgt dat je nooit spanning en stress zult ervaren, maar ook nooit enthousiasme en succes zult ervaren. Ga maar eens bij jezelf na. Als jij iets doet wat je al 100 keer hebt gedaan en wat bekend en vertrouwd voelt, dan veranderd er niks in je mentale toestand. Maar als jij iets doet wat je super spannend vind of nog nooit eerder gedaan hebt, voel je je natijd onoverwinnelijk. Dit komt omdat je uit je comfort zone bent gestapt. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je zelfvertrouwen zal groeien.
6. Kom afspraken na die je met jezelf gemaakt hebt.
Elke keer als je tegen jezelf zegt dat je iets gaat doen en je doet dit vervolgens ook, dan krijgt je zelfvertrouwen een boost. Tegenovergesteld werkt hetzelfde, doe je het niet krijgt je zelfvertrouwen een deuk. Als je iets met jezelf (of anderen) afspreekt, kom dit dan na. Je zult merken dat je zelfvertrouwen met de keer groter wordt.
7. Werk aan jezelf
Aan jezelf werken kan je ook enorm helpen met je onzekerheid. Het gevoel dat je aan jezelf werkt en dus de beste versie van jezelf wilt worden kan je voldoening geven. Denk aan dingen als: gezond eten, sporten, zelfontwikkeling boeken lezen, etc. Ga maar eens na hoeveel zelfverzekerder je jezelf voelt na een sportieve activiteit en een gezonde maaltijd, dan na een hele dag op de bank liggen met een zak chips. Dit is maar 1 voorbeeld, maar je begrijpt hopelijk het principe. Als je aan jezelf werkt, zal je voelen dat je eigenwaarde en trots omhoog zal gaan. Deze staan direct verbonden aan je zelfvertrouwen.

8. Verzorg jezelf goed
Als jij goed voor jezelf zorgt (wassen, scheren, haren mooi doen) zal je je automatisch zelfverzekerder voelen. Doe kleren aan waar je je goed in voelt, doe een lekker luchtje op. Als je nu in een situatie komt waarin je onzeker wordt, zal je merken dat je minder onzeker bent omdat je je fijn voelt over hoe je eruitziet.
In dit artikel vertel ik je 17 manieren om aantrekkelijker te worden, deze kunnen je ook helpen bij het opbouwen van zelfverzekerdheid.

9. Neem een zelfverzekerde houding aan
Zelfs al ben je op een gegeven moment niet zelfverzekerd, doe dan net alsof. Schouders naar achteren, borst vooruit en kin omhoog. Als jij gaat staan alsof je zelfverzekerd bent geeft dat een seintje aan je hersenen, die zich dan automatisch zelfverzekerder gaan opstellen. Je hersenen gaan dan proberen een reden te geven aan waarom jij zo zelfverzekerd staat. Ze zullen dan constateren dat je zelfverzekerd bent op dat moment. Je trickt je brein dus eigenlijk (op een positieve manier).