Waarom is sporten eigenlijk belangrijk voor je? Sporten is enorm belangrijk voor ons lichaam en onze geest! Sporten zorgt dat we fysiek fit blijven en een gezond lichaam hebben waar alle processen goed verlopen. Ook zorgt sporten voor een goede mentale gezondheid. Door veel te sporten zullen je hersenen zich beter ontwikkelen en zal je minder snel dementie krijgen. Daarnaast heb je minder last van psychische klachten, waaronder stress en depressies.
De meest voorkomende redenen om te gaan sporten zijn; willen afvallen, willen aankomen (in spiermassa) en conditie opbouwen. Maar wat nou als ik jou vertel dat dit nog maar een klein gedeelte is van wat sporten voor jou kan betekenen. Laten we beginnen met alle lichamelijke voordelen van sporten.
16 lichamelijke voordelen van sporten;
- een betere conditie en uithoudingsvermogen
- meer energie
- meer spierkracht
- een gezonder gewicht
- een betere lichaamshouding
- een verbeterde weerstand
- goede nachtrust
- minder kans op hart- en vaatziekten
- een lagere bloeddruk
- een gezonder cholesterol
- minder kans op osteoporose door sterkere botten
- een positief effect op de spijsvertering
- betere afstoot van afvalstoffen
- stabilisatie van de hormoonhuishouding
- minder last van PMS en menstruatiepijn
- minder last van de menopauze
Zoals je hier ziet is sporten dus wel erg belangrijk voor het lichaam. Niet alleen voor het afvallen of aankomen, maar voor alles in je lichaam. Misschien heb ik je nu al een beetje overtuigd om te gaan sporten, maar er is nog meer. Naast de lichamelijke winsten die je behaalt met sporten zijn er ook nog de mentale voordelen. Deze zijn naar mijn mening misschien wel net zo belangrijk als de fysieke voordelen. Hier een paar van die mentale voordelen.
7 mentale voordelen van sporten;
- Het vermindert stress en psychische klachten.
- Het gaat depressies tegen.
- Omdat je steeds een beroep op je motoriek doet en de bloedcirculatie toeneemt, verbetert het je hersenwerking.
- Het geeft meer eigenwaarde en zelfvertrouwen.
- Het zorgt voor een groter sociaal netwerk wanneer je bijvoorbeeld in een sportschool sport.
- Het vertraagt de ontwikkeling van dementie.
- Bij jongeren heeft het een positieve invloed op de cognitieve ontwikkeling.
Sporten helpt je dus niet alleen fysiek, maar kan je ook echt mentaal helpen. Merk je bijvoorbeeld dat je de laatste tijd wat depressief bent of weinig zelfvertrouwen hebt, denk er dan eens over na om te gaan sporten.
Waarom ben ik begonnen met sporten?
Ik ben zelf nu ongeveer 3 jaar geleden begonnen met sporten en letten op mijn voeding. Destijds ben ik begonnen omdat ik niet tevreden met mijn lichaam was. Hier voelde ik me ook erg onzeker door.
Ik besloot een abonnement bij de sportschool te nemen en meer te letten op de voeding die ik nam. Al gauw merkte ik een verschil. Lichamelijk zag je het verschil ook redelijk, maar vooral mentaal veranderde er iets. Nu 3 jaar later ben ik een totaal ander persoon. Ik ben ontzettend blij met mijn lichaam en ben er totaal niet meer onzeker over. Verder ben ik ook in het dagelijks leven gelukkiger en zelfverzekerder geworden sinds ik ben begonnen met sporten.
Zoals je ziet kan sporten dus enorm veel doen voor je geestelijke gesteldheid en geloof me, dat doet het ook! Mocht je dus merken dat je misschien geestelijk niet helemaal zit waar je wilt zijn, overweeg dan zeker om meer fysieke inspanningen te gaan doen. Mocht je nou willen beginnen in de sportschool doe dan even goede research over welk sportschema je gaat volgen en hoe je de oefeningen uit dat schema moet uitvoeren. Als je oefeningen namelijk verkeerd uitvoert kun je hier blessures van krijgen. Online is tegenwoordig echt super veel informatie te vinden of anders bij je sportschool lopen vaak ook wel mensen rond die er verstand van hebben, die kun je ook vragen om je te helpen.
Naast sporten is gezonde voeding ook van enorm belang. Gezonde voeding en sporten samen is een van de beste medicijnen, tegen eigenlijk bijna alles. In dit artikel over Voordelen gezond eten – 11 redenen waarom jij gezond moet eten vertel ik hier meer over.