een bord met asperges tomaten en een medium rare steak

Voordelen gezond eten – 11 redenen waarom jij gezond moet eten

Je hoort het vast wel vaker, “gezond eten is belangrijk voor je” en dit is uiteraard waar. Toch zijn er nog veel mensen die te ongezond eten. Ik snap het wel, die Mcdonalds of zak chips ziet er verleidelijk uit. Toch is het echt aan te raden om gezond te gaan eten. Vooral als je alle voordelen hoort van een gezond voedingspatroon.

Eens in de zoveel tijd ongezond eten is natuurlijk niet erg, dit doet iedereen, maar probeer het grotendeels gezond te houden. Om je hier extra motivatie voor te geven heb ik hier 11 voordelen staan die je hebt als je gezond eet.

wortels noten tomaten en bramen

11 voordelen van gezond eten

1.     Kleinere kans op griep en verkoudheden

Gezond eten verminderd de kans op griep en verkoudheden. Elk jaar heb je wel een paar keer dat iedereen om je heen de griep krijgt of een tijdje verkouden is. Dit komt omdat er dan ziekte kiemen in je lichaam komen en je lichaam deze niet goed genoeg kan stoppen. Je afweersysteem die tegen die bacteriën vecht heeft bouwstoffen nodig. Hoe meer bouwstoffen, hoe beter ze tegen die bacteriën kunnen vechten. Hoe beter ze dit kunnen aanvechten hoe minder erg/vaak je ziek wordt. Die bouwstoffen komen uit goede voeding, dus hoe beter je voeding hoe beter je afweersysteem.

verkouden vrouw die neus snuit

2.     Minder kans op ernstige ziekten

Naast ‘onschuldige griepjes’ heb je natuurlijk ook ergere medische problemen. Bij een goed eetpatroon kun je jezelf beschermen tegen gevaarlijke dingen als: diabetes, een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, etc. Jaarlijks overlijden er (helaas) veel mensen aan de (indirecte) gevolgen van een ongezond eetpatroon. Volgens een rapport uitgegeven door het RIVM overlijden er zelfs zo’n 13.000 mensen per jaar aan de (indirecte) gevolgen van ongezonde voeding. Dit kun je voorkomen door een gezonder voedingspatroon te hanteren.

ernstig zieke vrouw in ziekenhuis bed

3.     Betere stoelgang

Heb jij wel eens last van winderigheid, kramp, obstipatie of diarree. Dit wijst er allemaal op dat je darmen moeite hebben om jouw voedsel te verwerken. Hoe gezonder jij eet, hoe makkelijker jouw darmen je eten kunnen verteren en dus hoe minder last jij ervan hebt.

4.     Gezondere tanden

Als je gezonder gaat eten zal je waarschijnlijk gaan minderen in suikers en laten dat nou net de voedingsstoffen zijn die gaatjes veroorzaken in je tanden. Als jij je eetpatroon dus aanpast en minder suiker gaat eten, kan je dat misschien een gaatje schelen bij de volgende tandarts afspraak.

vrouw met foto van gezonde tanden voor haar mond

5.     Minder kans op oogproblemen

Dit klinkt misschien raar, maar voeding heeft daadwerkelijk invloed op hoe goed je ogen zijn/blijven. Veel van de voorkomende oogproblemen zijn namelijk het gevolg van radicalen die schade aanrichten.

Gezonde voeding bevat antioxidanten en deze antioxidanten vernietigen de radicalen. Hoe gezonder je dus eet hoe meer antioxidanten je hebt en hoe minder die radicalen dus je ogen aantasten.

6.     Gezonder oud worden

Wil jij nou zorgen dat je ook op latere leeftijd nog lekker vitaal bent? Gezond eten helpt hierbij. Goede voeding helpt erbij om je spieren langer te behouden en je botten stevig te houden.

oud koppel die gelukkig naar elkaar kijken

7.     Een mooiere huid

Voeding heeft ook invloed op hoe je huid eruitziet. Mocht je nou veel last hebben van rimpels acne of onzuiverheden, dan kan goede voeding misschien helpen dit te voorkomen. Je huid functioneert namelijk als afvoerroute voor de afvalstoffen van je lichaam. Dus hoe meer slechte stoffen je eet, hoe meer afvoer er door de huid heen moet. Dit kan lijden tot onzuiverheden op je huid.

8.     Een betere nachtrust

Er zijn mensen die ’s nachts wakker liggen omdat hun lichaam te veel suikers binnen heeft gekregen. Suikers zorgt namelijk voor een schommeling van je suiker spiegel energie gehalte. Als jij dus te veel suiker eet kan je hier ’s nachts wakker van komen te liggen.

een slapende vrouw

9.     Meer energie

Je moet je lichaam eigenlijk zien als een motor. Als je er genoeg én goede brandstof in doet, werkt deze perfect. Maar stop je er te weinig of de verkeerde brandstof in, dan werkt die niet optimaal.

Zo werkt het dus ook in je lichaam. Als je goede voeding in je lichaam stopt werkt deze goed en voel je je goed. Maar als je geen goede voeding in je lichaam stopt heeft dit ook effect. Je kunt vaker vermoeid zijn, sneller moe worden en vaak het gevoel hebben dat je moe bent.

Één van de boosdoeners hiervan zijn suikers. Je hebt misschien wel eens gehoord dat suiker je energie geeft. Dit klopt deels. Suiker geeft je op korte termijn een grote stijging in je energie gehalte. Echter duurt dit niet heel lang en daarna komt je lichaam in een ‘suikerdip’. Je zal je nu nog vermoeider voelen dan je deed voordat je de suiker innam.

Goede voeding zorgt voor een constanter energieniveau en zo heb je minder last van schommelingen, moeheidsaanvallen en inkakkers. Ongezond eten is dan ook één van de oorzaken van weinig energie.

10.  Een betere concentratie

Een betere concentratie heeft deels te maken met de energie daling na suikers waar we het hiervoor over hadden. Maar ook omdat je hersenen simpelweg beter werken op goede voeding. We gaan weer even terug naar het principe dat je lichaam, maar ook je hersenen een machine zijn. Zie de voeding dan als een soort brandstof voor deze machine. Elke machine werkt beter op de juiste brandstof. Zo ook je hersenen.

een man geconcentreerd op zijn werk

11.  Een blij en vrolijk gevoel

Er zijn meerdere factoren die bepalen of iemand gelukkig is. Goede voeding kan bijdragen aan een gelukkig en vrolijk gevoel. Dit komt doordat voeding voor een deel kan uitmaken welke hormonen je lichaam aan maken. Eet je gezond, dan is je lichaam beter in staat om geluks-stofjes aan te maken (zoals dopamine en serotonine).

Daarnaast vind niemand het fijn om altijd ziek te zijn, vaak moe te zijn, een slechte concentratie te hebben, last te hebben van de stoelgang, etc.

Goede voeding zorgt er in het algemeen voor dat je lichaam goed werkt en je je leven optimaal kan leven.

Ook interessant om te lezen:

2 mensen springen in de lucht van blijdschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *