een bord met asperges tomaten en een medium rare steak

Voordelen gezond eten – 11 redenen waarom jij gezond moet eten

Je hoort het vast wel vaker, gezond eten is belangrijk voor je en dit is uiteraard waar. Toch zijn er nog veel mensen die ongezond eten. Ik snap het wel, die Mcdonalds of zak chips ziet er verleidelijk uit. Toch is het echt aan te raden om gezond te gaan eten. Vooral als je alle voordelen hoort van gezond eten.

Eens in de zoveel tijd ongezond eten is natuurlijk niet erg, dit doet iedereen, maar probeer het voornamelijk gezond te houden. Om je hier extra motivatie voor te geven heb ik hier 11 voordelen staan die je hebt van gezond eten.

Wil jij gezonder gaan eten, dan heb ik hier een artikel geschreven over 8 Tips om gezonder te koken.

Naast gezond eten is sporten/bewegen ook enorm belangrijk voor je. Je zal verbaasd zijn wat sporten allemaal voor je doet. Ik heb een artikel geschreven over de 16 fysieke en 7 mentale voordelen van sporten.

wortels noten tomaten en bramen

De 11 grote voordelen van gezond eten

1.     Kleinere kans op griep en verkoudheden

Gezond eten verminderd de kans om griep en verkoudheden. Elk jaar heb je wel een paar keer dat iedereen om je heen de griep krijgt of een tijdje verkouden is. Dit komt omdat er dan ziekte bacteriën in je lichaam komen en je lichaam ze niet goed genoeg kan stoppen. Je afweersysteem die tegen die bacteriën vecht heeft bouwstoffen nodig. Hoe meer bouwstoffen hoe beter ze tegen die bacteriën kunnen vechten en dus hoe minder erg/vaak je ziek wordt. Die bouwstoffen komen uit goede voeding, dus hoe beter je voeding hoe beter je afweersysteem.

verkouden vrouw die neus snuit

2.     Minder kans op ernstige ziekten

Naast ‘onschuldige griepjes’ heb je natuurlijk ook ergere medische problemen. Bij een goed eetpatroon kun je jezelf ook beschermen tegen de gevaarlijke dingen als: diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, etc.

ernstig zieke vrouw in ziekenhuis bed

3.     Betere stoelgang

Heb jij wel eens last van winderigheid, kramp, obstipatie of diarree. Dit wijst er allemaal op dat je darmen moeite hebben om jouw voedsel te verwerken. Hoe gezonder jij eet, hoe makkelijker jouw darmen jouw eten kunnen verteren en dus hoe minder last jij ervan hebt.

4.     Gezondere tanden

Als je gezonder gaat eten zal je waarschijnlijk gaan minderen in suikers en laten dat nou net de voedingsstoffen zijn die gaatjes veroorzaken in je tanden. Als jij je eetpatroon dus aanpast en minder suiker gaat eten kan je dat misschien een gaatje schelen bij de volgende tandarts afspraak.

vrouw met foto van gezonde tanden voor haar mond

5.     Minder kans op oogproblemen

Dit klinkt misschien raar, maar voeding heeft daadwerkelijk invloed op hoe goed je ogen zijn/blijven. Veel van de voorkomende oogproblemen zijn namelijk het gevolg van radicalen die schade aanrichten.

Gezonde voeding bevat antioxidanten en deze antioxidanten vernietigen de radicalen. Hoe gezonder je dus eet hoe meer antioxidanten je hebt en hoe minder die radicalen dus je ogen aantasten.

groene oog

6.     Gezonder oud worden

Wil jij nou zorgen dat je ook op latere leeftijd nog lekker fitaal bent? Gezond eten helpt hierbij. Goede voeding helpt erbij om je spieren langer te behouden en je botten stevig te houden.

oud koppel die gelukkig naar elkaar kijken

7.     Een mooiere huid

Voeding heeft ook invloed op hoe je huid eruitziet. Mocht je nou veel last hebben van rimpels acne of onzuiverheden, dan kan goede voeding misschien helpen dit te voorkomen. Je huid functioneert namelijk als afvoerroute voor de afvalstoffen van je lichaam. Dus hoe meer slechte stoffen je eet, hoe meer afvoer er door de huid heen moet. Dit kan lijden tot onzuiverheden op je huid.

8.     Een betere nachtrust

Er zijn mensen die ’s nachts wakker liggen omdat hun lichaam te veel suikers binnen heeft gekregen. Suikers zorgt namelijk voor een snelle boost van energie. Als jij dus te veel suiker eet kan je hier ’s nachts wakker van komen te liggen.

een slapende vrouw

9.     Meer energie

Je hebt nu net gelezen dat suiker je energie geeft, maar dat is niet de ‘goede’ energie. Suiker zal je een snelle boost geven van energie maar na die piek zal die ook weer hard dalen. Zo ben je vaak na die energie boost, moe en minder vrolijk. Goede voeding zorgt voor een constanter energieniveau en zo heb je minder last van schommelingen, moeheidsaanvallen en inkakkers.

10.  Een betere concentratie

Een betere concentratie heeft deels te maken met de energie daling na suikers waar we het hiervoor over hadden. Maar ook omdat je hersenen simpelweg beter werken op goede voeding. Zie het als een soort brandstof voor een machine.

een man geconcentreerd op zijn werk

11.  Een blij en vrolijk gevoel

Naast dat er natuurlijk veel externe factoren invloed hebben op jouw geluk, hebben sporten en voeding dat ook. Dit komt doordat voeding voor een deel kan uitmaken welke hormonen je lichaam aan kan maken. Eet je gezond, dan is je lichaam beter in staat om geluks-stofjes aan te maken (zoals dopamine en serotonine).

2 mensen springen in de lucht van blijdschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *