Welke studie past nou het beste bij jou? Heb jij (net als ik had) moeite met het vinden van de juiste studie? Het kiezen van de juiste studie is absoluut geen makkelijke taak. Tegenwoordig zijn er oneindig veel mogelijkheden, kies daar maar eens de juiste uit. Ik kan dan ook niet voor jou bepalen welke studie jij zou moeten kiezen, maar ik kan je wel tips geven. Tips die jou gaan helpen om er achter te komen welke het beste bij jou past.
6 tips om er achter te komen welke studie het beste bij je past
1. Kijk naar jezelf
Het allerbelangrijkste aan een studie is dat het bij je past. Om erachter te komen of een studie bij je past, moet je er eerst achter komen wie jij bent. Denk niet alleen aan in welke vakken je goed bent op school maar meer aan;
- Welke complimenten krijg ik vaak?
- Welke talenten heb ik?
- Welke hobby’s/ activiteiten vind ik leuk om te doen?
- Waar word ik gelukkig van?
Als je hier antwoorden op hebt, wil je deze antwoorden omzetten naar waardevolle informatie om een studie te kiezen. Zoek nu dus achter je antwoorden waarom jij dit vindt.
- Waarom zit je op voetbal? (teamplayer, willen winnen, houden van bewegen, etc.)
- Hoe kan ik mijn talenten inzetten in een studie/beroep? (dingen organiseren, creatief zijn, een luisterend oor zijn, etc.)
Stel je zit dus op hockey omdat je graag beweegt, kun je naar een sport opleiding gaan kijken.
Stel je helpt graag anderen door er voor ze te zijn en naar ze te luisteren, kun je een opleiding richting de psychologie kant overwegen.
Kijk dus eerst naar jezelf, zonder dit te koppelen aan een studie. Kom er eerst achter wie jij bent en wat jou drijft en kijk dan vervolgens welke opleiding daar bij past.
2. Ga zonder vooroordelen opzoek
Pas ervoor op dat je niet bevooroordeeld opzoek gaat naar een studie.
Als jij niet goed in Duits was op de middelbare, betekend dat niet dat je alle talenstudies moet uitsluiten.
Dat je goed was in economie, betekend niet dat je een studie in die richting moet doen.
Dat je bewegen leuk vindt, betekend niet dat je sport en bewegen moet studeren.
Dit zijn een paar voorbeelden van voordoordelen die je studiekeuze kunnen verpesten. Maar ook invloeden van buitenaf kunnen hiervoor zorgen. Misschien gaat je vriend wel geneeskunde studeren, ga hier dan niet blindelings in mee. Misschien willen je ouders wel dat je advocaat wordt, trek je hier niets van aan.
Ga met een volledig ‘open mind’ opzoek naar studies. Sluit niks uit door middel van vooroordelen, je weet namelijk nooit wat je tegenkomt.
3. Doe een studiekeuze test
Mocht je het toch nog lastig vinden om een studie te vinden dan kun je ook gebruik maken van studiekeuze tests. Online zijn er genoeg te vinden. Aan de hand van vragen berekend een algoritme welke studie hij denkt dat het beste bij jou past. Dit is heel fijn, maar volg dit niet blindelings. Ga wel bij jezelf na of dit daadwerkelijk bij je past. Jij weet dit beter dan een programma.
4. Zoek hulp bij professionals
Heb je het gevoel dat je er zelf helemaal niet uitkomt, zoek dan eens hulp. Er zijn genoeg mensen die je hierbij kunnen helpen. Op je middelbare school heb je vaak wel een of meerdere personen die je hiervoor kunt bereiken. Verder zijn er ook veel mensen te vinden die gespecialiseerd zijn in het helpen met een studiekeuze. Wees niet bang om om hun hulp te vragen. Je kunt beter om hulp vragen dan een opleiding kiezen zonder goede reden waarom je die kiest.
5. Bezoek open dagen
Mocht je nu een paar studies hebben die je interessant lijken, bezoek dan eens opendagen. Zo kun je gevoel krijgen bij de opleidingen en ook bij de scholen zelf. Je krijgt hier nog meer informatie van de opleiding en komt met studenten van die opleiding in contact. Zij kunnen je hun mening en ervaring geven vanaf hun perspectief, dit is altijd anders dan vanuit de school zelf.
6. Probeer een meeloopdag
Naast een open dag kun je ook een meeloop dag doen. Je loopt dan een dag mee met een student die die opleiding doet. Hij/zij neemt je mee naar al hun colleges. Dit geeft je een goed beeld van hoe een dag op die opleiding eruitziet. Je krijgt de leerstof te zien en de manier van lesgeven. Dit is echt een aanrader als je een studie overweegt.
Tussenjaar
Mocht je er nou achter komen dat je het echt nog niet weet of liever nog geen opleiding volgt, overweeg dan zeker een tussenjaar. Een tussenjaar is helemaal niet slecht! In tegenstelling, ik zou iedereen adviseren om minimaal 1x een tussenjaar te nemen.
Een tussenjaar brengt je soms misschien nog wel meer dan een jaar een studie volgen, mits je deze goed benut. Ik heb een hele categorie over tussenjaar, waarin ik je alle voordelen en mogelijkheden uitleg.