Ik ga je in dit artikel vertellen hoe je uit een depressie kunt komen. Voordat ik uit ga leggen hoe je dit doet, wil ik wel duidelijk maken dat het niet makkelijk is om uit een depressie te komen ( vooral als je er al lange tijd in zit). Toch is het niet onmogelijk om weer je oude ‘vrolijke jij’ te worden en van een depressie af te komen. Dus heb jij last van een depressie? Dan lees je hier alles over depressies en over hoe je er uit kunt komen.

Laten we eerst maar eens met de basis beginnen. Een depressie is namelijk wel iets gecompliceerder dan somber zijn.

Wat is een depressie?

Een depressie is een aandoening en valt ook onder de ‘stemmingsstoornissen’. Het is één van de meest voorkomende psychische ziektes. Bijna 20 procent van de Nederlanders (18 tot 64 jaar) krijgt ooit een depressie. https://www.psyned.nl/depressie/

Een depressie is een aandoening die de stemming en de gevoelens raakt. Als je eraan lijdt, kun je ondergedompeld raken in somberheid. Je verliest je interesse in de mensen en de dingen om je heen en kunt niet meer echt genieten. Een depressie zal je op ieder vlak van je leven negatief beïnvloeden. Als de gevoelens van somberheid langer dan twee weken duren, is het zaak actie te ondernemen in de vorm van preventie of behandeling. Depressievereniging

Symptomen van een depressie

Volgens de DSM-5 (een psychiatrisch classificatiesysteem) is er sprake van een depressie als er minstens vijf van de volgende symptomen gedurende ten minste twee weken aanwezig zijn geweest. De symptomen dienen te wijzen op een verandering ten opzichte van het eerdere functioneren. Ten minste één van de symptomen is depressieve stemming of vermindering van interesse en plezier.

  1. Depressieve stemming (of geprikkeldheid bij kinderen en jongeren) gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag.
  2. Duidelijke vermindering van interesse voor of plezier aan (bijna) alle activiteiten, gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag.
  3. Onopzettelijk, duidelijk gewichtsverlies of onopzettelijke gewichtstoename, of een af- of toename van de eetlust.
  4. Slaapklachten: niet (voldoende) kunnen slapen, te veel moeten slapen, bijna elke dag.
  5. Psychomotorische gejaagdheid of geremdheid, bijna elke dag.
  6. Vermoeidheid of verlies van energie, bijna elke dag.
  7. Gevoelens van waardeloosheid, of ernstige c.q. inadequate schuldgevoelens.
  8. Vermindering van het vermogen om te denken, zich te concentreren, of besluiteloosheid.
  9. Gevoelens van wanhoop, zelfmoordgedachten, fantasieën over zelfmoord zonder specifieke plannen, een zelfmoordpoging of een specifiek plan voor zelfmoord. Niet alleen de vrees dood te gaan.

Meer weten? Doe de depressie zelftest.

Van somberheid naar depressie

Iedereen heeft zich wel eens somber gevoeld en niet veel zin gehad in de dingen om zich heen. Dit soort gevoelens zijn heel normaal en gaan in de meeste gevallen vanzelf weer over.

Anders is dit wanneer de onderliggende oorzaak van de sombere gevoelens een depressie is. In dit geval kunnen de sombere stemming en het verlies van interesse en plezier steeds erger worden en kunnen de gevoelens langdurig blijven aanhouden. De scheidingslijn tussen ‘normale somberheid’ en het hebben van een depressie is soms lastig te bepalen.

Somberheid wordt pas een depressie als dit jouw dagelijkse leven in de weg zit. Bij somberheid is er een duidelijk aanwijsbare reden voor jouw slechte gevoelens. Gelukkig kun je nog wel dingen uitvoeren en wanneer je afgeleid bent van de negatieve gedachten, kun je nog plezier ervaren. Het gaat hier om een tekort aan motivatie.

Bij een depressie is dit niet altijd het geval. Je gedrevenheid is niet meer terug te herkennen en je ervaart geen plezier meer. Het gaat hier om het volledig kwijtraken van de motivatie. Je kunt niet meer handelen, ook al zou je dat wel willen.

Mensen zijn vaak geneigd om te wachten tot het vanzelf overgaat of tot de klachten toenemen, terwijl het beter zou zijn om hulp te zoeken. Het vroegtijdig herkennen en onderkennen van klachten en in een vroeg stadium hulp zoeken verhoogt de effectiviteit van de behandeling en kan voorkomen dat de depressie onnodig lang duurt.

Het is verstandig om bedacht te zijn op de signalen die een voorbode kunnen zijn voor het ontwikkelen van een depressie. Als hulpmiddel om depressie in een vroeg stadium te kunnen herkennen kijkt u bij Eerste Depressie Signalen. Let wel: de aanwezigheid van één signaal of combinaties van meerdere van de signalen is niet voldoende om te spreken van een depressie. Het kan ook binnen het spectrum van het normale vallen.

Zie het daarom vooral als waarschuwingen en om de alertheid te vergroten dat de kans op het ontwikkelen van een depressie bestaat. Bij een depressie geldt als regel dat hier pas van wordt gesproken als gedurende twee volle weken bepaalde symptomen meer wel dan niet aanwezig zijn.

Hoe kun je een depressie tegengaan?

De 2 meest voor de hand liggende, en in sommige gevallen ook noodzakelijke, oplossingen zijn medicijnen en therapie. Ik kan me zo voorstellen dat je niet meteen staat te springen om medicijnen te nemen. Dit zou ik in eerste instantie ook niet meteen aanraden. Probeer eerst eens om er met iemand over te praten en de volgende tips van mij op te volgen.

Een psycholoog zien als je niet zo goed in je vel zit zou ik wel altijd aanraden. Het is gewoon fijn als je met iemand kan praten over je gevoelens. Als je deze telkens maar blijft opproppen kan je dit van binnen helemaal gaan opvreten.

Veel mensen stappen niet op een psycholoog af omdat ze zich hiervoor schamen. Dit is absoluut onnodig! Als jij die hulp nodig hebt, moet je die gaan vragen. De meeste mensen zullen zelfs respect voor je hebben dat je die stap zet. Geen enkel persoon zal je hier gek op aankijken.

Naast medicijnen en een psycholoog (of in combinatie ermee) kun je er zelf ook aan werken om je beter te gaan voelen.

7 dingen die je kunt doen om uit een depressie te komen

1. Boeken lezen

Ik hoor je nu misschien denken “hoe gaat boeken lezen mij nou helpen?”.

Ten eerste is het erg belangrijk dat je de juiste boeken kiest. Kies dus geen fictie verhalen, maar zelfontwikkeling boeken. Boeken over; gelukkig worden, zelfverzekerder worden, angsten overwinnen, je roeping vinden, etc. Lees deze boeken grondig door en merk de belangrijkste aspecten op. Pas deze vervolgens toe in je leven en je zult merken dat je gaat veranderen (op een positieve manier). Deze verandering zal een gelukkig gevoel met zich meebrengen. Persoonlijk heb ik dit ook gedaan, ik begon met de boeken ‘vergroot je zelfvertrouwen’ en ‘feel the fear and do it anyway’.

meid leest een boek

2. Mediteren

Ik weet wat je nu misschien denkt… ‘Dit is veel te zweverig voor mij’. Ik dacht dit eerst ook maar geloof me, dit is niet zo.

Mediteren is niet zoals je in sommige films met monniken ziet, dat je in een volledige trans bent. Mediteren houdt in dat je bezig bent met je negatieve gedachtes en deze onder controle leert te krijgen. Je leert te accepteren dat je negatieve gedachtes krijgt door de dag heen, maar dat je hier geen waarde aan moet hechten. Dit zorgt ervoor dat je minder negatief denkt dagelijks en dus positiever door het leven gaat.

Nadat ik op het begin wat sceptisch was hierover, ben ik volledig bij gedraaid. Ik denk dat mediteren 1 van de belangrijkste stappen is in een positief leven leiden. Sinds ik ben begonnen met mediteren heb ik mijn negatieve gedachtes veel beter onder controle. Ik merk op dat ze aanwezig zijn, maar hou me er niet meer mee bezig. Sindsdien ben ik zo veel gelukkiger.

vrouw doet meditatie op een stijger

3. Uit je comfort zone komen

Deze tip heeft vooral te maken met het verhogen van je zelfvertrouwen. Je zelfvertrouwen kun je vergroten door dingen te doen die buiten je comfort zone liggen. Je comfort zone zijn alle dingen die jij kunt doen, zonder hier angst of spanning bij te ervaren. Dit verschilt per persoon, de een vindt het super eng om alleen naar de tandarts te gaan en de ander vind dit geen probleem. Bepaal dus voor jezelf of iets binnen of buiten jouw comfort zone ligt.

Om je zelfvertrouwen te vergroten wil je dus dingen doen die buiten je comfort zone liggen. Stel je vindt het wel eng om alleen naar de tandarts te gaan. Doe dit de eerst volgende keer dan. Ga er van uit dat alles goed komt (wat uiteraard ook zo zal zijn). Als je dit dan gedaan hebt zal je een trots gevoel voelen. Dit trotse gevoel geeft een enorme boost aan jouw zelfvertrouwen. Blijf dit telkens doen op alle aspecten van het leven. Zo zal je je zelfvertrouwen blijven boosten.

Life starts at the end of your comfort zone

Meer zelfvertrouwen betekend niet altijd meteen dat je gelukkig wordt. Er zijn zeker ook zelfverzekerde ongelukkige mensen. Maar over het algemeen helpt zelfvertrouwen wel enorm bij een gelukkiger leven.

krijtbord met comfort zone uitgelegd

4. Anderen helpen

Meerdere studies hebben laten blijken dat de nummer 1 oplossing voor een betere mentale gezondheid, het helpen van anderen is. Of dit nou donaties zijn, vrijwilligers werken, het helpen van een vriend of familie lid, maakt niet uit. Het gevoel andere mensen te kunnen helpen zonder hier iets voor terug te krijgen, geeft jezelf zo’n geluk boost. Je voelt alsof jou bestaan waarde heeft, alsof je er toe doet. Probeer dus vaker iemand anders te helpen op welke manier dan ook!

5. Je doel of roeping in het leven zoeken

Probeer er achter te komen wat jouw roeping in het leven is.

Dit kan van alles zijn. Misschien is jouw roeping wel om kinderen les te geven of andere mensen te helpen of taxi chauffeur te worden. Het kan echt alles zijn. Maar zoek iets waar jij blij van wordt, waar jou hart sneller van gaat kloppen. Je kunt hierbij terugkijken naar een jongere jij, waar werd je toen blij van. Vond je boomhutten bouwen leuk? Misschien moet je dan iets in de kunst of in de bouw gaan doen. Vond je voetbal leuk? Dan ligt jouw roeping misschien wel ergens in de sport wereld.

Ik kan me voorstellen dat dit lastig is. Ik heb hier zelf ook moeite mee om dit precies uit te vogelen. Daarom heb ik recent een boek aangeschaft. Deze heb ik nog niet gelezen dus kan mijn mening hier nog niet over geven, maar wil hem toch even benoemen. Het zijn er eigenlijk 2. De ene is het vervolg op de ander. De boeken zijn ‘Ikigai’ en ‘vind je ikigai’. Deze boeken vertellen over een groep mensen in Japan die allemaal erg lang leven. Op hun 90e zijn ze nog super fit en vrolijk. De auteurs gaan opzoek naar hun geheim en ontdekken zo ‘ikigai’.

6. Meer sporten

Ja ook zo iets simpels als meer sporten heeft invloed op je gemoedstoestand. Dit heeft met 3 aspecten te maken.

1. Tijdens en na het sporten vindt er een proces plaats in je lichaam waardoor gelukshormonen worden aangemaakt.

2. Tijdens en na het sporten zal je een trots gevoel ervaren. Je zult bij jezelf denken dat je lekker even bezig bent geweest en niet stil hebt gezeten. Zo krijg je het gevoel dat je met jezelf bezig bent en bezig bent om de beste versie van jezelf te worden.

3. Na een tijdje meer sporten zal je resultaten gaan zien. Deze resultaten zal je ervaren als een beloning voor je werk. Je zult dit zien als een prestatie die je gehaald hebt en telkens als jij een prestatie behaalt heeft dit invloed op je geestelijke gesteldheid. Je eigenwaarde zal een flinke boost krijgen.

Sporten heeft hiernaast ook nog meer geestelijke maar ook lichamelijke voordelen.

hardlopende mannen op strand

7. Gezonder eten

Over ‘of gezond eten direct leidt tot een betere gemoedstoestand’ is de wetenschap het nog niet eens. Toch merkte ik dat het voor mij wel hielp. Je lichaam is gewoon een stuk fitter en in betere staat. Je ziet er beter uit, je voelt je beter. Ook geeft het een goed gevoel dat je met jezelf bezig bent, dat je goed voor jezelf zorgt. Probeer dit dus zeker eens uit. Ik heb in een ander artikel ook geschreven over Voordelen gezond eten – de 11 voordelen van gezond eten.

groente en fruit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *