Hoe jij aan jezelf kan werken – 8 tips voor persoonlijke groei

Wil jij graag groeien als persoon? Voel je dat er meer in je zit dan dat je er nu uithaalt? En wil je jouw volledige potentie bereiken? Dan zal je aan jezelf moeten gaan werken. Persoonlijke groei doormaken om zo de beste versie van jezelf te worden. Beter worden in je zwakke punten, angsten overwinnen en je verder ontwikkelen op persoonlijk gebied. Dit zal zorgen voor zoveel meer geluk, liefde, succes en voldoening in je leven. In dit artikel bespreken we 8 tips om aan jezelf te werken en de beste versie van jezelf te worden.

1. Kom uit je comfortzone/ doe iets nieuws

Een belangrijk aspect van aan jezelf werken is ‘uit je comfort zone komen’.

Life begins at the end of your comfortzone

-Neale Donald Walsch-

Als jij aan jezelf wit werken en wilt groeien als persoon, zul je uit je comfortzone moeten durven stappen. Nieuwe dingen durven proberen. Fouten durven maken. En moeten leren van het proces dat je doorgaat.

Probeer een keer iets wat je normaal niet zou doen. Bijvoorbeeld:

 • ga naar het buitenland (in je eentje)
 • bezoek een rechtszaak
 • doe mee aan een medisch onderzoek
 • neem deel aan een kookcursus
 • woon een seminar bij
 • solliciteer naar een nieuwe baan
 • ga naar de sportschool
 • spring uit een vliegtuig (skydiving)
 • ga in je eentje naar: een voetbalwedstrijd, de bioscoop, een restaurant,….
 • enz.

Van te voren lijkt het misschien eng om nieuwe dingen te doen. Achteraf valt het eigenlijk altijd wel mee hoe eng het daadwerkelijk was. En als het fout gaat, is dat geen enkel probleem. Van fouten kun je alleen maar leren en fouten horen allemaal bij het (leer)proces wat je doorgaat. Aan het einde zal je er altijd beter van zijn, dat beloof ik.

Denk maar eens aan dat gevoel dat je krijgt als je iets gedaan hebt wat je van te voren super eng of spannend vond. Dan voelt het net alsof je de hele wereld aankan toch?? Je voelt je veel zelfverzekerder en trotser. Dit komt omdat je buiten je comfortzone kwam.

Hoe vaker je dit soort dingen doet, hoe meer jij zult groeien als persoon!

illustratie van het groeiproces van comfortzone naar growthzone

2. Lees persoonlijke ontwikkeling boeken

Als je aan jezelf wilt werken is één van de dingen die je kunt doen, persoonlijke ontwikkeling boeken lezen. Dit zijn boeken van ervaringsdeskundigen of experts op verschillende gebieden. Zij vertellen je de belangrijkste informatie om jezelf te verbeteren in dat opzicht. Kies een boek die aansluit bij het aspect dat jij graag wilt verbeteren in je leven. Deze boeken geven je vaak nieuwe inzichten en motivatie om te groeien in het aspect dat jij graag wilt. Het is een eenvoudige manier om aan jezelf te gaan werken, maar wel heel effectief. Ik heb hier geschreven over De 7 beste boeken voor persoonlijke groei.

3. Verlaat je nest

Een onderdeel van uit je comfortzone komen en aan jezelf werken en groeien als persoon, is alleen op reis/naar het buitenland gaan. Als jij weg gaat uit je eigen ‘veilige omgeving’, verlaat je je comfortzone. En zoals ik eerder al aangaf begint je persoonlijke groei buiten je comfortzone. Je kent hier niemand en bent op jezelf aangewezen. Dit gaat je zoveel brengen, geloof me. Je leert jezelf kennen en komt jezelf tegen. Je gaat de tijd van je leven hebben en mindere perioden. Maar hoe dan ook, je komt terug als een gegroeid persoon!

Ik heb een categorie Buitenland op mijn site. Hier staan verschillende artikelen over het buitenland en naar het buitenland gaan. Met onder andere een artikel over Ga naar het buitenland! Dé life hack voor jongeren.

4. Verbeter je mindere kwaliteiten

Iedereen heeft wel mindere kwaliteiten. Dingen waar die niet goed in is of onzekerheden en angsten. Als je wilt groeien als persoon is het aan te raden om deze dingen te verbeteren. Je bent namelijk bezig met aan jezelf werken, dus je wilt dan ook je mindere eigenschappen/kwaliteiten en angsten/onzekerheden aanpakken. Deze hebben namelijk het meeste werk nodig.

Kijk eens goed en eerlijk naar jezelf. Wat zijn jouw mindere eigenschappen/kwaliteiten of angsten/onzekerheden? Hoe lastig het ook is om deze realiteit onder ogen te komen, wees echt eerlijk. Als je dit niet onder ogen durft te komen is er geen mogelijkheid voor persoonlijke groei. Wat zijn factoren in je leven die je graag zou willen verbeteren?

Een paar voorbeelden van dingen die je kunt willen verbeteren:

5. Leer iets nieuws

Aan jezelf werken betekend dat je steeds beter wilt worden. Meer wilt kunnen. Wilt groeien.

Probeer dus om nieuwe dingen te leren. Het leven is één groot leerproces, probeer dus steeds nieuwe dingen te leren. Een paar voorbeelden:

 • word beter met excel
 • leer een nieuwe taal
 • leer een website maken
 • verdiep je in culturele verschillen
 • leer psychologische sales trucjes
 • ontwikkel een waardevolle skill
 • doe onderzoek naar een interessant onderwerp

Probeer op een manier nieuwe dingen te leren of nieuwe informatie te verkrijgen. Zoals ik al zei is het leven een leerproces. En hoe leergieriger je bent, hoe meer je zult groeien als persoon.

Stilstaan is geen optie, blijf je kennis verbreden!

quote met "knowledge is power. Information is liberating. Education is the premise of progress, in every society, in every family" - Kofi Annan

6. Verbeter je gezondheid

Vaak iets waar mensen willen werken, is hun gezondheid. Dit is uiteraard niet gek, want dat is misschien wel het aller belangrijkste voor ons als mensen. Onze gezondheid. Ben jij dus niet tevreden met je gezondheid, je gewicht, je conditie, etc. doe er dan iets aan! Ga naar de sportschool, ga gezonder eten, ga vaker wandelen. Ik heb een categorie ‘gezondheid‘ waar ik verschillende artikelen in heb staan over onze gezondheid.

7. Zorg voor een positieve(re) gedachtegang

Wij mensen hebben te vaak negatieve gedachtes. En wetenschap wijst uit dat wij gaan geloven wat we denken. Een voorbeeld van hoe zoiets in de praktijk werkt: Als jij in een situatie zit en je zegt 10x tegen jezelf “ik kan het niet”, dan ga je het ook niet kunnen. Of ga je datgene inderdaad slecht doen. Zeg je 10x “ik kan dit!”, dan zal je merken dat het wel goed gaat of dat het je wel lukt. Je gaat dus geloven wat je denkt en dit zal ook werkelijkheid worden.

Onze gedachten zijn dus een stuk krachtiger dan we denken. Daarom is het van groots belang om onze gedachten in de gaten te houden en positief te houden. Je wilt dus het grootste gedeelte van de dag in je hoofd hebben “ik ben gelukkig en zelfverzekerd” niet “ik ben ongelukkig en onzeker”. Want dan ga je dit geloven en dit heeft enorme invloed op je leven. Daarom raad ik 3 dingen aan om je gedachten positief te houden.

 • mediteren (ga ik in het volgende kopje over verder)
 • affirmaties
 • en elke dag 3 dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent

Om even kort terug te komen op dat laatste punt. Dankbaarheid is een enorm grote factor in ons geluk. Schrijf daarom dagelijks 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Je zal merken dat je meteen vrolijker wordt omdat je je focust op de goeie dingen in je leven. Het hoeven geen een super grote of bijzondere dingen te zijn, maar gewoon iets waar je blij mee bent. En denk daar ook even goed over na. Wat je wel niet allemaal hebt om dankbaar voor te zijn. Een paar voorbeelden van waar je dankbaar voor zou kunnen zijn:

 • je gezondheid
 • de zon die schijnt
 • je familie
 • je vrienden
 • je atletische vermogen
 • je haar
 • je lengte
 • de plek waar je woont
 • je vriendin
 • je intelligentie
 • enz.

Relevante artikelen als je meer wilt weten over een positievere gedachtegang krijgen:

Negatieve gedachten ombuigen naar positieve gedachten

Je gedachten positiever maken door situaties anders te interpreteren

8. Begin met mediteren

vrouw mediteert op een stijger

En als laatste (en optioneel), begin met mediteren. Deze heb ik erbij gezet omdat het mij enorm geholpen heeft met aan mezelf werken.

Voordat je bij jezelf denkt ‘nee mediteren is te zweverig voor mij’ lees dit stukje gewoon even door! Ik was zelf eerst ook erg sceptisch over mediteren. Ik dacht ook dat het enkel voor zweverige of spirituele typetjes was. Toch bleef ik maar positieve verhalen horen over mediteren. Daarnaast zag ik ook steeds meer wetenschappelijke bewijzen voorbijkomen over hoe goed mediteren voor je was. Uiteindelijk besloot ik het dan toch maar eens te proberen en hier heb ik geen seconde spijt van gehad. Mediteren heeft mij enorm geholpen en dit hoor ik van meer mensen. Er zijn 9 redenen waarom jij moet beginnen met mediteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *