De 30 belangrijkste oorzaken waarom jij geen succes behaalt!

De 30 oorzaken waarom het jou niet lukt om succes te behalen. Het is super vervelend als je ergens vol passie mee bezig bent, maar het lukt niet. Je haalt iets niet of je bedrijf loopt niet lekker. Het mislukt en je hebt het gevoel dat je faalt. Nou blijkt uit het boek ‘Think and Grow Rich’ dat er 30 belangrijke oorzaken van mislukking zijn. Welke oorzaken belemmeren jou bij het halen van succes?

30 oorzaken waarom jouw doelen mislukken

1. Ongunstige erfelijke achtergrond

Als jij geboren bent met een beperking kan je hier nou eenmaal last van hebben met successen behalen. Hier is weinig aan te doen. Als jij bijvoorbeeld zware hersenafwijkingen hebt, zal dit een oorzaak kunnen zijn dat jij je doelen niet behaalt.

Toch is er nog een hele hoop wel mogelijk ook als je een beperking in wat voor een vorm dan ook hebt. Dus geef niet zomaar op, op je dromen.

2. Gebrek aan vastomlijnd levensdoel

Dit wordt vaak gezien als een van de belangrijkste redenen tot mislukking. Het niet hebben van een specifieke motivatie of vastomlijnd doel waar je je op kan richten. Vraag je dus altijd af wat je precies wilt bereiken en/of waarom je dat wilt bereiken.

3. Gebrek aan ambitie om bovengemiddeld te presteren

Er is geen hoop voor mensen die niet gemotiveerd zijn om bovenmatig te willen presteren en ook niet bereid zijn om de prijs voor succes te betalen. Besef dus dat succes samengaat met bovengemiddeld hard werken en soms ook opofferingen.

4. Gebrek aan opleiding/ kennis

Een relatief makkelijk te overwinnen oorzaak van mislukking, gebrek aan opleiding/kennis. Hiermee bedoel ik niet per se je diploma hbo of universiteit. Ik bedoel je kennis. Je persoonlijke ontwikkeling. En je kennis van het vak/de branche waarin jij succesvol wilt worden.

‘De beste hardloper worden’ ga je niet leren op een universiteit, noch hoe je je eigen super food bedrijf begint. Leer dus jouw vak van professionals of ervaringsdeskundigen.

5. Gebrek aan zelfdiscipline

Discipline is een kwestie van zelfbeheersing. Zelfdiscipline betekend dat je jezelf onder controle hebt. Voordat je je omstandigheden onder controle kan hebben, moet je eerste jezelf onder controle hebben.

De betekenis van zelfdiscipline is dan:

  • Zelfbeheersing: jezelf beheersen
  • Jezelf dwingen om iets te doen of na te laten
  • Gehoorzaamheid aan jezelf om je aan afspraken te houden
  • Jezelf aanzetten of jezelf motiveren tot iets of je ergens van kunnen weerhouden

6. Slechte gezondheid

Niemand kan succes behalen als hij niet gezond is. Veel van deze oorzaken van een slechte gezondheid hebben te maken met een gebrek aan beheersing en discipline.

In hoofdlijnen zijn dat:

7. Ongunstige omgevingsfactoren tijdens de jeugd

Hier luidt een mooi gezegde over (ook te lezen in het boek) ‘zoals de tak gebogen wordt, groeit de boom’. Oftewel als je in je jeugd met de verkeerde mensen omgaat, kan dat resulteren in bijvoorbeeld crimineel gedrag op latere leeftijd. Maar ook andere situaties zoals, huiselijk geweld, drankproblemen of drugsgebruik hebben invloed.

8. Uitstel

Iets waar velen van ons door getemd worden. We wachten op het juiste moment om iets te doen. Echter bestaat er niet zoiets als ‘het perfecte moment’. Oftewel we wachten op iets wat niet bestaat. We blijven daardoor uitstellen wat we willen bereiken.

Begin waar je nu bent. Werk met de kennis, vaardigheden en capaciteit die je nu hebt. Onderweg zal je veel leren en zullen dingen beter worden en makkelijker gaan. Maar die dingen waren nooit vanzelf gekomen.

Begin gewoon!

9. Gebrek aan doorzettingsvermogen

Veel mensen beginnen ergens aan, maar laten het na om dat ook af te maken. Bovendien neigen veel mensen op te geven als er tegenslagen komen. Dat terwijl tegenslagen en ‘mislukkingen’ erbij horen als je succes wilt hebben. Je zult soms mindere perioden hebben en falen. Dat is geen enkel probleem. Niks heeft een fijnloos verloop. Kijk maar eens naar de succesvolste mensen. Denk je dat Elon Musk nooit tegenslagen heeft gehad of heeft gefaald? Succesvol worden heeft niet te maken met zo min mogelijk fouten maken, maar met doorgaan na elke fout en zo goed mogelijk leren van de fouten die je maakt.

10. Negatieve persoonlijkheid

Succes is niet weggelegd voor degene die mensen afstoot met zijn negatieve persoonlijkheid. Succes wordt behaald door middel van kracht en kracht wordt verkregen door de gezamenlijke inspanning van meerdere mensen. Een negatief persoon is niet wenselijk in een samenwerking.

11. Geen controle over seksuele behoefte

Seksuele energie is de sterkste motivator om mensen in beweging te brengen. Omdat het zo’n sterkte emotie is moet je deze kunnen beheersen. En vervolgens kan je die krachtige energie omzetten en gebruiken voor andere doeleinden.

12. Onbeheerst verlangen naar iets voor niets

Domweg gokken op succes drijft miljoenen mensen tot mislukking. Je kunt niet verwachten dat succes of rijkdom zomaar even aan komt waaien en je hier niets voor hoeft te doen.

13. Gebrek aan besluitvaardigheid

Succesvolle mensen nemen snel beslissingen en stellen deze alleen bij als het echt nodig is. Niet succesvolle mensen durven vaak geen beslissingen te nemen en stellen deze uit. En als ze eenmaal gekozen hebben komen ze er vaak snel op terug. Besluiteloosheid en uitstelgedrag zijn onlosmaakbaar met elkaar verbonden. Probeer beide zo snel mogelijk te verwijderen uit je leven. Volg je gevoel.

14. Eén of meer van de zes basisangsten

Er zijn 6 basisangsten. Alle andere angsten zijn minder van belang en zijn slechts variaties op deze 6 basisangsten.

  • De angst voor armoede
  • De angst voor kritiek
  • De angst voor ziekte
  • De angst voor het verlies van liefde
  • De angst voor ouderdom
  • De angst voor de dood

Krijg deze angsten onder controle voordat ze je leven beïnvloeden. Angst is een mindset – niets meer of minder. Je mindset kun je onder controle krijgen en sturen. Je kunt niets creëren wat je niet eerst bedenkt in de vorm van een gedachte.

15. De verkeerde partner kiezen

Als je de juiste partner vindt is dit daadwerkelijk een life hack om succes te behalen. Je hoort het van enorm veel succesvolle mensen. “Wil je succesvol worden? Vergeet alle meiden en focus je op 1 vrouw”. Ik heb dit zelf ook ondervonden. Zodra je jouw soulmate vindt, is dit de grootste motivator en sleutel tot succes.

Maar zo ook. Kies je de verkeerde partner, dan brengt dit een hele hoop ellende met zich mee. Ellende die je succes alleen maar in de weg kan staan.

Hoe weet je of je de juiste partner gevonden hebt?

16. Overdreven voorzichtigheid

Iemand die zijn kans niet grijpt, moet genoegen nemen met wat er overblijft nadat anderen hun keuze hebben gemaakt. Overdreven voorzichtigheid is net zo ongunstig als roekloosheid. Beide zijn uitersten waarvoor je moet waken. Het leven is gevuld met kansen, laat ze niet voorbijschieten.

17. Verkeerde zakelijke partners

In het zakenleven is dit misschien wel een van de meest voorkomende oorzaken van mislukkingen. Ga niet zomaar met iemand in zee. Onderzoek diegene goed. Ook als je ergens gaat werken, kijk goed naar de werkgever. Is dit iemand die jouw voorbeeld is? Kies een werkgever die je wil evenaren.

18. Bijgeloof en vooroordelen

Mensen die succes hebben zijn onbevooroordeeld en zijn niet bang/vatbaar voor bijgeloven.

19. Verkeerde beroepskeuze

Je kunt niet succesvol zijn als je iets moet doen van je niet leuk vindt. Als je iets gaat doen om geld mee te verdienen, zorg dan dat je het geweldig vindt om te doen. Zo hou je het het langste vol en is je motivatie het hoogst.

20. Gebrek aan specialisatie en focus

Iemand die van alle markten thuis is, blinkt zelden in een van die gebieden uit. Focus al je inspanning op een duidelijk doel.

21. De gewoonte om geld over de balk te smijten

Een verkwister kan niet succesvol zijn, omdat hij voortdurend in de angst leeft voor armoede. Maak er een gewoonte van om periodiek een deel van je inkomen te sparen. Een goed gevulde spaarrekening is een rustgevende basis om beslissingen te nemen en te onderhandelen. Zonder financiële rust ben je verplicht aan te nemen wat je aangeboden krijgt.

22. Gebrek aan enthousiasme

Zonder enthousiasme komt niemand overtuigend over. Zou jij eerder iets kopen van iemand die enthousiast is over datgene dat die verkoopt of over iemand die niet enthousiast is? Bovendien is enthousiasme aanstekelijk en is het daardoor een aanwinst voor elke groep.

23. Onverdraagzaamheid

Iemand die nergens voor openstaat komt niet ver in het leven. Wie onverdraagzaam is, is gestopt met leren. Daarmee niet verder in staat om te groeien als persoon en succesvol te worden.

24. Onmatigheid

De schadelijkste vormen van onmatigheid hebben betrekking op eten, drank, druks en seks. Overmatig gebruik op deze gebieden kan fataal zijn voor je succes.

25. Niet kunnen samenwerken

In je eentje red je het niet, je moet vaak samenwerken. Kan je dit niet? Dan zal succes uitblijven. Geen enkele werkgever, collega, partner of coach zal dat tolereren.

26. Bezit van macht die niet op eigen kracht is verkregen

Kinderen van vermogende ouders en anderen die geld hebben geërfd dat ze niet zelf hebben verdiend. Macht in handen van iemand die het niet geleidelijk heeft opgebouwd, is vaak fataal voor succes.

27. Opzettelijke oneerlijkheid

Eerlijkheid is onvervangbaar. Er is geen hoop voor iemand die opzettelijk oneerlijk is. Vroeg of laat zullen zijn daden hem achterhalen, wat hem zijn reputatie en succes zal kosten.

28. Egoïsme en ijdelheid

Deze eigenschappen zijn signalen die anderen waarschuwen om uit de buurt te blijven.

29. Vermoeden in plaats van nadenken

Veel mensen zijn te onverschillig of lui om feiten te verzamelen en op basis daarvan een conclusie te trekken. Ze handelen liever op basis van onbetrouwbare meningen die zijn opgebouwd uit vermoedens en aannamen, of op grond van impulsieve oordelen.

30. Gebrek aan kapitaal

Dit is een veelvoorkomende oorzaak van mislukking bij startende ondernemers die geen financiële reserve hebben om tegenvallers op te vangen.

Mocht jij nou succes willen behalen? Dan kan het nuttig zijn als iemand die jou goed kent deze lijst met je doorneemt. Dan kun je objectief een analyse maken van jezelf op basis van de 30 oorzaken van mislukking. Het is natuurlijk ook mogelijk om dit zelf te doen, maar de meeste mensen kunnen zichzelf niet objectief beoordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *