omgaan met groepsdruk 4 personen om 1 heen met tekstbalken

Omgaan met groepsdruk, dit is hoe je het doet!

Leren omgaan met groepsdruk.. je bent 15 en zit met je vriendengroep bij elkaar. Iedereen drinkt bier alleen jij wilt dit nog niet. De rest van de groep maakt opmerkingen als “kom op drink met ons mee, zo erg is het niet” of “je bent toch niet bang voor alcohol”. Uiteindelijk geef je toe en drink je toch een biertje terwijl je dit helemaal niet wilt. Groepsdruk!

Iedereen maakt het wel mee. Op school, met vrienden, op de sportclub, etc. Wij mensen hebben behoefte aan het gevoel om ergens bij te horen. Deze behoefte is zo groot dat we hier zelfs dingen voor willen doen, die we eigenlijk liever niet doen. Alles om maar tot een groep te behoren. Dit is niet altijd goed… Daarom dat ik je in dit artikel alles vertel over groepsdruk en over hoe je kunt omgaan met groepsdruk.

Wat is groepsdruk?

Groepsdruk houdt in dat de groep waarmee je bent, druk op je uitoefent om iets te doen. Vaak iets wat jij zelf niet wilt. Je wilt niet afwijken van de groep omdat je bang bent dat ze je dan niet meer accepteren. Hierdoor laat je je persoonlijke normen en waarden los en neem je die van de groep over.  Ondanks dat je iets zelf dan misschien niet wilt, zal je het toch doen. Om zo de goedkeuring van de groep te behouden.

Als je in een groep bent en jullie willen iets gaan doen, vraag je dan altijd af;

-Doe ik dit omdat mijn vrienden willen dat ik dit doe of omdat ik het zelf wil?

-Past dit binnen mijn normen en waarden (ga ik niet over mijn eigen grens)?

-Wat zijn de gevolgen als ik het wel doe?

-Wat zijn de gevolgen als ik het niet doe?

-Geeft mij dit een goed of slecht gevoel?

Stel: je hebt nagedacht bij jezelf en hebt geen goed gevoel bij wat de groep wilt…. Wat dan?

man met hand op kin. nadenkend

Zo ga je om met groepsdruk

Het is niet makkelijk om tegen groepsdruk in te gaan. Je wilt nou eenmaal graag bij een groep horen. Mensen zijn ook vaak bang dat ze verstoten worden als ze niet meedoen met de groep en daardoor alleen zullen eindigen. Toch is het belangrijk dat je een groep niet jouw leven laat bepalen. Jouw normen en waarden zijn belangrijker dan groepsdruk.

Mocht je last hebben van groepsdruk, volg dan deze tips:

1. Wees vanaf het begin duidelijk in wat je wel en niet wilt doen

Als je met je vriendengroep afspreekt en hoort dat ze voor het eerst alcohol willen gaan drinken. Zeg dan eerlijk tegen ze van “gezellig ik kom ook, maar ik drink liever nog geen alcohol”. Of als ze voor de eerste keer drugs gaan doen zeg dan meteen dat je geen drugs wilt doen. Zorg dat je grenzen duidelijk zijn bij de rest van de groep. Dit zal ervoor zorgen dat ze weten wat je grenzen zijn en ze deze eerder zullen accepteren.

2. Kom voor jezelf op

Als jij iets niet wilt, zeg het dan eerlijk. Durf duidelijk je grenzen aan te geven. Je wilt laten blijken dat jouw normen en waarden niet te onderdrukken zijn met groepsdruk. Als je dit zichtbaar maakt zullen ze je meer respecteren bij volgende groepsdruk momenten.

3. Probeer de anderen in te laten zien waarom jij ergens voor kiest

Uiteindelijk ben je natuurlijk niemand een uitleg schuldig over waarom je iets wel of niet wilt doen, maar vaak kan het toch helpen. Ik zal een paar voorbeelden geven en dan begrijp je hopelijk hoe dit invloed gaat hebben.

Stel je wordt gepusht om toch wat alcohol te drinken terwijl je nog moet rijden: Dan kun je ze uitleggen dat je niet wilt drinken en rijden omdat je verhalen hebt gehoord over hoe mensen verongelukt zijn hierdoor. De rest van de groep zal meteen bij zichzelf nadenken over wat ze jou eigenlijk proberen aan te praten. In sommige gevallen zullen ze zelfs spijt hebben dat ze je dat wilden laten doen en zijn ze er nu juist vel op tegen.

Of als een groep je op school iets wilt laten doen waardoor je in de problemen komt. Vertel ze dan dat je het niet gaat doen omdat jij dan de enige bent die in de problemen komt en zij er allemaal van af komen zonder gezeik. Vraag ze dan of zij t zelf wel zouden doen. Dan gaan ze bij zichzelf nadenken over dat zij het sowieso zelf ook niet gedaan hadden. Nu zullen ze waarschijnlijk toegeven dat je gelijk hebt en het een dom idee was.

En het laatste voorbeeld. Stel je wilt ergens heen waar je van je ouders niet heen mag, omdat je straf hebt. De rest van de groep dringt erop aan dat je liegt tegen je ouders over dat je naar vrienden gaat. Terwijl je dan alsnog naar datgene zou gaan waar je niet heen mocht. Zeg dan tegen de groep “als ik dat doe mag ik de aankomende 2 maanden niet meer weg. Dat is het niet waard. Dan kan ik beter nu overslaan en de aankomende 2 maanden wel weer met jullie mee gaan”. Dit geeft ze een soort afweging waar ze dan over na gaan denken. Ze zullen erachter komen dat je besluit eigen best logisch klinkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *