Waarom moet jij gaan beginnen met mediteren? Mediteren.. Misschien vind je dat zweverig klinken. Maar dat hoeft het helemaal niet. Ik ben zelf helemaal geen zweverig of spiritueel type, maar ik mediteer wel. Samen met een grote groep andere mensen merk ik wat voor een effect meditatie op je kan hebben. Er komen ook steeds meer wetenschappelijke artikelen uit waaruit blijkt hoe goed het voor je is. Fysiek en mentaal komen er enorm veel voordelen bij kijken als je begint met meditatie. Laten we eerste beginnen met ‘wat mediteren is’ en daarna waarom het goed voor je is.
Mediteren, hoe doe je dat?
Mediteren houdt in dat je een rustig plekje opzoekt en je op 1 ding gaat concentreren. Dit kan een vast punt zijn of bijvoorbeeld je ademhaling. Je probeert je volledig te concentreren op datgene wat je uitgekozen hebt. Je zal merken dat je gedachten af willen dwalen naar iets anders. Merk dit op en concentreer je gelijk weer. Die gedachten zullen blijven komen, accepteer dat ze er zijn, maar doe er niks mee. Probeer altijd weer terug te komen bij datgene waarop jij je wilt concentreren. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het zal gaan. In principe is mediteren dus: ‘je volledig concentreren op 1 ding en alle andere gedachten voorbij laten gaan’.
Wat is het effect van mediteren?
Tijdens het mediteren kom je in een soort nieuwe bewustzijn. Je probeert je gedachten de baas te worden. Bijna elk moment van de dag spelen er gedachten af die ons leven bepalen (deels bewust, deels onbewust). Die gedachten hebben invloed op onze emoties, gedragingen en beslissingen. Tijdens het mediteren probeer je in een ‘state of mind’ te komen waar de gedachten er misschien nog wel zijn, maar waar je niet met die gedachten bezig bent. Je leert in het ‘hier en nu’ leven en accepteert alle gedachten die er in je hoofd komen. Zo leer je langzamer hand dat als er negatieve gedachten in je hoofd zitten, dat je hier niet op hoeft te reageren en je deze gedachten dus de baas kunt worden. Doordat jij steeds beter wordt in het ‘de baas worden van je gedachten’ zullen die negatieve gedachten steeds minder invloed op jou hebben. Je zult merken dat je positiever door het leven gaat.
Voordat ik begon met mediteren merkte ik dat als er negatieve gedachten in mijn hoofd kwamen, ik hier de rest van de dag ongelukkig door kon zijn. Ik had geen idee waar de gedachten vandaan kwamen of waarom ze kwamen, maar ik kon ze voor mijn gevoel niet tegenhouden. Nu ik eenmaal begonnen ben met mediteren merk ik dat ik hier steeds beter mee om kan gaan. De gedachten komen nog steeds wel, maar ik kan er beter mee omgaan. Ik accepteer dat de gedachten er zijn, maar geef er geen emotie aan. Hierdoor ga ik veel gelukkiger door het leven. Dit kan meditatie ook voor jou betekenen!
8 populaire vormen van meditatie
- Mindfullnes
- Zazen
- Transcendente meditatie (TM)
- Kundalini
- Qi
- Guided visualization
- Trance-gerichte meditatie
- Hartritme meditatie
Bezoek deze pagina als je meer wilt weten over één of meerdere van deze verschillende vormen van meditatie: https://www.ggzweb.nl/de-8-populairste-vormen-van-meditatie/
Misschien ben je nog niet helemaal overtuigd van het nut van meditatie op dit moment. Ik kan me dit goed voorstellen, daarom heb ik hier 9 redenen neergezet, om te beginnen met mediteren.
9 redenen om te beginnen met mediteren
1. Het helpt met het voorkomen van depressie / uit een depressie komen
Een depressie komt vaak voor door het ‘teveel in het verleden of in de toekomst leven’. Mensen die last hebben van een depressie, balen van dingen die er gebeurd zijn in het verleden of zijn bang voor wat de toekomst hun gaat brengen. Meditatie helpt je om meer in het moment te leven en je niet bezig te houden met het verleden of de toekomst. Ook zal je leren om je gedachten beter onder controle te houden. Je zal negatieve gedachten makkelijker kunnen laten gaan, zonder hier waarde aan te geven. Dit zorgt voor een gedachtegang waar negatieve gedachten minder voorkomen en als ze voorkomen geef je er geen waarde aan. Hierdoor krijg je een gezonde gedachtegang en zullen je depressieve gevoelens langzaamaan verdwijnen.
2. Het zorgt voor meer emotionele balans
Een onderzoek naar emotionele balans en mediteren heeft laten blijken dat mediteren zorgt voor een blijvende emotionele balans. Op de plek waar emoties geregeld worden in de hersenen is minder activiteit te zien. Dit wil niet zeggen dat je minder emoties krijgt of ze kwijtraakt, dit wil enkel zeggen dat je ze beter onder controle zult krijgen. Emoties komen namelijk vaak met gedachten en prikkels. Deze gedachten en prikkels leer je (deels) de baas te worden met meditatie. Je leert negatieve gedachtes accepteren en negeren. Je geeft geen waarde aan deze gedachten. Het waarde aan negatieve gedachten geven is wat zorgt voor emotionele imbalans.
3. Je krijgt betere focus en concentratie
Meditatie is in de basis eigenlijk dat telkens als je aan het nadenken bent, je je aandacht terugbrengt naar het hier en nu. Op deze manier train je je concentratie en focus dus telkens als je mediteert. En iedereen weet hoe vaker je iets doet, hoe beter je er in wordt. Zo ook met je ergens op concentreren.
Ook hebben verschillende studies aangetoond dat door mediteren Alpha golven toenemen. Alpha golven zorgen ervoor dat je beter kunt leren, meer informatie kunt verwerken en onnodige informatie filtert.
4. Je wordt gelukkiger
Veel mensen vragen zich af hoe je gelukkiger wordt. Een nieuwe baan? Meer gaan sporten? Of een nieuwe auto kopen? Ze beseffen alleen niet dat geluk niet van buitenaf komt maar van binnenin.
Mediteren zal je helpen om meer binnenin jezelf te zijn en zo ook geluk binnenin jezelf te vinden. Hiernaast zal je ook leren om om te gaan met negatieve gedachten en deze leren negeren. Doordat je deze gedachten accepteert en negeert kunnen deze gedachten je humeur niet meer verpesten. Erg handig dus om gelukkiger door het leven te gaan.
5. Je krijgt een sterker immuunsysteem
Neurowetenschapper Richard Davidson van de Universiteit van Wisconsin ontdekte twee jaar geleden een link tussen veranderingen in het brein en de gezondheid van mediterenden. Hij spoot mensen midden in de herfst in met een griepvirus. De ene groep proefpersonen had acht weken meditatie-oefeningen gedaan, de andere groep niet. De meditatiegroep had achteraf meer antistoffen in het bloed dan de controlegroep en had dus een betere weerstand. https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/meditatie/
6. Je hebt minder last van angst
Naast stress hebben ook veel mensen last van angst en-of paniek(aanvallen). Gelukkig kan meditatie een steentje bijdragen aan het verminderen van angst.
In de MRI scans bij een onderzoek van de universiteit van Harvard werd duidelijk dat de amygdala (deel in de hersenen dat voornamelijk verantwoordelijk is voor angst en stress) minder actief was bij mensen die meditatie beoefenen dan mensen die geen meditatie beoefenen.
Uit een recente studie bleek dat veteranen die 8 weken transcendente meditatie beoefende tot wel 50% minder symptomen van PTSS hadden.
Mediteren werkt dus uitermate goed tegen verschillende soorten angsten.
7. Je bloeddruk gaat omlaag
In Nederland hebben zo’n 2,8 miljoen mensen een verhoogde bloeddruk. Door zo’n verhoogde bloeddruk heb je meer kans op hart- en vaatziekten, hartfalen, een hartaanval en nieraandoeningen. Deze studie van de universiteit van Kentucky heeft aangetoond dat je met transcendente meditatie je bloeddruk kunt verlagen.
8. Je ervaart minder eenzaamheid
Onderzoekers van de universiteit van Californië hebben ondervonden dat mediteren ook kan helpen om eenzaamheid tegen te gaan. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889159112001894
Ze hebben 2 groepen genomen van personen tussen de 55 en 85. Aan de start werd vastgesteld hoe eenzaam elk individu zich voelde. De ene groep ging acht weken bezig met mediteren en de andere groep deed dit niet. Na acht weken bleek dat de mediterende mensen zich minder eenzaam voelden dan de niet mediterenden.
9. Je slaapt beter
Je wordt dus rustig van mediteren, kan beter omgaan met stress en emoties, maar ga je er ook beter van slapen?
Ja dus! Er is een onderzoek gedaan bij 49 mensen die moeite hadden met slapen. De helft van de groep deed een mindfulness training, de andere helft een slaap training. De training duurde bij beide groepen 2 uur per week voor 6 weken lang. Na deze 6 weken hadden de mensen in de groep die mindfulness training hadden gevolg minder slapeloosheid, waren minder vermoeid en gaven aan ook minder depressief te zijn dan de andere testgroep.