een vrouw zit te mediteren bij een meer

9 redenen waarom jij moet beginnen met mediteren

Waarom moet jij gaan beginnen met mediteren? Mediteren.. Misschien vind je dat zweverig klinken. Maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Ik ben helemaal geen zweverig of spiritueel type, maar ik mediteer wel. Samen met een grote groep andere mensen merk ik wat voor een effect mediteren op je kan hebben. Er komen zelfs steeds meer wetenschappelijke artikelen uit waaruit blijkt hoe goed mediteren is voor je. Laten we eerste beginnen met wat mediteren is en daarna waarom mediteren goed voor je is.

Wat is mediteren?

‘Meditatie is de enige bewuste en systematische menselijke activiteit waar het in de kern niet gaat over het verbeteren van jezelf of ergens anders te komen, maar wel om simpelweg te realiseren waar je al bent.’ – Jon Kabat-Zinn

Tijdens het mediteren kom je in een soort nieuwe bewustzijn. Je probeert je gedachten de baas te worden. Bijna elk moment van de dag spelen er gedachten af die ons leven bepalen (deels bewust, deels onbewust). Die gedachten hebben invloed op onze emoties, gedragingen en beslissingen. Tijdens het mediteren probeer je in een ‘state of mind’ te komen waar de gedachten er misschien nog wel zijn, maar waar je niet met die gedachten bezig bent. Je leert in het ‘hier en nu leven’ en accepteert alle gedachten die er in je hoofd komen. Zo leer je langzamer hand dat als er negatieve gedachten in je hoofd zitten, dat je hier niet op hoeft te reageren en je deze gedachten dus de baas kunt worden. Doordat jij steeds beter wordt in het ‘de baas worden van je gedachten’ zullen die negatieve gedachten dus steeds minder invloed op jou hebben. Je zult merken dat je positiever door het leven gaat.

Voordat ik begon met mediteren merkte ik dat als er negatieve gedachten in mijn hoofd kwamen, ik hier de rest van de dag ongelukkig door kon zijn. Ik had geen idee waar de gedachten vandaan kwamen of waarom ze kwamen, maar kon ze voor mijn gevoel niet tegenhouden. Nu ik eenmaal begonnen ben met mediteren merk ik dat ik hier steeds beter mee om kan gaan. De gedachten komen nog steeds wel, maar ik kan er beter mee omgaan. Ik accepteer dat de gedachten er zijn, maar geef er geen emotie aan. Hierdoor ga ik zo veel gelukkiger door het leven en dit kan meditatie ook voor jou betekenen.

vrouw zit te mediteren tijdens zons-ondergang

Wat doe ik zelf qua meditatie?

Ik begon met ademhalingsmeditatie en geleide meditatie-oefeningen. Ik merkte dat ik het persoonlijk het fijnste vond om geen geleide meditatie te doen. Ademhalingsmeditatie vond ik dan ook het fijnste om te doen. Je hoort dan niemand praten en bent echt volledig met jezelf en jouw gedachten bezig. Dit is ook één van de meest voorkomende vormen van meditatie. Je gaat rustig zitten of liggen en probeert je voor 15-30 minuten te focussen op je ademhaling. Je zult merken dat er voortdurend gedachtes bij je opkomen, probeer deze te negeren. Als er een gedachte bij je opkomt, probeer dan rustig weer terug te gaan naar de concentratie op je ademhaling.

Later ben ik over gegaan op visualisatie-meditatie (ook wel manifesteren genoemd). Ik hoorde online erg veel over ‘de wet van aantrekking’ (law of attraction) en wilde dit graag voor mezelf uitvinden.

Manifesteren – De wet van aantrekking (law of attraction) – wat is het?

Wetenschappers zijn het erover eens dat alles in het universum bestaat uit trillingen.

Ook jouw woorden, gedachten en emoties hebben hun eigen trillingsfrequentie.

En volgens de wet van resonantie trekken gelijksoortige trillingen elkaar aan. Dus jij zendt constant trillingen uit naar het universum (door middel van gedachten en emoties) en deze zal die trillingen matchen. Je huidige situatie is dus de som van al je gedachten, woorden en emoties uit het verleden. Want dat heb je naar je toe getrokken, bewust maar meestal onbewust.

Dit is waar de ‘law of attraction’ om draait, dus als jij gaat visualiseren dat jij super veel zelfvertrouwen hebt en bakken met geld verdient. En je gaat dit ook echt geloven met heel je hart, dan straal je die trillingen uit naar het universum dan zal deze die trillingen gaan matchen en zal het dus werkelijkheid worden.

Het zal niet zo zijn dat als je nu in jezelf zegt “ik heb super veel zelfvertrouwen en ben steenrijk” dat je dan de volgende dag dat ook bent, het is geen magie namelijk. Maar toch als je voor een lange tijd manifesteert blijkt uit heel veel succesverhalen dat het uiteindelijk wel werkelijkheid wordt.

Belangrijk bij manifesteren is dat je eerst helemaal tot rust komt. Adem een paar keer diep in en uit en sluit je ogen.

-Probeer daarna zo precies mogelijk voor je te zien wat jij graag wilt manifesteren. Heb jij bijvoorbeeld de droom om een eigen advocatenkantoor te beginnen, zie dan voor je welke kleur de muren, welk kleur tapijt er in de kantoren ligt, etc.

-Heb je hier een duidelijk beeld van? Beeld je dan nu in dat je er zelf rondloopt op die plek. Beeld je in dat je een deur opent of op de computer bezig bent.

-En als laatste, ga bij jezelf na welk gevoel dit bij je opwekt. Hoe voel je je als je daar rondloopt? Hoe voel je je als je dit bereikt hebt?

Dit zal niet meteen vanaf het begin super echt aanvoelen. Je hebt tijd nodig om te leren manifesteren. Uiteindelijk als je het vaker gedaan hebt zal het beeld duidelijker en levendiger worden.

Naast manifesteren zijn er natuurlijk nog meer verschillende vormen van meditatie, mocht je willen beginnen kies dan zelf welke jou het meeste aanspreekt. Hier 8 populaire vormen van meditatie.

8 populaire vormen van meditatie

  • 1.     Mindfullnes
  • 2.     Zazen
  • 3.     Transcendente meditatie (TM)
  • 4.     Kundalini
  • 5.     Qi
  • 6.     Guided visualization
  • 7.     Trance-gerichte meditatie
  • 8.     Hartritme meditatie

Bezoek deze pagina als je meer wilt weten over één of meerdere van deze verschillende vormen van meditatie: https://www.ggzweb.nl/de-8-populairste-vormen-van-meditatie/  

Misschien ben je nog niet helemaal overtuigd van het nut van meditatie op dit moment. Ik kan me dit goed voorstellen, daarom heb ik hier 9 redenen neergezet, waarom jij moet beginnen met mediteren.

9 redenen waarom jij moet beginnen met mediteren

1.     Voorkomen van depressie / uit een depressie komen

Een depressie komt vaak voor door het ‘teveel in het verleden of in de toekomst leven. Ze balen van dingen die er gebeurd zijn in het verleden of zijn bang voor wat de toekomst hun gaat brengen. Meditatie helpt je om meer in het moment te leven en je niet bezig te houden met het verleden of de toekomst. Doordat je meer bezig gaat zijn met het hier en nu zal je minder met het verleden en de toekomst bezig zijn.

man met hoodie die op de grond zit

2.     Meer emotionele balans

Een onderzoek (https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2012.00292/full)  naar emotionele balans en mediteren heeft laten blijken dat mediteren zorgt voor een blijvende emotionele balans. Op de plek waar emoties geregeld worden in de hersenen is minder activiteit te zien. Dit wil niet zeggen dat je minder emoties krijgt of ze kwijtraakt, dit wil enkel zeggen dat je ze beter onder controle zult krijgen.

3.     Betere focus en concentratie

Meditatie is in de basis eigenlijk dat telkens als je aan het nadenken bent, je je aandacht terugbrengt naar het hier en nu. Op deze manier train je je concentratie en focus. Ook hebben verschillende studies aangetoond dat door mediteren Alpha golven toenemen. Aplha golven zorgen ervoor dat je beter kunt leren, meer informatie kunt verwerken en onnodige informatie filtert.

4.     Je wordt gelukkiger

Veel mensen vragen zich af hoe je gelukkiger wordt. Een nieuwe baan? Meer gaan sporten? Of een nieuwe auto kopen? Ze beseffen alleen niet dat geluk niet van buitenaf komt maar van binnenin. Mediteren zal je helpen om meer binnenin jezelf te zijn en zo ook geluk binnenin jezelf vinden. Hiernaast zal je ook leren om om te gaan met negatieve gedachten en deze leren negeren. Doordat je deze gedachten accepteert en negeert kunnen deze je humeur niet meer verpesten. Erg handig dus om gelukkiger door het leven te gaan.

3 personen springen in de lucht met een mooie lucht

5.     Sterker immuunsysteem

Neurowetenschapper Richard Davidson van de Universiteit van Wisconsin ontdekte twee jaar geleden een link tussen veranderingen in het brein en de gezondheid van mediterenden. Hij spoot mensen midden in de herfst in met een griepvirus. De ene groep proefpersonen had acht weken meditatie-oefeningen gedaan, de andere groep niet. De meditatiegroep had achteraf meer antistoffen in het bloed dan de controlegroep en had dus een betere weerstand. https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/meditatie/

6.     Minder angst

Naast stress hebben ook veel mensen last van angst en-of paniek(aanvallen) gelukkig kan meditatie een steentje bijdragen aan het verminderen van angst.

In de fMRI scans bij een onderzoek van de universiteit van Harvard (https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/04/harvard-researchers-study-how-mindfulness-may-change-the-brain-in-depressed-patients/)  werd duidelijk dat de amygdala (deel in de hersenen dat voornamelijk verantwoordelijk is voor angst en stress) minder actief was bij mensen die meditatie beoefenen dan mensen die geen meditatie beoefenen.

Uit een recente studie (https://www.youtube.com/watch?v=SsIvJHrtAlw) bleek dat veteranen die 8 weken transcendente meditatie beoefende tot wel 50% minder symptomen van PTSS (https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/ptss/)  hadden.

bange jongen zit onder kussens te schuilen

7.     Lagere bloeddruk

In Nederland hebben zo’n 2,8 miljoen mensen een verhoogde bloeddruk. Door zo’n verhoogde bloeddruk heb je meer kans op hart- en vaatziekten, hartfalen, een hartaanval en nieraandoeningen. Deze studie (https://www.sciencedaily.com/releases/2008/03/080314130430.htm) van de universiteit van Kentucky heeft aangetoond dat je met transcendente meditatie (https://transcendentemeditatie.be/)  je bloeddruk kunt verlagen.

8.     Minder eenzaamheid

Onderzoekers van de universiteit van Californië hebben ondervonden dat mediteren ook kan helpen om eenzaamheid tegen te gaan. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889159112001894

Ze hebben 2 groepen genomen van personen tussen de 55 en 85. Aan de start werd vastgesteld hoe eenzaam elk individu zich voelde. De ene groep ging acht weken bezig met mediteren en de andere groep deed dit niet. Na acht weken bleek dat de mediterende mensen zich minder eenzaam voelden dan de niet mediterenden.

schaduwen van mensen naast elkaar tijdens een zons-ondergang

9.     Betere slaap

Je wordt dus rustig van mediteren, kan beter omgaan met stress en emoties, maar ga je er ook beter van slapen?

Ja dus!  Er is een onderzoek (https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2110998) gedaan bij 49 mensen die moeite hadden met slapen. De helft van de groep deed een mindfulness training, de andere helft een slaap training. De training duurde bij beide groepen 2 uur per week voor 6 weken lang. Na deze 6 weken hadden de mensen in de groep die mindfulness training hadden gevolg minder slapeloosheid, waren minder vermoeid en gaven aan ook minder depressief te zijn dan de andere testgroep.

kind slaapt op een kussen in de vorm van een maan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *