Ik ben vast niet de enige die erg lang kan blijven zitten met dingen die in het verleden zijn gebeurd of fouten die ik heb gemaakt. Ik blijf nadenken over de situatie en blijf nadenken over dingen die anders had kunnen doen, beter. In principe een mooi iets dat je probeert te leren van het verleden en van eventuele fouten, maar wel tot een bepaald punt. Blijven groeien door ervaringen is enorm belangrijk, maar raak er niet té verzeild in. Op een gegeven moment is het ook belangrijk dat je het leert los te laten. Als je dit niet doet kan het een enorm effect op je leven hebben. En dan niet op een positieve manier. Maar hoe doe je dat? Hoe laat je het verleden los? Onthoud deze 5 dingen!

Je kunt het verleden niet veranderen

Hoe graag we dit ook zouden willen, het is niet mogelijk. Je kunt het verleden niet veranderen. Vraag je dan ook af hoeveel zin het heeft om telkens bezig te zijn met vragen als “wat als ik dit gedaan had” of “als ik de tijd terug kon draaien dan….” Want dat kan je niet. Wees dus ook niet teveel bezig met het verleden, want hoeveel je er ook over nadenkt, je gaat het niet kunnen veranderen!

Probeer dus een les te halen uit de situatie en kijk wat je de volgende keer eventueel anders zou kunnen doen.

Ik zie het zo: Je kunt er niks meer aan veranderen. It is what it is. Vervolgens kun je er voor kiezen om er enorm lang mee te blijven zitten of je kunt ervoor kiezen om er kort over na te denken en te evalueren. En om vervolgens door te gaan met het leven met deze les in je achterhoofd.

Ik weet wel welke ik dan zou kiezen. En ik weet ook wel welke keuze je verder brengt in het leven, welke je meer geluk brengt en welke voor een betere mentale gezondheid zorgt.

De keuze is aan jou!

Daarnaast is een heel belangrijk motto om te onthouden: “het is wat het is

Het leven is één grote les

2 enorm belangrijke zinnen om te onthouden zijn wel:

  • “niemand is perfect”
  • En “iedereen leert door fouten te maken”

Het leven is één groot proces. Eén grote les. Iedereen op deze planeet doet hun best en maakt fouten. En daar leer je alleen maar van. De meest succesvolle mensen zijn de mensen die het meeste gefaald hebben. Dit ‘falen’ zagen zij als een les en daar leerden ze alleen maar van. Dit heeft ze uiteindelijk gebracht waar ze gekomen zijn.

Zo moet jij het ook gaan zien! Als iets niet goed ging is dat niet erg. Het is een mooie les voor hoe je het de volgende keer beter kunt doen. En dan na 10x dat je denkt dat het niet goed ging, heb je zoveel geleerd dat het de 11e keer wel goed gaat.

Weet je zeker dat je het zo slecht hebt gedaan?

Er is iets gebeurd en je denkt misschien wel dat je het helemaal verknalt hebt. Of misschien niet zo erg, maar je denkt wel dat het niet goed ging. Maar was dat echt wel zo? Hoe weet je dat je het verknalt hebt? Je streeft misschien naar dat het perfect ging, maar bestaat perfectie wel? Heb je het stiekem niet eigenlijk best wel goed gedaan?

Wij mensen zijn vaak enorm kritisch op onszelf. Veel kritischer dan op andere mensen. Als wij vinden dat iets echt niet goed ging, vinden anderen dat waarschijnlijk veel minder het geval. Probeer dus zo objectief mogelijk te kijken of het wel echt zo slecht ging en of je er wel echt zo erg mee moet zitten. En bedenk je dan dus ook dat we kritischer op onszelf zijn dan op anderen.

Weet je zeker dat het beter was geweest als je het anders had aangepakt?

Dit is ook iets wat ik mensen vaak hoor zeggen. “Ja maar als ik dit had gedaan” of “als ik het anders had aangepakt dan…”.

Ja dan wat?

Dan had het beter uitgepakt of dan was het beter afgelopen? Hoe weet je dat? Kan je in de toekomst kijken?

Niemand weet hoe het uitgepakt had, als je iets anders gedaan had. Ook al denk je nu 100% zeker te weten dat je het anders had moeten aanpakken, is het toch onmogelijk om te zeggen dat het beter was gegaan als je het anders had aangepakt. Misschien was dit wel de juiste manier en had het juist slechter uitgepakt als je het anders had aangepakt.

Dat is onmogelijk om te voorspellen!

Jij bent er zelf het meeste mee bezig

Dit is vooral voor als je baalt van iets wat in interactie met een ander persoon is gebeurd.

Iedereen op deze planeet is het meeste met zichzelf bezig. Oftewel, andere mensen zitten minder met datgene waar jij mee zit. Jij bent bang dat je iemand boos hebt gemaakt, terwijl diegene zelf ook het meeste aan zichzelf en zijn eigen leven denkt. Diegene zit die avond misschien wel te piekeren over dat die een toets niet gaat halen. Snap je wat ik bedoel? Jij kan ergens heel erg mee zitten, maar die andere persoon zit er waarschijnlijk veel minder mee of denkt misschien helemaal wel aan iets anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *