hand houdt paspoort en vliegticket vast

Ga naar het buitenland! Dé life hack voor jongeren

Ga als je jong bent naar het buitenland! Ik kan je dit niet genoeg aanraden. Sommigen noemen het zelfs een life-hack, om in je jeugd een tijdje naar het buitenland te gaan. Dit komt omdat je hierdoor zo enorm groeit als persoon. Je wordt socialer, zelfverzekerder, zelfstandiger, volwassener en ga zo maar door. Dit komt omdat je je comfort zone verlaat en buiten je comfort zone ligt persoonlijke groei. Trek de wereld in, ontdek en groei!

Life begins at the end of your comfortzone

Wat kun je doen in het buitenland?

Je kunt kiezen uit verschillende dingen om te doen in het buitenland. Wel is echt aan te raden dat je er in je eentje heengaat. Als je alsnog met vrienden of mensen die je kent gaat, zal dit je minder pushen om uit je comfort zone te komen. Je hebt nu namelijk altijd mensen om op terug te vallen, dit wil je eigenlijk niet.

De meeste mensen die naar het buitenland gaan kiezen 1 van de volgende ideeën:

vrouw aait olifant

Misschien klinkt alleen op reis gaan je nu nog erg spannend in de oren, en dat begrijp ik volledig, maar het valt echt enorm mee. Het belangrijkste is dat je die angst overwint en het gewoon doet.

Geloof me, je gaat me bedanken achteraf.

Je moet niet in je hoofd bezig zijn met wat er allemaal fout kan gaan, maar denk er eens aan wat er allemaal wel niet goed kan gaan. Wat voor een onvergetelijke tijd je gaat beleven en wat het jou als persoon kan brengen. Misschien denk je nu nog bij jezelf dat je het niet aandurft, daarom leg ik hier uit waarom jij alleen moet gaan reizen.

4 redenen waarom jij alleen op reis moet gaan!

1. Alleen reizen is een avontuur

Allen op reis gaan is een flinke stap uit je comfort zone. Je komt in een onbekend gebied met onbekende mensen en zult veel nieuwe ervaringen en situaties meemaken. Elke dag is er wel weer een nieuw avontuur en staat er jou iets nieuws te wachten. Misschien kom je wel iemand tegen en vraagt die je mee naar een geheim feest waar die van gehoord heeft. Dit soort onverwachte avonturen zijn meestal de mooiste herinneringen. Je maakt op zo’n solo reis echt de mooiste dingen mee en houdt de gaafste herinneringen er aan over. Dingen die je niet mee maakt als je je hele leven in je eigen (veilige) omgeving blijft.

2. Persoonlijke groei

Ondanks dat je meestal weinig alleen bent, ben je wel op jezelf aangewezen. Je leert jezelf kennen en je grenzen verleggen. Je zult voor het eerst in je eentje naar een restaurant gaan of in je eentje meedoen aan een tour. Dit voelt in het begin onwennig maar later word je er steeds comfortabeler mee. Misschien vind je het wel eng om op onbekende mensen af te stappen of nieuwe dingen te ondernemen. Op een solo reis ga je bij al die dingen een stuk comfortabeler worden en aan het eind heb je echt een overwinningsgevoel. Alles wat je dacht eerst niet te kunnen of durven, heb je uiteindelijk toch gedaan. Je voelt je onoverwinnelijk, een super boost voor je zelfvertrouwen.

Je gaat geleidelijk aan echt een verandering doormaken. Uiteindelijk ga je dit echt merken en zie je gewoon dat je enorm gegroeid bent als persoon. Dit geeft zo’n voldaan gevoel en je voelt je beter dan ooit.

3. Je hebt de ultieme vrijheid

Als je alleen op reis bent betekend dat jij bepaalt wat je gaat doen en met niemand rekening hoeft te houden. Heb je zin om uit te slapen? Dan draai je je nog lekker een keer om. Heb je zin om vroeg ergens naartoe te gaan? Dan zet je de wekker voordat de haan je wekt. Je hoeft met niemand te overleggen wat hij of zij wilt. Je zult dus nooit discussies krijgen of bepaalde dingen niet doen, omdat de ander het niet wilt. De hele reis draait om jou en je wensen. Je doet lekker waar jij zin in hebt en geen enkel ander persoon heeft ook maar iets over je te zeggen. Geen ouders, familie, baas, etc.

4. Nieuwe mensen leren kennen

Alleen reizen klinkt misschien wat eenzaam, maar dit is meestal verre van waar. Tenzij je dit zelf graag wilt natuurlijk. Naast dat het superfijn is om vrijheid te hebben en met niemand rekening te hoeven houden, is het ook wel fijn om met mensen te praten. Doordat je alleen reist zal je eerder een praatje gaan maken met een onbekende, dan wanneer je met vrienden gaat. Zo word je eigenlijk (op een goede manier) gedwongen om te gaan praten met mensen die je niet kent. Dit zal eerst misschien wat onwennig zijn omdat dit buiten je comfort zone ligt, maar dit zal naarmate de tijd vordert steeds makkelijker gaan. Hierna zal je merken dat je veel socialer door het leven gaat dan voor je reis.

De nieuwe mensen die je leert kennen kunnen je nieuwe inzichten geven, op een idee brengen of je maakt samen de mooiste herinneringen.

8 psychologisch bewezen manieren om makkelijker vrienden te maken

Ik ben in de zomer van 2021 zelf ook 2 keer in mijn eentje naar het buitenland gegaan.

Mallorca

Het eerste avontuur was werken op Mallorca. Ik werkte hier in de bediening in een Hollandse kroeg. Ik zou hier in eerste instantie ruim 2 maanden heengaan, maar COVID zorgde ervoor dat ik eerder naar huis ging. Buiten deze tegenvaller om heb ik echt een prachtige tijd beleefd. Ik leerde zoveel leuke nieuwe mensen kennen en heb echt de tijd van mijn leven gehad.

Naast dat ik me elke seconde daar vermaakte merkte ik ook dat er iets in mij veranderde. Ik merkte dat ik met de dag zelfverzekerder werd daar. Ik vond dingen die ik eerder spannend vond steeds minder spannend worden, ik werd socialer en ik werd in het algemeen gewoon een stuk zelfverzekerder. Dit is een van de dingen die je echt gaat merken als je in je eentje naar het buitenland gaat. Je gaat zo erg op jezelf vertrouwen dat alles wel goed komt en dat je elke situatie aan kunt, omdat je daar natuurlijk ook echt op jezelf aangewezen bent. Dit maakt je zo veel sterker. Ik heb meer verteld over mijn avontuur in Mallorca in het artikel Tijdelijk in het buitenland wonen + werken/leren – de 4 beste opties.

biertje wordt getapt

Een tijdje nadat ik weer thuis was van Mallorca besloot ik dat ik wel graag nog een keer alleen naar het buitenland wilde gaan, nu in de vorm van een reis.

Mijn reis

Enkele weken nadat ik terug was uit Mallorca voelde ik alweer een enorme neiging om weer op avontuur te gaan. Ik had zo genoten op Mallorca en voelde me een totaal ander persoon toen ik terug was. Deze verandering maakte dat ik meteen weer opzoek ging naar een nieuw avontuur. City hoppen door Midden-Europa.

Ik ging online op zoek en na een tijdje had ik een mooi plan opgesteld. In eerste instantie had ik een reis: Enschede-Praag-Boedapest-Enschede geboekt. Na echt een prachtige tijd in Praag te hebben gehad besloot ik dat ik de planning om ging gooien. Ik ging niet gelijk naar Boedapest, maar ging eerst naar Wenen en vervolgens door naar Bratislava.

Eenmaal aangekomen in Boedapest besloot ik terplekke om daar ook nog 1 dag eerder te vertrekken om zo Berlijn ook nog even mee te pakken voordat ik weer naar huis ging. Dit voltooide mijn reis door Midden-Europa.

In totaal ben ik ruim 2 weken weggeweest en dit waren 2 van de mooiste weken van mijn leven.

de torens van praag boven de stad uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *