4 tips voor als je niet weet wat je wilt of wat de juiste keuze is

Heb jij een situatie/probleem waarbij je niet weet wat je moet doen? Dan is dit artikel voor jou! Heb je een lastige situatie met je partner of met een van je vrienden/vriendinnen? Of met een jongen of meisje die je leuk vindt? Twijfel je welke stap je moet zetten in je loopbaan? Of weet je niet of je ergens goed aan doet?

Dan zijn er enkele dingen die je kunt doen om erachter te komen wat je echt wilt. Volg deze 4 tips en je maakt de juiste beslissing!

1. Schrijf je gedachtes op

Als je niet weet wat je wilt in een bepaalde situatie, komt dit vaak omdat je te veel in je hoofd zit. Je overdenkt de situatie dan ook vaak.

Kom uit je hoofd en zet je gedachten op papier. Zo maak je je hoofd leeg en heb je een duidelijk overzicht van wat er zich allemaal afspeelt in je gedachten. Je kunt je gedachten nu beoordelen op hoe nuttig en geloofwaardig ze zijn. Je ziet ze namelijk georganiseerd voor je.

Ook kun je een mooi overzicht maken van de voor en nadelen. Of redenen om te kiezen voor het één en redenen om te kiezen voor het ander. In je hoofd kan dit door elkaar raken en raak je het overzicht dan snel kwijt. Schrijf het op en je hebt een goed overzicht. Zo kun je makkelijker inzien wat de beste keuze is om te maken.

2. Luister niet naar anderen

Als je niet goed weet wat je wilt in een situatie, vraag je misschien snel anderen om hulp. Of iemand anders hoort van je situatie/probleem en geeft zelf zijn of haar mening. Je kan dit als prettig ervaren, omdat je nu van andere mensen advies krijgt en het voelt alsof dit je helpt met een keuze maken. Maar hoe fijn het soms ook is om andermans mening te horen, luister hier niet te veel naar!

Met iemand praten over je problemen of keuzes zal ik zeker wel aanmoedigen. Soms kan het fijn en nuttig zijn om je ei kwijt te kunnen en helpt het gesprek je met het inzien van dingen.

Maar de meningen en adviezen van anderen, zou ik niet meenemen. Hoe goed mensen ook denken dat ze het antwoord weten op jouw probleem of vraag, alleen jij weet wat het juiste is om te doen.

Als jij graag van baan wilt wisselen omdat je niet meer gelukkig bent en denkt dat je nieuwe baan je wel gelukkig maakt. Maar de mensen om je heen zeggen dat het niet verstandig is om te doen.

Wat doe je dan? Luister je naar die mensen of kies je wat JIJ wilt?

Luister daarom niet te veel naar andermans mening over JOUW leven. Maar volg je eigen gevoel!

3. Merk op wat het met je doet

Als je een lastige situatie hebt, merk dan op wat deze situatie met je doet. Heb je er last van, voel je je er onzeker over, zit je in de knoop, etc.

Vervolgens ga je na wat de uitkomst is van de keuzes die je kunt maken. Wat gebeurt er als je A kiest/doet, B kiest/doet of C kiest/doet.

Ga vervolgens na welke van deze keuzes je het meeste helpt of de best uitkomst heeft. Welke optie maakt je het gelukkigst, is het beste voor je of heeft de mooiste uitkomt? Wat zijn de voordelen als je kiest voor A, B of C?

4. Besef dat keuzes maken niet makkelijk is

Keuzes maken is nou eenmaal niet makkelijk. Ik heb een heel artikel geschreven over keuzes maken en waarom het zo moeilijk is om keuzes te maken.

Zo heb je nooit meer moeite met keuzes maken

Belangrijk om mee te nemen uit dit artikel is:

  • Achteraf weet je pas of iets de juiste keuze is geweest, nooit van tevoren
  • Keuzes zijn niet altijd definitief en kunnen nog veranderd worden
  • De ‘verkeerde’ keuze maken is geen falen
  • Niet kiezen is pas een slechte keuze

Besef dan dus ook dat het nooit makkelijk is om keuzes te maken. Je weet niet waar je goed aan doet, je kan de uitkomst niet voorspellen en je bent bang voor de gevolgen van een ‘slechte’ keuze.

Toch zegt je gevoel je vaak wel wat de beste keuze is. volg dan dus je gevoel en maak deze keuze. Daarna zie je wel wat de uitkomst is van deze keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *