9 manieren hoe jij je stress kan verminderen

Stress onder jongeren, het komt steeds meer voor. 88 procent van de nederlanders ervaart stress in het dagelijks leven. Dit is een schrikbarend hoog aantal. Vooral omdat veel of lange stress erg slecht voor je is. Vandaar dat ik jullie in dit artikel ga uitleggen, wat je het beste kunt doen tegen stress.

Als er namelijk te vaak of te lang sprake is van een stress situatie waarbij deze stress hormonen worden aangemaakt, kan dit nadelige lichamelijke effecten met zich meebrengen. Door het voortdurend vrijkomen van energie in het lichaam, maakt het lichaam extra veel insuline aan om de bloedwaarden stabiel te krijgen. Dit kan de kans vergroten op: diabetes type 2, verhoogde hartslag en bloeddruk, het risico op hart- en vaatproblemen. Daarnaast kunnen tekorten ontstaan op plekken waar de energie wordt weggehaald in het lichaam, dit kan leiden tot een verslechterde spijsvertering of slechtere werking van het immuunsysteem waardoor gezondheidsrisico’s toenemen.

Daarnaast zorgt langdurige stress voor voortdurende aanspanning van de spieren en dit kan zorgen voor hoofdpijn, rugpijn of nekpijn. Ook kan het problemen met de spijsvertering veroorzaken, men kan hartkloppingen, vermoeidheid, rusteloosheid en slapeloosheid ervaren. Ook kan stress psychische gevolgen met zich meebrengen. De gemoedstoestand kan als gevolg van stress worden aangetast en ervoor zorgen dat iemand zich ongelukkig, machteloos of eenzaam voelt. (https://www.perfecthealth.nl/nieuws/de-invloed-van-stress-op-het-lichaam/#:~:text=De%20verhoogde%20hartslag%20en%20bloeddruk,het%20immuunsysteem%20waardoor%20gezondheidsrisico’s%20toenemen.)

Dit wil je ten aller tijden voorkomen natuurlijk. Daarom hier 9 tips tegen stress

9 manieren om stress te verminderen

1. Ademhalingsoefeningen

Merk je op een gegeven moment dat je gestrest bent, neem dan even de tijd voor ademhalingsoefeningen. Dit hoeft helemaal niet zo lang te duren. Probeer je nu volledig te concentreren op je ademhaling. Laat al je gedachten los en denk alleen aan de lucht die je lichaam in en uit gaat. Probeer om extra te ontspannen ervoor te zorgen dat je langer uitademt dan inademt.

2. Meditatie/mindfulness/yoga

Meditatie, mindfulness en yoga zijn alle 3 bewezen manieren om je stress te verminderen. Misschien vind je dit nu ‘zweverig’ klinken, maar dit is totaal niet het geval. Het zijn gewoon uiterst effectieve manieren om rust te vinden. Lees meer over mediteren.

3. Luister (kalmerende) muziek

Luisteren naar wat rustigere muziek kan zorgen voor een lagere hartslag en bloeddruk en ook je stresshormonen verminderen. Klassieke muziek of lage beats per minute nummers hebben aanzienlijke invloed op je hartslag.

Maar ook naar jouw eigen favoriete muziek luisteren helpt tegen stress. Of dit nou Justin Bieber, Eminem of Katy Perry is. Jij vindt deze muziek leuk dus je lichaam maakt bepaalde neurotransmitters aan waar je blij van wordt. Deze gaan het stress gevoel dat je hebt tegen.

4. Kom in beweging

Of je nu krachttraining gaat doen, 10 km gaat hardlopen of een rondje in de natuur gaat wandelen, bewezen is dat bewegen je stresshormoon vermindert. Verder is sporten en bewegen natuurlijk voor nog veel meer dingen super belangrijk. Waarom sporten essentieel voor jou is! 23 voordelen van sporten

5. Schrijf je gedachten op

Pak een vel papier en schrijf alle dingen op die je bezighouden in je hoofd. Wat speelt er op dit moment waarvan je stress ervaart. Door het op papier te zetten maak je je hoofd even leeg. Tevens heb je nu een duidelijk overzicht van wat er in je gedachten omgaat. Met dit overzicht voor je kun je ook makkelijker je prioriteiten opstellen, gebrek aan prioriteiten veroorzaakt vaak stress.

6. Kauw op kauwgom

Northumbria University heeft onderzoek gedaan naar het effect van kauwgom kauwen op het stressniveau. Daaruit bleek dat kauwgom kauwen zorgt voor een verminderde aanmaak van cortisol, het stress hormoon.

7. Zorg voor een goede nachtrust

Door een goede nachtrust vermindert het stress hormoon. Zorg dus voor een goede regelmatige slaap van 7-9 uur per nacht.

8. Zoek de warmte op

Warmte helpt het lichaam ontspannen. Ga onder een warme douche, ga in bad of bezoek een sauna.

9. Goede voeding

In tijden van stress is het belangrijk dat je je lichaam goed verzorgt. Voeding is hier een belangrijke factor in. Goede voedingsstoffen kunnen namelijk lichamelijke ongeregeldheden en ook de stress zelf tegengaan. Ik zal zo per voedingstof even heel kort aangeven waarom deze belangrijk is, maar ga hier niet te veel over in detail. Dit zijn die belangrijke voedingstoffen om stress tegen te gaan.

Omega 3

Omega 3 verminderd de afgifte van cortisol en heeft daardoor een positieve invloed op stress.

Omega 3 vind je vooral in (vette) vissoorten

Magnesium

Magnesium bevordert de spierontspanning, dit zorgt voor een kalmerend gevoel.

Magnesium vind je in: peulvruchten, spinazie, boerenkool, vette vis, noten en volkoren producten

Zink

Als je stress hebt verzwakt je immuunsysteem. Dit kun je tegengaan door genoeg zink binnen te krijgen.

Zink vind je in: noten, bladgroenten, rund- en lamsvlees, schelp- en schaaldieren, pompoen- en zonnebloempitten en sesamzaad.

Vitamine B

Je hebt meerdere soorten vitamine B, maar ik pak nu even de voordelen die sommige van deze soorten hebben op stress. Dat is namelijk stressverlichting en hormonen huishouding.

Vitamine B vind je in: eieren, asperges, broccolli, pinda’s, bladgroenten, citrusvruchten, varkensvlees, kalkoen, kip en volkoren producten

Vitamine D

Vitamine D zorgt ervoor dat ons lichaam meer gelukshormoon aanmaakt. Dit gaat spanning, stress, angsten en depressies tegen.

Het meeste van ons vitamine D gehalte halen wij uit zonlicht. Ook in de winter kunnen we dit binnenkrijgen. Ga dus genoeg naar buiten om een frisse neus te halen. Verder zit vitamine D in vette vis, vlees, eieren en zuivelproducten.

Mocht je nou (net als ik) niet telkens bezig willen zijn met wat ik moet eten om bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dan kun je natuurlijk ook vitaminetabletten kopen. Ik neem zelf elke dag een tablet vitamine C, een tablet vitamine D en een tablet met calcium, magnesium en zink. Ik heb ook een artikel geschreven over vitaminepillen en supplementen.

2 dingen die je wilt vermijden als je last hebt van stress

1. Cafeïne

Cafeïne wil je vermijden als je stress ervaart. Dit breekt namelijk vitamine B af en stimuleert de stresshormonen.

2. Suiker

Vermijd eten of drinken waar veel suikers in zitten. Suiker zorgt namelijk dat je je heel erg energierijk en gelukkig voelt, maar na ongeveer 30 minuten stopt dit gevoel en voel je je juist heel erg moe, futloos en ongelukkig. Deze humeur veranderingen werken negatief op je geestelijke gesteldheid. Dus ben je gestrest, vermijd dan eten of drinken met veel suiker erin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *