Goedkoopste steden in Europa – dit is de top 10!

De 10 goedkoopste steden in Europa. Wil jij nou binnenkort een mooie stedentrip maken, maar niet te veel geld uit geven? Dan ben je waarschijnlijk opzoek naar de goedkoopste steden in Europa. Sommige steden in Europa kunnen flink duur zijn en daardoor afvallen als potentiële vakantie bestemming. Vandaar dit artikel voor je.

sky line met weerspiegeling in water

De 10 goedkoopste steden van Europa

1. Krakau

Krakau zelf is een enorm mooie stad met een beetje een middeleeuwse sfeer. Ook is de historie van Krakau rijk, aangezien het dichtbij concentratiekamp Auschwitz ligt en er in de omgeving dus veel geschiedenis rondom WW2 ligt. De binnenstad is haast een schilderij zo mooi en alles is op loopafstand van elkaar. Vliegtickets naar Krakau zijn ook echt een koopje, voor een paar euro kom je er al van Eindhoven.

Zoals je misschien wel weet houden de polen wel van een biertje, er zijn dan ook genoeg kroegen om ’s avonds lekker te genieten van een echt pools biertje.

Krakau stadscentrum

2. Boedapest

Boedapest is een van de levendigste steden (nachtleven) van Europa. Je hebt er leuke discotheken en ook een heel aantal gezellige barretjes. Waaronder de bekende ‘ruïn bars’, de naam zegt het misschien al een beetje, maar deze barretjes zijn in ruïnes gebouwd. Dit zorgt voor een erg leuk en gezellige omgeving. Overdag kun je lekker de toerist uithangen in de grote stad. Lekker shoppen, één van de vele kerkjes bezoeken of de Gellértberg beklimmen. Breng ook zeker een bezoekje aan het Vissersbastion, de Grotkerk, de Burcht van Boeda en het City Park (Varosliget). In het City Park kun je heerlijk relaxen, maar vind je ook prachtige gebouwen, een dierentuin en een groot aantal sporten en speeltuinen.

parlement Boedapest

3. Warschau

De 2e Poolse stad op dit lijstje. Ditmaal de hoofdstad van het land, Warschau. Als je in de stad Warschau rondloopt voelt het alsof je rondloopt in de 17e/18e eeuw. Dit komt omdat Warschau, na de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, is gebouwd met een kaart en oude foto’s van die tijd als voorbeeld. Hierdoor staat de binnenstad van Warschau dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook in Warschau kun je de indrukwekkende geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog nog zien en voelen. Je kunt zelfs nog een gevangenis vinden midden in de Joodse wijk, met de cellen nog in tact.

Warschau stad

4. Bratislava

Een niet zo bekende, maar wel hele sfeer volle stad. Bratislava is de hoofdstad van Slowakije en telt maar 430.000 inwoners. Geen wereldstad dus, maar daardoor zeker niet minder leuk.

Bezoek de iconische burcht, bezoek één van ontelbare kerkjes of wandel door de gezellige straatjes. Ow, en hou een oogje open voor de kleine bronzen beeldjes die je in de stad kunt vinden.

kasteel met rode torentjes in Bratislava

5. Belgrado

Belgrado – Servië, misschien niet de eerste stad waar je aan denkt. Toch is het misschien wel eentje om te overwegen voor je volgende city trip, vooral als je van het nachtleven houdt. Belgrado wordt namelijk door velen bestempeld als een van de nachtleven hoofdsteden van Europa (sommigen zeggen zelfs ter wereld). Mocht je nou niet per se uit willen gaan, dan heeft Belgrado gelukkig ook nog gebouwen als ‘de kathedraal van de heilige Sava’ en het fort van Belgrado. Om te winkelen of een terrasje te pakken moet je in de Knez Mihailova straat zijn.

Kerk in Belgrado

6. Riga

Riga, de eerste stad van de Baltische Staten in dit lijstje. Riga, dat vroeger een Hanzestad was, staat nu met haar prachtige binnenstad op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De vele kerkjes en gebouwen met bijzondere vormen zorgen voor een prachtig plaatje. Riga is nauwelijks ontdekt door het toerisme, dit geeft de stad zijn knusse en schilderachtige charme.

stadscentrum Riga

7. Vilnius

De tweede stad van de Baltische Staten in dit lijstje, Vilnius – Litouwen. Met een van de grootste overgebleven middeleeuwse stadcentra van heel Europa en tevens plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO is Vilnius een stad om niet zomaar over te slaan. Er zijn zoveel mooie gebouwen, bezienswaardigheden en straten, ik kan ze niet eens allemaal gaan opnoemen hier. Er zijn alleen al meer dan 40 kerken in de stad. Velen noemen dit het verborgen pareltje van heel Europa. De stad is namelijk nog erg onontdekt door het toerisme, maar dit is super onterecht.

rode gebouwen in Vilnius

8. Sofia

Sofia, waarschijnlijk één van de (als niet de) goedkoopste bestemmingen op dit lijstje.

Daarnaast is het ook een van de weinige hoofdsteden die een berg/wandelparadijs zo dicht bij heeft liggen (Vitosha natuurpark). De stad zelf bestaat ook voor een erg groot deel uit ‘groen’. Daarnaast heeft Sofia een enorm rijke historie, binnen een paar minuten loop je van de communistische tijd naar de Byzantijnse en Romeinse bezienswaardigheden.

kerk Sofia Bulgarije

9. Boekarest

Boekarest is bij velen vooral bekend om haar enorme parlementspaleis, dit gebouw is zelfs het op 1 na grootste gebouw ter wereld (na het Pentagon). Verder is de stad een combinatie van het oude (communistische) oosten en het westen (van nu). Verder zijn er enorm veel gezellige cafétjes en rooftopbars. Mocht je even wat rust willen van de gezellige stad, ga dan naar een van de vele mooie parken die de stad heeft.

1 na grootste gebouw ter wereld, overheidspand Boekarest

10. Praag

En als laatste, maar zeker niet de minste: Praag. De stad die eigenlijk alles wel heeft. Prachtige straten, bijzondere bezienswaardigheden, lekker goedkoop bier en een levendig nachtleven. Het is dan ook niet voor niets dat enorm veel mensen verliefd worden op Praag nadat ze er zijn geweest. Velen (waaronder ik) vinden dit één van de mooiste/gezelligste steden van Europa, zeker het bezoeken waard dus! En vergeet niet een bezoek te brengen aan de prachtige natuur ten noorden van Praag als het Boheems Paradijs of Boheems Zwitserland. Tsjechië heeft namelijk prachtige natuur te bieden.

torentjes steken uit boven Praag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *