plant groeit in hand van persoon

Word de beste versie van jezelf met deze ene lifehack

Veel mensen hebben het over de beste versie van zichzelf worden en werken aan jezelf, en daar ben ik zelf ook groot voorstander van. Dit kun je bijvoorbeeld doen door zelfontwikkelingsboeken te lezen, meer te sporten, te mediteren, etc. Maar laatst kwam ik langs een tip die me misschien wel het meeste van allemaal heeft geholpen. En deze wou ik dan ook graag delen met jullie.

De ideale versie

Wanneer wij het hebben over de beste versie van onszelf worden, hebben we vaak best een beeld van hoe diegene eruit zou zien. De beste versie van mezelf zou miljonair zijn, 5x per week sporten, zelfverzekerd zijn, etc.

Maar ook in de kleinere dingen, de beste versie van mezelf zou niet bang zijn om op een meisje af te stappen, zou niet zenuwachtig worden als iets verkeerd gaat of zou veel behulpzamer zijn dan dat ik nu ben.

Kortom, we weten vaak wel hoe onze ideale versie eruit zou zien, hoe die zich zou gedragen en wat die allemaal wel en niet zou doen in zijn leven.

Mocht je dit nog niet duidelijk hebben, maak dit dan eerst duidelijk voor jezelf.

  • Wat doet je ideale versie zoal op een dag?
  • Hoe handelt jouw ideale versie in sociale situaties?
  • Hoe handelt jouw ideale versie in ongemakkelijke situaties?
  • Wat doet jouw ideale versie wel en wat juist niet?
  • Hoe praat je ideale versie tegen zichzelf (positieve gedachten i.p.v. negatieve)
  • etc.

Schets voor jezelf echt een levendig beeld van hoe jij zou willen worden. Van wat jouw ideale versie is.

Wees deze versie

Nu is de ultieme tip die ik je ga geven: Wees deze persoon gewoon.

Oké dit is wat kort door de bocht, maar handel als je ideale versie en uiteindelijk word je dit vanzelf. Dus wanneer je in een situatie zit waarin je merkt dat je geleid wordt door bijvoorbeeld je angsten, vraag je dan af “Wat zou ik doen in deze situatie als ik de best mogelijke versie van mezelf was?”.

Vaak weet je dan wel wat deze persoon zou doen, maar doe je dit nu niet omdat je geleid wordt door angst. Misschien door een laag zelfbeeld, faalangst, noem het maar op. Maar wat nou als je je gedraagt als je beste versie? Je telkens handelt zoals jouw beste versie zou handelen? Je denkt zoals jouw beste versie zou denken? Dan word je uiteindelijk vanzelf die versie!

En dit klinkt misschien wat te simpel gedacht, maar in de basis is dit wel de waarheid. En nu zal je niet van de ene op de andere dag ineens de beste versie van jezelf worden, maar door telkens te handelen als je beste versie groei je automatisch steeds meer naar deze versie toe. Dus probeer je vervolgens in (bijna) elke situatie af te vragen hoe de ideale versie van jezelf dit aan zou pakken. En handel daarnaar.

Voorbeeld

Inmiddels hoop ik dat het al wel een beetje duidelijk is, maar ik zal er even een voorbeeld bijpakken. In dit voorbeeld zoom ik even in op een specifiek onderwerp, sociale interactie.

Misschien vind je sociale interactie op dit moment regelmatig nog best spannend. Je vindt nieuwe mensen ontmoeten of spreken voor een groep best een uitdaging. Omdat je dit best spannend vindt durf je eigenlijk niet een gesprek aan te gaan op een feestje met iemand die je niet kent en durf je niet voor een groep te spreken. Dus doe je het ook niet. En ga je het dus ook nooit leren….

Maar wat nou als je in plaats van beslissingen maken aan de hand van jouw angsten en geloven (over jezelf en de wereld), je beslissingen maakt aan de hand van wie je wilt zijn. Van jouw ‘ideale versie’. Want uiteindelijk wil je die persoon worden, dus zijn normen, waarden en geloven zullen wel de juiste zijn. In ieder geval voor jou, anders zou het niet jouw ideale versie zijn.

Vaak heb je wel een beeld van jouw ideale versie en weet je dus ook wel hoe hij/zij zou handelen. Dus de volgende keer wanneer je op een feestje bent en je de angst voelt om een gesprek te beginnen met iemand die je niet kent, denk dan niet bij jezelf na van wat er wel niet allemaal mis kan gaan en hoe spannend je het vindt. En vertel jezelf al helemaal niet “Ik kan dit niet”, “…kan er misgaan” en “Ik vind dit spannend, DUS ik ga het niet doen”. NEE!

Vraag jezelf af: “Wat zou mijn ideale versie doen? Wat zou ik in deze situatie doen als ik mijn ultieme zelf heb gevonden. Als ik niet bang ben voor afwijzing en ik zelfvertrouwen heb.”

Oké nu heb je besloten toch iemand aan te spreken op het feest omdat jouw beste versie dat ook gewoon zou doen, maar het gesprek ging niet heel soepel en je voelt je daar best vervelend over. Wat nu?

NIKS. Het gaat in dit geval veel meer over het durven de stap te zetten om iemand aan te spreken, dan dat het gesprek perfect verloopt. Want A, perfectie bestaat niet. B, We kunnen niet invullen hoe een ander vond dat het gesprek ging. C, Niemand gaat ‘perfect’ zijn in iets wat die nog bijna nooit heeft gedaan. En als laatste, hoe zou jouw ideale versie omgaan met dit gevoel van ongemakkelijkheid? Zou hij er ook zo erg mee zitten als een gesprek niet perfect verliep, of zou hij het moment als een overwinning en leerzaam moment zien en doorgaan met zijn leven?!

Doe dit 10x, 100x of 1000x en uiteindelijk groei je steeds meer naar jouw ‘ideale zelf’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *