Je merkt (de laatste tijd) dat je weinig energie hebt. Als je wakker wordt heb je weinig energie, midden op de dag heb je weinig energie en ’s avonds nog steeds. Nu vraag je je misschien af hoe dit komt en of er misschien iets ernstigs met je aan de hand is. Gelukkig is het antwoord vaak makkelijker dan je denkt. Bijna alle gevallen van mensen die weinig energie ervaren, heeft te maken met één (of meerdere) van de volgende 4 oorzaken: slaap, voeding, beweging of een psychische reden.
De 4 waarschijnlijkste redenen voor het hebben van weinig energie
1. Slaap
Laten we maar met het meest voor de hand liggende beginnen, je nachtrust. Zoals je waarschijnlijk al weet is een goede nachtrust super belangrijk. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om te herstellen en ‘op te laden’ bij wijze van spreken. Zorg er dus voor dat je gemiddeld zo tussen de 7 en 9 uur per nacht slaapt. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je weinig energie hebt.
Een tip om minder vermoeid wakker te worden. Tegenwoordig is er steeds meer bewijs dat je het beste wakker kunt worden aan het eind van een slaapcyclus. Zo’n cyclus duurt ongeveer 90 minuten (1,5 uur). Oftewel de optimale momenten om te ontwaken zijn 6, 7,5 of 9 uur na het in slaap vallen.
Er zijn tegenwoordig ook enkele slaap apps die bijhouden hoe je slaapt. Aan de hand van geluiden en dergelijke weet de app precies in welke fase van slaap je zit. Deze apps hebben ook de functie om als wekker te fungeren. Je zet dan een bepaald tijdslot waarin je wakker wilt worden en de app zal je waken wanneer je het minst diep slaapt. Zo word je zo fris mogelijk wakker. Zelf gebruik ik ook zo’n app, namelijk ‘sleep cycle’. En ik ben hier super enthousiast over. Ik merk echt dat ik minder vermoeid wakker word, dan wanneer ik een gewone wekker zet en dus midden in mijn diepe slaap wakker kan worden.
2. Eten en drinken
Naast dat je genoeg slaap moet hebben om optimaal te kunnen functioneren, is voeding ook van enorm belang. Voeding is de brandstof van je lichaam. Voed jij je lichaam niet goed, dan zal je merken dat je weinig energie hebt en niet vooruitkomt. Hetzelfde als bij een auto of machine. Als je daar nauwelijks of de verkeerde brandstof in doet, werkt die ook niet (optimaal).
- Probeer genoeg groenten en fruit te eten
- Probeer zoveel mogelijk weg te blijven van suikers en ongezonde vetten (koekjes, energy drink, frisdrank, snoep, chips, etc.)
- Drink voldoende: minimaal 1,5- 2 liter per dag
3. Beweging
Sommigen denken altijd dat ze van beweging juist moe worden en dat het dus niet helpt tegen weinig energie, maar dat is niet zo. Sporten wordt vaak juist afgeschilderd als het wondermiddel tegen vermoeidheid. Uit verschillende studies blijkt namelijk dat mensen die geregeld sporten beter slapen en overdag meer energie hebben, fysiek en mentaal. Over de precieze reden hierachter is nog wat controversie. Maar dat het werkt zijn ze het wel over eens. Uiteraard mag je zelf kiezen welke sport of soort beweging je het liefste doet. Kies iets wat je leuk vindt, zo houd je het het langst vol.
Te intensief bewegen
Ik gaf net dus aan dat bewegen het wondermiddel tegen vermoeidheid is, maar er bestaat ook iets als te veel/intensief bewegen. Als jij net begint met sporten moet je niet ineens vol gas gaan waardoor je de rest van de week door je reserves heen bent en geen puf meer hebt. Één keer in de week alles eruit halen is zinloos. Je kunt beter 4x per week wat rustiger sporten. Rust is namelijk ook enorm belangrijk. Zorg dus voor consistente enigszins uitdagende beweging enkele keren per week. Met daarnaast voldoende rust zodat je lichaam tijd heeft om te herstellen.
4. Psychische reden
Depressie/stress/angststoornis/adhd/overdenken
Mocht je nou een langere tijd last hebben van weinig energie/vermoeidheid, en je eet slaapt en beweegt wel goed. Dan kan het zijn dat je vermoeid bent om psychische redenen. ‘Ja’ door psychische redenen kan je lichamelijk vermoeid zijn. Dit is allemaal met elkaar verbonden. Sterker nog sommige onderzoekers beweren zelfs dat ongeveer 80% van de vermoeidheidsklachten komen van psychische oorzaken. Enkele psychische aandoeningen die vermoeidheid kunnen veroorzaken:
- ADHD
- Depressie
- Angststoornissen
- Stress
- Overdenken
- Burnout
Al deze psychische aandoeningen hebben groot invloed op je brein en lichaam. Ze zorgen ervoor dat je lichaam continu aanstaat en eigenlijk nooit echt rust. Zelfs als jij lekker in bed ligt en denkt te rusten, zijn je hersenen aan het werk. Hierdoor zal je zelfs na het rusten in bed nog moe zijn. Omdat je hersenen nooit echt hebben gerust. Je hersenen waren namelijk die hele tijd keihard bezig met je psychische aandoening. Met nadenken.
Ga dus voor jezelf na of je een van deze psychische klachten hebt. Vervolgens is het echt aan te raden om aan de slag te gaan om ervan af te komen. Psychische klachten zijn een stuk erger en belemmerender dan je misschien denkt.
Over Depressie, stress en overdenken heb ik een artikel geschreven, dus heb je last van één van die klachten kun je het desbetreffende artikel lezen.
Of zoek hulp van een professional! Dit is volkomen normaal en hoef je je absoluut niet voor te schamen. Een groot gedeelte van de bevolking heeft namelijk last van enige vorm van psychische klachten.
Mochten deze oorzaken alle 4 niet op jou van toepassing zijn? Dan is het aan te raden om even langs je huisarts te gaan en samen met hem/haar te kijken naar de oorzaak van je weinige energie.