map van ibiza met scooter route

Scooter route Ibiza – de mooiste plekken zien in 1 dag

Mocht jij nou binnenkort een scooter tocht willen gaan maken over Ibiza, dan ben je hier goed. In dit artikel zullen we alles bespreken wat komt kijken bij het huren van een scooter op Ibiza. We zullen je een scooter route geven over Ibiza en verdere dingen waar je rekening mee moet houden. Maar eerst de scooter route.

map van Ibiza met scooter route

Scooter route Ibiza

Wij begonnen onze route in Sant Antoni de Portmany, omdat wij hier destijds verbleven (punt A). Mocht je nou ergens anders verblijven, neem dan gewoon dat dorpje als begin punt en werk vanaf daar de route af. Ik heb al een artikel geplaatst met daarin alles over Sant Antoni de Portmany.

We gingen vanaf hier naar beneden langs de kust tot we uitkwamen bij Cala Tarida (punt B)(+-20min) . Hier gingen we ontbijten en drinken inslaan voor de dag. (Dit dorpje heeft tevens een erg leuk strand waar we een paar dagen later naartoe zijn gegaan.)

strand van Cala Tarida ibiza

Hierna vervolgden we onze tour naar beneden naar Cala D’Hort (punt C) (+-20 min). De wegen waren super gaaf, midden door de natuur, berg op en berg af. Misschien niet voor iedereen weggelegd, maar als je niet al te bang bent is het super gaaf. Eenmaal aangekomen in Cala D’hort hadden wij het erg warm gekregen en hebben we een duik genomen in de zee. Cala D’Hort’s strand is namelijk omringt met prachtige bergen en rotsformaties en kijkt ook nog eens uit op het wonderbaarlijke Es Vedra. Even verderop is ook nog het Atlantis van Ibiza een verborgen pareltje van het eiland. Wij zijn hier niet naartoe gegaan, maar als je de tijd hebt is het zeker het overwegen waard.

strand van Cala D'Hort Ibiza met uitzicht op Es Vedra

Toen we opgedroogd waren hebben we een lange rit gemaakt langs de kust en door Ibiza stad, naar Santa Eulalia del Rio (+-60min). We zijn niet gestopt in Ibiza stad omdat we de dag ervoor daar al waren geweest met de bus. Ben je nog niet in Ibiza stad geweest dan raad ik absoluut aan om hier een tussenstop te maken. We vonden het namelijk een erg leuke en mooie stad.

Inmiddels was het lunch tijd en we waren in Santa Eulalia del Rio. Dit was een dorpje dat populair is onder families en was een heerlijk plekje om aan de boulevard te lunchen en een duik te nemen in de zee.

boulevard van Santa Eulalia del Rio Ibiza

We kwamen al een beetje aan het einde van onze dag dus hebben het stadje Sant Joan de Labritja helaas over moeten slaan. Mocht je wel de tijd hebben, dan moet dit ook een heel leuk dorpje zijn. Deze staat ook bekend om haar goed bewaarde hippie cultuur.

hippie markt in Sant Joan de Labritja
typisch spaans gebouw

We vervolgden onze weg echter naar een super klein dorpje genaamd, Cala Gertrudis de Fruitera. Een typisch Spaans dorpje, met nauwelijks toerisme. Hier hebben we een paar foto’s gemaakt en we zijn weer door gegaan richting ‘huis’. Het plaatsje lag mooi op de route.

gezellig Spaans dorpje diner tijd

Vanaf Santa Eulalia del Rio naar Sant Antonio de Portmany ga je midden door Ibiza heen en de natuur hier is echt geweldig; dorre stukken land, olijf gaarden, grote mooie bosgebieden, watermeloen velden, paprika bomen, noem het maar op. Super afwisselend en prachtig onontdekte gebieden liggen hier.

Scooter huren op Ibiza

Scooter verhuur bedrijven zijn er in grote getallen op Ibiza. Toch waren sommige verhuur bedrijven zo goed als vol geboekt in het hoogseizoen (in San Antoni de Portmany tenminste), zorg dus dat je iets van te voren bedenkt als je een scooter wilt gaan huren. Hiernaast moet je er rekening mee houden dat veel verhuur bedrijven alleen scooter vanaf 125cc verhuren. Dit betekend dat je een motorrijbewijs nodig hebt om hier op te mogen rijden, met een scooter of auto rijbewijs mag je op scooters rijden van 50cc.

Dit kost een scooter huren op Ibiza

Nu vraag je je misschien af hoeveel het nou kost om een scooter te huren. Dit verschilt uiteraard per verhuur bedrijf, maar dit is hoeveel wij kwijt waren. Scooters huur je over het algemeen per dag, wij hadden 2 scooters gehuurd voor 1 dag. De kosten hiervan waren; 45 euro per scooter voor de huur, 150 euro per scooter voor borg en de benzine kosten.

Dingen om rekening mee te houden als je gaat scooter rijden in Ibiza

Grotendeels is het wel hetzelfde als scooter rijden in Nederland, toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden als je gaat scooter rijden in Ibiza.

1. Tanken

Tanken werkt anders dan in Nederland. Je zet je scooter namelijk neer bij een pomp, dan loop je naar binnen om te zeggen dat jij bij bijvoorbeeld pomp 2 staat en graag wilt pompen. Normaal gesproken moet je dan van tevoren betalen, hoeveel je wilt tanken. Bij scooters zeggen ze echter vaak, “is ok, you tank now and pay after”. Dan loop je dus terug naar je scooter, doe je hem vol. Dan loop je weer naar binnen en betaal je wat je getankt hebt. Niet erg handig inderdaad!

tankstation

2. Navigeren

Vaak als je een scooter gaat huren heb je wel een eindbestemming of plek waar je heen wilt rijden. Dit zonder navigatie doen of met de verkeersborden is nogal lastig naar mijn mening. Een telefoon in je hand houden tijdens het rijden is niet toegestaan en ook erg onhandig. En telkens stoppen om te kijken of je goed rijdt, duurt een eeuwigheid. Daarom raad ik aan om of een telefoonhouder op je scooter te zetten en dan Google Maps aan. Of om Google Maps op je telefoon aan te zetten en een draadloos oortje in je oor te doen. Of als je met z’n 2en op de scooter zit kan degene achterop natuurlijk Google Maps op zijn/haar telefoon aanzetten.

wegen kaart

3. Wegen

De wegen op Ibiza werken ook iets anders dan in Nederland. Je hebt geen fietspaden of fiets/bromfiets paden of iets dergelijks. Hierdoor kan het soms lastig zijn om in te schatten waar je wel en niet mag rijden. In principe mag de scooter overal rijden, behalve snelwegen of autowegen. Nou scheelt het dat je die op Ibiza echt nauwelijks hebt.

Als scooter rijder mag je wel op de ‘main road’, dit kan wat gek voelen. De auto’s mogen hier 80 km/h en het voelt alsof je hier niet op mag rijden, dit mag dus wel. Zorg er wel voor dat je zoveel mogelijk rechts rijdt en als het mogelijk is rechts van de meest rechtse lijn. Naast de weg dus eigenlijk. Zo ben je de rest van het verkeer het minst tot last. Is dit niet mogelijk of voelt het te gevaarlijk, dan mag je de rijbaan gewoon gebruiken.

scooters op de weg

4. Parkeren

Het fijne aan het huren van scooters ten opzichte van auto’s is het parkeren. Je mag je scooter echt bijna overal parkeren. Staan er auto’s achter elkaar ge file parkeert, maar is er nog een beetje ruimte tussen voor een scooter? Dan mag je jou scooter er tussen zetten, als die uitrijden voor de auto’s niet onmogelijk maakt natuurlijk. Tevens is het parkeren van je scooter (volgens mij) altijd gratis.

geparkeerde scooter

Is scooter rijden op Ibiza gevaarlijk?

Toen wij een scooter gingen huren in Ibiza, werd ons bij 2 verschillende tenten verteld dat we erg op moesten passen. Beiden hadden het er over dat scooter rijden in Ibiza soms best gevaarlijk kon zijn. Dit had te maken met het vele verkeer (vooral in hoogseizoen) en de soms gladde en onverharde wegen.

Zelf hebben wij ook redelijke stukken op onverharde wegen gereden. Als je hier voorzichtig op doet en een beetje met een scooter overweg kan, moet dit wel lukken.

Het drukke verkeer, is op sommige plekken inderdaad waar, op sommige plekken ook totaal niet. Maar ook op de drukke plekken is het niet drukker dan in sommige Nederlandse steden, waar het ook heel druk kan zijn.

En als laatste het gladde asfalt, dit hebben wij zelf niet echt gemerkt, maar ze zullen het wel niet voor niets zeggen. Ga in ieder geval gewoon niet te hard door de bochten en let een beetje op. Doe je dit, dan is er niks aan de hand.

Over het algemeen zou ik dus zeggen dat scooter rijden hier niet erg gevaarlijk is, maar let dus wel op de bovengenoemde punten.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *