blij meisje springt blij uit een foto waarop ze verlegen is

De enige manier hoe je meer zelfvertrouwen krijgt

Zelfvertrouwen is een vreemd concept. Zelfverzekerdheid, onzekerheid, zelfliefde en vertrouwen op jezelf, worden daarom ook wel op meerdere manieren uitgelegd en omschreven. En vaak ook door elkaar heen gebruikt. Maar in deze blog wil ik met je ingaan over het zelfvertrouwen dat je hebt (of naja dus meestal niet hebt), wanneer je iets nieuws moet gaan doen. Iets wat je misschien best spannend vindt. En ik ga je mijn tips meegeven die je gaan helpen om hierin te groeien.

Zelfvertrouwen krijgen, waar je dit nog niet hebt

Zelfvertrouwen hebben is niet hetzelfde als volledig comfortabel zijn. Een enorm grote misconceptie is dan ook dan mensen denken, dat mensen die zelfverzekerd zijn nooit angst of spanning ervaren. Dit is dan ook niet waar zelfvertrouwen opbouwen over gaat. Je gaat nooit, nergens angst en spanning bij ervaren. Zelfvertrouwen opbouwen gaat erover dat we de spanning voelen, maar we datgene alsnog gaan doen. Want dat is de enige manier hoe we ons zelfvertrouwen vergroten. We stappen in het onbekende en spannende, overleven dat, en groeien van die ervaring. Dit is de basis van je zelfvertrouwen vergroten.

De enige manier om ons zelfvertrouwen te vergroten, is door iets gewoon te doen, ondanks de angst of spanning die we hier misschien bij voelen. Dus hoe vaker je iets doet (wat je spannend vindt), hoe meer je zelfvertrouwen zal groeien.

De eerste keer dat je een presentatie gaf vond je dit waarschijnlijk 10x spannender dan de 15e keer dat je dit moest doen. Na iets een aantal keer gedaan te hebben, zullen we meer vertrouwen in onszelf hebben dat we het kunnen. We hebben door te doen, zelfvertrouwen opgebouwd. Dit voelt fijn en ‘comfortabel’. Maar dit is ook gelijk een valkuil.

Want wanneer we alleen datgene doen waar we zelfvertrouwen in hebben, zal ons zelfvertrouwen nooit groeien. Zelfvertrouwen betekent dus dat we ‘vrienden’ worden met angst. We voelen de angst wanneer we iets nieuws (en spannends) gaan doen, maar we doen het alsnog. Want we vinden het niet erg dat we spanning voelen. Want letterlijk iedereen in de hele wereld (ja dit is echt zo) heeft dit. Niemand zal nooit stress of angst ervaren, het verschilt alleen per persoon hoe je daarmee omgaat. Dus hoe ga jij hier mee om?

Moed

Laat je je leven leiden door de angst voor het onbekende? Of voel je die angst net als iedereen, maar doe je het toch en groei je je zelfvertrouwen? Wat vervolgens weer een wereld aan mogelijkheden voor je opent.

De enige manier om je zelfvertrouwen te groeien, is door te durven zonder zelfvertrouwen te zitten voor een tijdje. Wanneer we in het onzekere stappen en leven in het onbekende, is het de moed die we laten zien, die onze zelfvertrouwen laat groeien. Moed komt eerst, daarna volgt zelfvertrouwen automatisch.

We moeten dus eigenlijk onze relatie met angst veranderen. We moeten leren dat we angst gaan blijven voelen en dat we dit niet hoeven te verwijderen uit ons leven. Omdat dit dus ook nooit volledig kan. We nemen de angst met ons mee en doen het alsnog.

Uiteraard betekent dit niet dat je ineens op een wereldpodium kan staan zonder dat je dichtslaat. Pak het vergroten van je zelfvertrouwen dus altijd in kleine stapjes aan. Doe elke dag bijvoorbeeld 1 ding die je een beetje spannend vindt. Wanneer je dit 50x hebt gedaan, voelt dit als je nieuwe comfortzone en maak je weer een klein stapje. Enz. enz. enz. Oftewel, stap telkens een klein beetje uit je comfortzone.

Hoe jij uit je comfortzone kunt stappen (in 5 stappen)

Positieve affirmaties

Iets waar we het ook even over moeten hebben, positieve affirmaties. De kans dat je er van gehoord hebt is vrij groot. Het is namelijk overal te vinden online. Dit omdat veel mensen beweren dat ze een enorm positieve invloed op ons leven hebben, maar is dit wel zo?

Ja en nee.

Voor de mensen met een hoog zelfvertrouwen/ hoog zelfbeeld, kan het herhalen van positieve affirmaties een klein voordeel hebben. Ze voelen zich iets beter nadat ze zichzelf deze liefde en moed hebben ingepraat als het ware. MAAR sommige studies hebben laten zien dat mensen met een lager zelfvertrouwen/ lager zelfbeeld, die positieve affirmaties tegen zichzelf zeggen, zich natijd juist slechter voelen (Wood et al., 2009). Dit komt door het innerlijke analoog dat er ontstaat na het zeggen van de affirmaties. Wanneer je tegen jezelf zegt ‘ik ben trots op mezelf’, ‘ik ben een goed persoon’, etc. maar je hier zelf helemaal niet in gelooft, dan zal je innerlijke kritieke stemmetje met 100 redenen komen waarom die affirmaties niet waar zijn en je helemaal niet trots op jezelf bent en wat je wel niet allemaal verkeerd doet of hebt gedaan. Als een soort tegenstorm van dat negatieve stemmetje in je hoofd. Dit zorgt ervoor dat je hoofd dus nog meer negatieve gedachten krijgt (dan het misschien al had). Hier zal je je natuurlijk niet beter door voelen, maar eerder slechter.

Wat werkt dan wel

Oké positieve affirmaties werken dus vaak niet bij mensen met een laag zelfvertrouwen of zelfbeeld, maar wat werkt dan wel?

In de studie die ik hierboven noemde kwam naar voren dat voor mensen met een lager zelfvertrouwen en zelfbeeld, het goed werkt om te beseffen dat het oké is om negatieve gedachten te hebben. Dit gaf deze mensen juist een betere mood. Ze hadden nu namelijk niet langer een schuld gevoel of een interne strijd met de negatieve gedachten. Ze accepteerden het en voelden zich niet meer bezwaard. Het was oké dat ze soms negatieve gedachten hadden.

We hoeven onszelf dus niet de hemel in te praten wanneer we ons minder goed voelen of een rotdag hebben. Ook dit hoort erbij, is helemaal normaal en mogen we zo ervaren. Dat is menselijk! Wees daarom zacht en aanmoedigend voor jezelf. Wees je eigen ‘comfort persoon’ en cheerleader.

En onthoud dus dat je meer zelfvertrouwen krijgt door iets te doen, ondanks je angst en spanning. Durf een tijdje in het onbekende te zitten zonder zelfvertrouwen, de moed die we hier tonen is wat ons zelfvertrouwen laat groeien. Eerst komt moed, daarna volgt zelfvertrouwen vanzelf!

Hou van jezelf

Deze positieve manier van tegen jezelf praten heeft te maken met een stukje zelfliefde. Iets wat enorm belangrijk is voor ons als persoon. Wanneer we werken aan onze relatie met onszelf, verbeteren we automatisch onze relatie met angst, spanning, zelfvertrouwen en falen. Zelfliefde gaat in de basis over enorm diep duiken in je jezelf. Leer jezelf echt kennen en krijg vrede met jezelf. Wees trots op de dingen die je positief vindt en ga positief werken aan de dingen waarvan je vindt dat je nog stappen kan maken. Dit alles met een positief opbeurend stemmetje in je hoofd, niet met het welbekende kritische negatieve stemmetje dat veel mensen ervaren.

Over dit onderwerp heb ik een apart artikel geschreven, waarin ik dieper inga op zelfliefde, het zelf-kritische stemmetje waar veel mensen last van hebben en hoe we deze kunnen veranderen naar een positieve opbeurende stem. Waardoor we de relatie met onszelf verbeteren en we niet meer onze eigen grootste criticus worden, maar we echt een steunpilaar voor onszelf worden: Zo ga je van zelf-criticus naar iemand vol zelfliefde.

Wat er ook op mijn pad komt, ik kan het aan!

Aan de basis van iets nieuws proberen, staat een belangrijke gedachtegang. Een gedachtegang die ervoor zorgt dat je niet bang bent om iets nieuws te proberen. “whatever happens, i will handle it”.

Een onvoorwaardelijk vertrouwen in jezelf dat je alles aankan. Wat er ook gebeurt, het komt wel goed. En dit klinkt heel makkelijk, maar laten we eerlijk zijn: wanneer is er echt iets gebeurd wat je echt totaal niet aankon? Nooit. Je bent er nog, je gaat nog steeds door en datgene wat je toen verschrikkelijk vond, ben je nu misschien wel vergeten.

Oftewel: wat er ook je kant op komt… Je kan het aan!

In dit artikel ga ik hier nog iets dieper op in: Onthoud dit en je zult altijd vertrouwen in jezelf hebben!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *