Rij examen tips – de 7 tips die jij nodig hebt om te slagen voor je rij examen

Als je binnenkort rij examen hebt, ben je misschien opzoek naar tips die je helpen om te slagen. Dit snap ik volledig, want de meeste mensen vinden hun rijexamen enorm spannend. Toch valt het eigenlijk wel mee valt hoe spannend dit daadwerkelijk is. In principe ben je al goed genoeg in rijden, als je examen mag doen. Anders had je rij instructeur je nooit examen laten doen. Je moet het alleen nog even laten zien aan een examinator. Toch snap ik dat dit spannend blijft. Gebruik daarom deze 7 tips voor je rij examen.

Als je veel last hebt van spanning kun je het artikel Zenuwachtig of gespannen? Zo hou je je zenuwen onder controle lezen. Ook heb ik een artikel over faalangst geschreven, dit gaat namelijk vaak samen met spanning voor je rij examen.

7 tips voor je rij examen

1. Rij niet té voorzichtig/ probeer niet té perfect te rijden

Laat ik meteen beginnen met 1 van de meest voorkomende fouten die mensen maken als ze afrijden, ze proberen te perfect/voorzichtig te rijden. Ook als je nu bij jezelf denk “nee, maar dat gebeurt mij sowieso niet”, geloof me de kans is heel groot dat het wel zo is. Dit is natuurlijk ook helemaal niet gek, aangezien je het zo goed mogelijk wilt doen. Maar doordat je nu ineens overdreven voorzichtig gaat rijden kan je onzeker en besluiteloos overkomen. Probeer daarom met afrijden gewoon hetzelfde te rijden als dat je met rijlessen doet. Wees niet bang om in te halen als dit kan, wacht niet uren bij een kruispunt voordat je erop durft te rijden, etc. Een examinator ziet namelijk graag dat je zelfverzekerd bent achter het stuur en meedoet met het overige verkeer.

2. Raak niet in de stress na een fout

Nog een heel bekend probleem, stress na een klein foutje. Je motor slaat af of je ziet iemand bijna te laat en moet daardoor net iets te hard remmen. Geen probleem! Raak niet gelijk in de stress. Bij 1 klein foutje ben je niet meteen gezakt. Zorg dat je jezelf herpakt en de rest van de rit gewoon weer lekker gaat rijden. Niemand is perfect, iedereen maakt fouten. De examinator zal je over het algemeen gewoon laten slagen met een klein foutje als je voor de rest gewoon goed reed.

3. Bijzondere manoeuvre: om je heen kijken is belangrijker dan de uitvoering

Een van de dingen waar de meeste mensen (ik ook destijds) tegenop kijken, is de bijzondere manoeuvres. Gelukkig heb ik goed nieuws, de uitvoering is namelijk minder belangrijk dan je denkt. Een examinator vindt het namelijk helemaal niet erg als je een paar keer extra moet steken of als je de auto niet perfect binnen de lijntjes hebt staan. De examinator gaat het erom of jij veilig een manoeuvre kunt uitvoeren. Zorg dus dat als je de manoeuvre uit gaat voeren, dat je dat veilig doet. Kijk goed om je heen en hou het overige verkeer in de gaten. Doe je dit, dan maakt die extra keer steken totaal niet uit voor de examinator.

4. Durf te vragen of de examinator stil wil zijn

Deze tip is niet per se voor iedereen, maar hij is goed om te onthouden. Het kan zijn dat je examinator een praatje wilt maken om de rit gezelliger te maken. Dit is geen probleem als jij tegelijk een gesprek kunt voeren en kunt rijden. Maar mocht je nou merken dat dit je erg afleidt van het rijden, vraag dan beleefd of de examinator stil wilt zijn omdat je je anders minder goed kan concentreren. Geen enkele examinator zal hier boos over worden. Zij willen uiteindelijk ook gewoon dat jij het haalt.

5. Neem (vlak) voor het examen nog een rijles

Om lekker in de ‘flow’ van het rijden te zitten is een rijles vlak voor het examen aan te raden. Dit kan de dag voor het examen zijn of letterlijk vlak voor het examen nog. Kan dit niet omdat de beschikbaarheid er niet voor is of omdat je ’s ochtends al vroeg moet, zorg dan in ieder geval dat jij naar het CBR rijdt. Zo kan je de stoel en spiegels en dergelijke al afstellen. Ook ben je dan al lekker warmgedraaid voor wanneer je aan het rij examen gaat beginnen.

6. Luister niet naar tips van anderen

Voordat je gaat afrijden hebben mensen altijd nog wel tips voor je over wat je moet doen en dergelijke, luister hier niet te veel naar. Dit is allemaal goed bedoelt, maar helpt niet. Doe gewoon wat je tijdens de rijlessen ook deed en wat je rij instructeur je geleerd heeft.

7. Volg niet blindelings wat de examinator zegt

Dit klinkt misschien gek omdat hij/zij degene is die jou gaat laten slagen of zakken, maar toch is het zo. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat een examinator jou ergens rechtsaf stuurt, maar het is een eenrichtingsweg (waar jij vanaf jou kant niet in mag). Rij je hier vervolgens toch in omdat je deed wat de examinator zei, dan ben je gezakt. Let dus altijd goed op of het wel goed en veilig is als je de instructies van de examinator opvolgt. Zo kan het ook zijn dat de examinator zegt dat je bij de eerstvolgende afrit de snelweg moet verlaten. Maar op dat moment rijd jij nog helemaal links. Als jij inderdaad die afrit nog wilt halen moet je nu een gevaarlijke invoeg manoeuvre naar rechts doen. DOE DIT DAN AUB NIET.

Is het opvolgen van een instructie van de examinator niet te doen zonder een gevaarlijke situatie te maken, doe het dan niet. De examinator vindt het helemaal niet erg als je de afslag niet haalt en je er een verder af gaat. Dat heeft hij liever dan dat je je auto er vol tussen gooit om die afslag maar te halen, maar vervolgens bijna een aanrijding veroorzaakt.

Eén reactie

  1. Een rijles nemen voor je examen is inderdaad een goed idee. Zo werd ik wat relaxter en merkte ik dat ik het gevoel had de auto meer onder controle te hebben. Gelukkig heeft mijn rijinstructeur mij ook goed geholpen met de voorbereidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *