tabletten

Wat is het effect van XTC? Alles wat jij moet weten over XTC

Stel je wilt binnenkort XTC gaan gebruiken maar hebt dit nog nooit gedaan. Dan ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar wat XTC precies is en het effect van XTC. Hier doe je jezelf goed aan, check altijd eerst wat een bepaalde drugs is, voordat je het neemt. In dit artikel ga ik je alles vertellen over wat jij moet weten over XTC.

Wat is XTC?

XTC is een drug met een stimulerende en bewustzijnsveranderend effect. XTC is erg populair om te gebruiken op festivals en zelfs een van de meest gebruikte drugs in Nederland. Je kunt XTC krijgen in pillen, capsules en poeder.

Hoelang werkt XTC?

Het duurt ongeveer een half uur tot soms een uur voordat de XTC begint te werken. En deze werkt vervolgens ongeveer 4 tot 6 uur. Toch zal je merken dat je vaker ‘bij gaat nemen’ dan eens in de 4 tot 6 uur. Na een bepaalde tijd zal je merken dat de effecten af beginnen te zwakken. Vaak zal dit ongeveer 2 uur zijn na het nemen.

Hoeveel moet je innemen?

Hoeveel je in kan nemen tegelijkertijd hangt af van de sterkte van de pil. Normaals gesproken neem je 1/4 pil per keer of maximaal 1/3 pil per keer. Meer zou ik niet aanraden tenzij misschien je genoeg ervaring hebt en je weet hoe zwaar je pillen zijn en wat je aankan. Maar normaals gesproken doe je een ‘kwartje’ (1/4) per keer.

Wat is het effect van XTC?

 • Meer energie
 • Meer willen bewegen
 • Meer willen praten
 • Waarnemingen zullen intensiever zijn (zien, horen, proeven, voelen).
 • Je wilt graag knuffelen
 • In een ‘zone’ komen (je merkt minder op wat er allemaal om je heen gebeurt en bent alleen bezig met de muziek en jezelf)

Lichamelijke effecten van XTC

 • Hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur gaan omhoog.
 • Droge mond
 • Niet/nauwelijks hoeven plassen
 • Geen honger
 • Eten zal niet makkelijk gaan (door droge mond)
 • Je kan gaan malen met je kaken (tandenknarsen en klappertanden).
 • Pupillen groter
 • Je lippen likken

De dinsdag dip

Je hebt het vast wel eens gehoord, de dinsdag dip. Dit houdt in principe in dat wanneer jij drugs gebruikt, jouw lichaam extra hormonen en stofjes aanmaken. Geluksstofjes, energiestofjes, etc. Doordat jouw lichaam deze stofjes extra aanmaakt, kan het zo zijn dat de dagen na het innemen van de drugs jouw lichaam een tekort heeft aan deze stofjes. Hierdoor kun je je vermoeit of somber voelen.

Dit gevoel zal na enkele dagen ook weer verdwijnen aangezien je lichaam zichzelf weer hersteld. Het verschilt per persoon hoeveel last je hiervan hebt.

7 tips voor als je last hebt van een dinsdag dip

somber uitziende man op de grond

Wat moet je doen als je ‘bad gaat’ op de XTC?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je een ‘bad trip’ krijgt van XTC, dit kan liggen aan 3 dingen.

 • een te zware dosis
 • je mentale toestand
 • je omgeving

Een te zwarte dosis spreekt voor zich denk ik, doe het gewoon voorzichtig aan. Je mentale toestand bedoelen we mee, neem alleen XTC als je in een goede ‘mood’ bent. Als je XTC neemt terwijl je je slecht voelt, kan dit ervoor zorgen dat je je nog slechter gaat voelen. En als laatste, omgeving. Als je op een plek bent waar je je niet op je gemak voelt of iets dergelijks, kan dit zorgen voor paniek. Dit is tevens ook een van de meest voorkomende dingen van een ‘bad trip’. Paniek…

Als mensen een ‘bad trip’ meemaken is dit vaak, dat ze angstig worden. Ik zal jullie nu uitleggen hoe je hiermee omgaat.

 • Realiseer je goed dat dit gevoel komt door de drugs en vanzelf weer overgaat. Zeg tegen jezelf “ik voel me zo door de drugs, niet omdat ik me echt zo voel. Dit gaat zo weer weg en alles komt goed”.
 • Zorg dat je bekenden van je om je heen hebt waar je tegen kunt praten
 • Zoek een rustig plekje om even tot rust te komen en drink eventueel iets zoets
 • Ben je op een festival of ergens waar ze een EHBO post hebben, bezoek deze dan. Die mensen staan er speciaal om mensen zoals jij op dat moment te helpen. Dit is hun beroep en ze zullen je dus ook nooit raar aankijken. Onthoud dat goed.

Tips voor als je XTC gaat gebruiken

1. Drink genoeg, maar niet te veel

Je lichaam is enorm actief als je XTC gebruikt hebt. Ook stijgt je lichaamstemperatuur zoals ik hierboven al vertelde. Dit alles zorgt er voor dat je lichaam ook voldoende vocht nodig heeft zodat je niet uitdroogt of oververhit raakt. Zorg daarom dat je ongeveer 1 glas drinken per uur drinkt.

Waarom je niet te veel moet gaan drinken… Zoals hierboven al gezegd zal je niet of nauwelijks hoeven plassen na het nemen van XTC. Je lichaam houdt dus bijna al het vocht ,dat het binnenkrijgt, vast. Als je dan te veel drinkt kan je een watervergiftiging krijgen omdat je je lichaam letterlijk overspoeld met vocht. Hou daarom 1 glas per uur aan, zodat je niet oververhit of uitdroogt maar ook niet je lichaam overspoeld met vocht.

water drinken tijdens zonsondergang

2. Neem kauwgom mee

Als je XTC neemt kunnen je kaken erg strak komen te staan en je kan gaan klappertanden. Veel mensen vinden het dan prettig om iets in hun mond te hebben om op te kauwen. Neem dus iets van kauwgom, Smintjes, lolly’s, etc. mee als je XTC gaat doen.

3. Zorg dat je niet oververhit raakt

Hierboven bij ‘Drink genoeg, maar niet teveel’ had ik al aangegeven dat je genoeg moet drinken, om zo oververhitting tegen te gaan. Zorg verder ook dat je soms even rust pakt van al het feesten en even de schaduw op zoekt als je het erg warm begint te krijgen. ook kun je natuurlijk lekker je shirt uit doen of een waaier kopen om je te laten afkoelen, maar zorg dat je niet oververhit raakt. Dit is namelijk geen pretje.

4. Hou je inname bij

Zorg dat je in je notities op je telefoon bijhoudt hoelaat je hebt genomen. Met drugs op kan je besef van tijd wat veranderen en je wilt niet te snel weer bijnemen. Als je in je notities bijhoudt wanneer je voor het laatst genomen hebt kun goed inschatten of het tijd is om bij te nemen of dat het nog te snel is. Zo kun je overdosis voorkomen.

telefoon in hand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *