De geheimen van een gelukkige relatie

Iedereen wil weten wat het geheim is tot een succesvolle en gelukkige relatie. Een relatie heeft namelijk enorme impact op je leven. Een gelukkige relatie zorgt voor een gelukkiger gevoel, een betere gezondheid en een verlaging van stress. Hoewel iedereen verschillend is, en zo ook alle relaties verschillend zijn, zijn er toch enkele dingen die zorgen voor een gezonde relatie. Ik geef jullie nu 5 basis tips om toe te passen in je relatie.

1. Goede communicatie

Het aller belangrijkste in een relatie naar mijn mening, is communicatie. Hiermee staat of valt je relatie. Hoe jij en je partner met elkaar communiceren is de fundering van een gelukkige relatie. Zeg wat je vindt, luister naar wat de ander te zeggen heeft en bespreek meningsverschillen. Wees open, wees oprecht, wees geïnteresseerd en wees jezelf.

Wees open en eerlijk

We beginnen meteen met een heel belangrijke tip voor een gelukkige relatie. Wees open en eerlijk tegen elkaar. Eerlijkheid is echt de basis voor een gelukkige relatie. Als je niet eerlijk bent, kun je elkaar niet vertrouwen. En als je niet eerlijk durft te zijn, gaat dit ten koste van de relatie. De waarheid is misschien niet altijd leuk om te horen of om te zeggen, maar deze duurt wel het langst. Want zeg nou zelf, als je er achter komt dat iemand niet eerlijk is, dan voelt dat toch nog slechter dan dat diegene een andere mening heeft dan jij?

Bespreek problemen of meningsverschillen

In je relatie ga je hoogstwaarschijnlijk tegen dingen aanlopen. Kleine meningsverschillen of grote discussies/ruzies. Dit is niet gelijk een probleem en hoort er soms bij. Belangrijk is echter dat je goed omgaat met zulke problemen/meningsverschillen.

Zijn het belangrijke onderwerpen, die je relatie anders in de weg kunnen zitten?

Spreek het uit met elkaar. Ga in gesprek en geef je mening en luister naar de ander. Probeer je ook daadwerkelijk te verplaatsen in de gedachtegang van de ander. Probeer geen gelijk te halen of ‘de discussie te winnen’. Het doel is niet om de discussie te winnen, maar om samen van het probleem te winnen.

Zit je dus ergens mee in een relatie? Vertel het dan eerlijk. Vervolgens ga je samen kijken hoe jullie dit probleem kunnen oplossen. Doe dit uiteraard altijd op een respectvolle manier en zorg dat het een waardevol gesprek op levert, niet een onnodige ruzie.

Bijvoorbeeld:

Als je merkt dat je snel jaloers wordt en het fijn zou vinden als je vriendin je soms appt als ze in de club is, dan kan je dit als volgt eerlijk aankaarten:

“Hey schat, ik wil het graag even ergens met je over hebben. Ik merk dat ik het lastig vind als je uitgaat en je me geen bericht stuurt de hele avond lang. Ik wil niet controlerend overkomen of iets, maar zou je dit misschien wel willen doen, zodat ik me wat geruster voel? “

Zo ben je EERLIJK over wat je vindt en maak je een probleem bespreekbaar. Als je een goede relatie hebt, volgt hier een respectvol en waardevol gesprek uit. Als je partner hier gek op reageert dan kan je je afvragen of je wel de juiste partner hebt.

Heeft het geen directe invloed op je relatie?

Dan hoef je er eigenlijk al helemaal geen discussie aan vuil te maken. Als jullie beeld op elektrische auto’s ofzo verschilt, dan heeft dit niet per se directe invloed op je relatie. Dat meningen verschillen is helemaal niet erg en heel goed zelfs. Het zou ook niet goed zijn als je overal hetzelfde over denkt als je partner. Kom je dus een meningsverschil tegen over zo’n onderwerp, accepteer dan de mening van de ander. Iedereen mag zijn eigen mening hebben. En het is prima dat jullie een andere mening hebben dan elkaar. Het heeft geen zin om ‘gelijk te gaan halen’, aangezien gelijk niet bestaat bij meningen. Plus: dit brengt vaak een hoop gezeik met zich mee.

2. Accepteer elkaar

Ook is het erg belangrijk dat je elkaar accepteert zoals jullie zijn. Niemand is perfect en bij iedereen heb je vast dingen die je minder leuk vindt. Zo ook bij je partner. Belangrijk is dat je deze dingen kunt accepteren.

Als er toch iets is waar je wel graag verandering in wilt, kan je dit uiteraard aangeven bij je partner. Dit gaf ik hierboven ook aan met ‘bespreek problemen en meningsverschillen’. Dan geef je netjes aan wat je vindt en kijk je samen naar een oplossing. Als jullie een goede relatie hebben dan zal dit goed verlopen en zal je partner meedenken om het probleem op te lossen.

3. Zorg voor een diepe connectie

Je kunt plezier hebben met iemand en diegene aantrekkelijk vinden, maar uiteindelijk zorgt een diepe connectie ervoor dat een koppel bij elkaar blijft. Je wordt namelijk niet oud en gelukkig met een crush, maar met een soulmate. Zo’n soulmate ga je alleen krijgen als je een diepere band met deze persoon opbouwt. Dit krijg je door:

  • interesse te tonen in de ander

Wees belangstellend in de ander zijn leven. Wees betrokken bij de gebeurtenissen en geïnteresseerd in dingen die hij/zij leuk vindt. Vraag hoe de werkdag van je partner was, of die lekker gesport heeft in de sportschool, hoe het gaat op school of ga eens kijken bij een wedstrijd van je partner. Of als je partner bijvoorbeeld last heeft van zijn knie, vraag dan eens hoe het daar mee gaat. Wees dus betrokken en geïnteresseerd in de ander zijn leven. Zo ga je elkaar meer begrijpen en ga je dichter naar elkaar toe groeien.

  • dingen samen te doen

Door samen met je partner dingen te doen vorm je ook diepere connecties. Je bouwt herinneringen op en maakt verschillende situaties mee. Je leert dingen die je nog niet wist en wordt hechter en vertrouwder met elkaar.

  • diepe gesprekken te voeren

Als je een gesprek hebt die net even wat dieper gaat, dan zorgt dit ook voor een diepere connectie. Als je partner zich openstelt naar je, zal dit zorgen voor zo’n diepere connectie. Hij of zij zal zich vertrouwd voelen bij je.

18 vragen die zorgen voor een diepgaand gesprek

  • er te zijn voor de ander

Iedereen heeft wel eens dingen in zijn of haar leven die minder leuk zijn. Een vervelende gebeurtenis, een lastige situatie of even niet zo lekker in je vel zitten. Het kan allemaal voor komen. Belangrijk is dan dat je een partner hebt die je hierin steunt. Mijn vriendin en ik bespreken dit soort dingen met elkaar. Het is super fijn om er niet alleen voor te staan en steun te vinden bij je partner. Het gevoel dat er iemand om je geeft en je er niet alleen voor staat geeft je vaak de kracht om de situatie aan te kunnen. Wees er dus voor je partner, als diegene een lastige situatie of periode heeft. Luister naar zijn/haar verhaal en zorg dat die echt het gevoel heeft dat jij er voor hem/haar bent.

4. Heb beide je eigen leven

Het beide hebben van je eigen leven, is ook erg belangrijk voor een gelukkige relatie. Uiteraard is het een goed teken als je graag bij je partner bent. Je houdt van elkaar en bent het liefst altijd samen. Toch is het ook belangrijk om beide je eigen leven te hebben. Je kan prima een keer iets doen zonder je partner. Als je altijd maar alles samen doet, kan dit zorgen voor verveling, irritaties of een gevoel van ‘gevangenschap’. Ga dus een keer alleen naar de sportschool of spreek met vrienden af (zonder je partner er bij).

5. Vergeet de liefdes gebaren niet

Je kunt heel veel van je partner houden, maar laat hem of haar dit ook voelen. Geef eens een complimentje, koop een bloemetje of schrijf een lief briefje. Deze ‘kleine’ liefdes gebaren zijn voor de ontvanger helemaal niet zo ‘klein’. Deze betekenen vaak heel veel voor ze. Zeg eens dat je trots bent op je partner als die iets goeds doet/behaalt. Of neem een bakje fruit mee als je partner ziek is. Kijk vervolgens eens naar het gezicht van je partner als je dit soort dingen voor diegene doet. Dit zal de ontvanger waarschijnlijk zo gelukkig maken. Probeer het zelf eens uit en je zal me dankbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *