8 tips voor op de eerste date

Ga jij binnenkort op een eerste date? De kans is dan aanwezig dat je graag wat tips krijgt. Dit snap ik helemaal. Een eerste date kan namelijk best spannend zijn. Veel mensen ervaren de eerste date als spannend en weten niet goed hoe ze het aan moeten pakken. Toch is een eerste date niet zo spannend als het lijkt. Dat zal je hopelijk ook inzien na het lezen van alle tips. Toch is het wel handig om deze 8 tips in je achterhoofd te houden.

1. Kies een goeie activiteit voor je eerste date

Een geslaagde eerste date begint met de activiteit die je kiest om te doen. Je denkt er nu misschien aan om samen een filmpje te gaan kijken of uiteten te gaan, doe dit niet! Ik zal hier een linkje zetten naar een artikel over 5 ideeën voor een eerste date en 3 dingen die je niet wilt gaan doen op een eerste date. Lees deze zeker even door voordat je een date gaat inplannen.

Oké je hebt het artikel nu hopelijk gelezen. Dan weet je dus dat uiteten gaan of een filmpje kijken samen niet het beste idee is voor een eerste date. Je hoeft daarentegen niet per se te kiezen uit de 5 opties die ik je gaf. Als jij iets anders bedacht hebt is dit helemaal prima. Ik hoop vooral dat je inziet wat wel geschikte ideeën zijn en welke minder geschikt zijn en waarom dat is.

Zelf raad ik wandelen heel erg aan. Dit deed ik ook op mijn eerste date met de meid die nu mijn vriendin is. Maar belangrijk is dus dat je een leuk idee kiest voor je eerste date.

2. Als jij de ander mee op date vroeg, stel jij voor wat jullie gaan doen

Probeer bij je eerste date zelf met een idee te komen. Doe uiteraard wel iets wat de ander ook leuk vindt en een goed plan vindt. Maar als jullie beide hele tijd tegen elkaar zeggen ‘ja ik weet niet echt wat we kunnen doen, mij maakt het niet uit’ dan is dat een beetje een verkeerd begin van de eerste date. Plus besluitvaardigheid wordt als zelfverzekerd en sexy ervaren.

3. Kom goed voor de dag

Hiermee bedoel ik niet dat je je anders moet gaan gedragen of dat je het perfecte jongetje moet gaan spelen. Of dat je een cadeau moet kopen voor je date. Maar meer dat je zorgt dat je zelfverzekerd bent over je uiterlijk. Oftewel: Douche voordat je op date gaat, doe een lekker luchtje op, trek je leukste outfit aan, doe je haren, enzovoort.

Dit alles is leuk voor je date. Maar belangrijker, je wordt er zelfverzekerder door. Als jij jezelf helemaal goed verzorgd hebt en dan op date gaat zal je veel zelfverzekerder zijn dan wanneer je net uit bed stapt zonder je haren te doen met een ochtend mondgeur (bij wijze van spreken).

4. Wees niet zenuwachtig en laat het lekker op je af komen

Zo bijzonder is een eerste date namelijk helemaal niet. Het is gewoon een gelegenheid om te kijken of jij en je date bij elkaar passen. Maak je dus niet te veel zorgen over of die je wel leuk vindt en of je alles wel goed doet. Ga niet allemaal scenario’s bedenken van hoe de date zou kunnen gaan en wat er fout kan gaan of iets dergelijks. Laat alles lekker op je afkomen en ‘go with the flow’.

Plus, jouw date vindt het waarschijnlijk net zo spannend als jij. Voor hem of haar is het ook de eerste date met jou en hij/zij voelt zich waarschijnlijk precies hetzelfde. Maak er dus gewoon een gezellige dag van samen en kijk hoe het loopt.

5. Wees jezelf

Misschien wel het allerbelangrijkste op een eerste date, wees lekker jezelf. Belangrijk is dat jij en je date elkaar leren kennen zoals jullie zijn. Je hoeft niemand te imponeren of iets dergelijks. Een date is gewoon een gelegenheid om te kijken of jij en je date bij elkaar passen. Als jullie je vervolgens beide anders voordoen dan dat jullie zijn, dan werkt dat niet.

Onthoudt dus goed dat je haar niet probeert over te halen ofzo. Een date is gewoon een moment om te kijken of jullie bij elkaar passen. Wees beide dus lekker jezelf.

  • Klikt het goed? Perfect dan weet je dan jullie voor elkaar gemaakt zijn. Dan ga je waarschijnlijk een superleuke toekomst tegemoet samen.
  • Klikt het niet? Ook perfect, dan weet je dat jullie niet voor elkaar gemaakt zijn. Je verdoet elkaars tijd niet en niemand raakt gekwetst.

Maar ga je jezelf anders voordoen (‘beter’ of meer naar zijn/haar verwachting). Dan krijg je misschien een relatie en kan het goed aanvoelen dat je een vriend/vriendin hebt. Maar later zal je merken dat 1 van de 2 of beiden niet gelukkig zullen zijn, aangezien jullie helemaal geen perfecte match zijn en alles gespeeld was.

Wees daarom vanaf het begin jezelf. Als jullie voor elkaar gemaakt zijn, zal hij/zij ook houden van je mindere kanten.

6. Zorg voor een leuk gesprek

Tijdens je date wil je uiteraard lange en goede gesprekken hebben en weinig stiltes. Lange stiltes op een eerste date worden vaak als ongemakkelijk ervaren. Ook wil je elkaar beter leren kennen en dit lukt niet als je geen leuke gesprekken hebt. Goeie gesprekken zijn dus erg belangrijk, maar hoe krijgt je die?

Stel open vragen en vraag door

Als ze vertelt over een vakantie bijvoorbeeld. Dan wil je daarover doorvragen. Vooral als je merkt dat het een onderwerp is wat ze leuk vindt om over te praten. Vraag dan door over dingen die ze zegt. Doe dit dan doormiddel van een open vraag. Bijvoorbeeld als ze vertelt over haar vakantie naar Polen.

  • Gesloten vraag: Was het leuk in Polen?
  • Open vraag: Hoe was Polen?

Bij de gesloten vraag krijg je waarschijnlijk een antwoord als ‘jaa was leuk’ terug.

Bij de open vraag kan je iets terugverwachten als ‘jaa was echt super vet, Polen is zo’n mooi land en de mensen zijn zo vriendelijk. Alles is daar ook echt goedkoop en de gebouwen zijn zooo mooi”.

Dit zorgt ten eerste voor een veel makkelijker, leuker en spontaner gesprek. En ten tweede geeft je dit mogelijkheden om door te vragen op 1 van de dingen die ze zegt. Vervolgens kun je namelijk iets zeggen als. “Oww ik wist helemaal niet dat Polen zo mooi was.” Of “Oww is Polen mooi ja? De eerste is meer een opmerking en de 2e is een soort van gesloten vraag, toch zijn dit 2 prima dingen om te zeggen. Bij beide zal ze waarschijnlijk verder vertellen over wat er zo mooi was aan Polen.

Doe aannemingen of maak een opmerking/statement

Wat ik hiermee wil zeggen is, stel niet alleen maar vragen. Als jij alleen maar vragen stelt aan je date, gaat het op een gegeven moment aanvoelen als een interview. Dit is voor beiden niet leuk en komt je date niet ten goede. Wissel daarom je vragen eens af met aannemingen of statements. Een voorbeeld van wat ik hiermee bedoel:

  • Stel je date zegt dat ze in Groningen studeert. Dan stel jij misschien eerst de vraag van “bevalt dat een beetje, studeren in Groningen?” Vervolgens verteld zij dat ze het wel leuk vindt daar. Dan kun je bijvoorbeeld iets zeggen als “Ja ik hoor inderdaad dat Groningen echt een leuke studentenstad is.” Dit is geen vraag, maar zal er wel voor zorgen dat je date verder vertelt over waarom het zo’n leuke stad is.
  • Of als ze bijvoorbeeld verteld over haar werk als bediende in een restaurant. Eerst kun je dan vragen hoe haar dat bevalt. Maar vervolgens zou je ook eens een opmerking kunnen maken als “werken in de horeca is wel zwaar werk, of niet?”. In dit statement zit ook een vraag, maar doordat je eerst die statement hebt gemaakt komt t anders over (interessanter en levendiger).
  • Of als iemand verteld over dat ze graag schildert, dan kun je iets zeggen als “Ow je bent dus een heel creatief persoon!?”.

7. Durf te vragen

Wees ook niet bang om dingen te vragen aan je date. Als je graag dingen wilt weten over je date, vraag het dan gewoon. Wil je weten of ze wel een beetje sportief is, vraag dan of ze van sport houdt. Wil je weten of ze van reizen houdt, vraag het aan haar.

De eerste date is super belangrijk in elkaar leren kennen en kijken of het een goeie match is. Belangrijk is dan dat je een zo goed mogelijk beeld krijgt van je date. Dit doe je door te vragen wat je wilt weten van je date.

8. Wees eerlijk

Belangrijk is ook dat je eerlijk bent tegenover je date. Zeg eerlijk wat je vindt en hoe je de toekomst voor je ziet. Voel je de klik niet helemaal? Geef dit dan eerlijk aan. Zo hou je de ander niet aan het lijntje en geef je diegene geen valse hoop. Nu kun je beide door met het zoeken naar de juiste partner en blijft er niemand achter met een vervelend gevoel of liefdesverdriet.

Voel je de klik wel, maar wil je het langzaamaan doen? Zeg dit dan eerlijk. Je date weet nu gelijk waar ze aan toe is en dit kan ergernissen of ruzies in de toekomst voorkomen. Als ze dit niet accepteert weet je ook gelijk dat het toch niet de juiste partner is.

Wat je ook beslist of hoe je de toekomst ook voor je ziet, zeg het eerlijk tegen je date. Dit zal altijd het beste werken. Ondanks dat dit niet altijd even makkelijk is. Maar op de eerste date aangeven dat je de klik niet voelt is een stuk makkelijker dan wanneer je elkaar al langer kent en de ander jou al wel leuk vindt bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *