4 tips om pesten tegen te gaan – zo zorg jij dat het stopt!

4 tips om pesten tegen te gaan. Pesten is en blijft een veel voorkomend probleem in de samenleving. Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt in hun leven. Misschien maak je het op dit moment zelfs nog mee. Daarom heb ik dit artikel voor jou geschreven, want niemand wordt er blij van om gepest te worden. Gelukkig zijn er wat tips om pesten tegen te gaan, dit zijn de 4 beste.

4 tips om pesten tegen te gaan

1. Zorg dat de pestkop zijn zin niet krijgt.

De eerste tip om pesten tegen te gaan is om te zorgen dat een pestkop zijn zin niet krijgt. Dit is by far het belangrijkste om te doen. Een pestkop, pest namelijk om macht en aanzien te krijgen in een groep. Dit kan alleen gebeuren als de pestkop iets tegen jou zegt of iets bij jou doet, waarop jij op een bepaalde manier reageert. Dit klinkt misschien nog wat onduidelijk maar ik zal het even uitleggen.

Stel een pestkop noemt je een ‘nerd’ nadat je een 9 hebt gehaald voor de toets. Als jij hier dan tegenin gaat met ‘ik ben helemaal geen nerd, stop hou op’ dan heeft de pestkop de gewenste reactie gekregen. Hij heeft ervoor gezorgd dat jij je aanzien verliest en hij/zij meer macht vergaard. Jij komt hier namelijk onzeker over, tegenover een blijkbaar ‘machtigere’ pestkop.

Dit klinkt misschien wat gek maar zo werkt het onbewust wel. Uit biologische oogpunt weten wij al dat macht enorm belangrijk is in een groep.

Probeer daarom zelf de situatie naar je toe te trekken. Zeg in plaats van ‘ik ben helemaal geen nerd, stop hou op’ bijvoorbeeld iets als ‘haha ja wtf, ik had zelf ook geen 9 verwacht’.

Dit kun je zo op alle manieren van pesten aanpakken. Of het nou over je kleding gaat, je tanden, je rare hobby of whatever. Zorg dat als iemand je probeert te pesten dat je nooit verdedigend reageert. Dit is namelijk precies wat de pestkop wilt en jij zal daardoor onzeker overkomen en hij zal machtiger overkomen. Reageer altijd een beetje lachend en sarcastisch. Je zult nu zelfverzekerder overkomen en de pestkop zal zijn macht kwijtraken. Anderen zullen dan namelijk zien dat de pestkop blijkbaar niet ‘machtig’ genoeg is om jouw klein te maken. Dit zal zijn positie in de groep naar beneden halen. Na een paar keer heeft hij/zij vervolgens zo weinig aanzien dat die jou vervolgens met rust zal laten. Hij/zij weet dan namelijk dat als die jou probeert te pesten, dit zijn machtspositie in gevaar brengt.

2. Leer om een zelfverzekerde houding te hebben

Een pestkop zoekt altijd naar een onzeker iemand om te pesten. Dit doen ze omdat dit de makkelijkste doelwitten zijn. Één van de belangrijkste dingen om zelfverzekerd over te komen is je houding. Oefen elke dag je houding. Schouders naar achteren, borst naar voren, rechte rug en kin omhoog. Je zult nu minder snel het doelwit worden van een pestkop. Je komt nu namelijk zelfverzekerder over en het is lastiger een zelfverzekerd iemand te pesten dan een onzeker iemand.

3. Zoek bondgenoten

Een pestkop zoekt ook bij voorkeur iemand die alleen staat, dit is een makkelijker doelwit dan een groep. Zorg dus dat je een paar mensen om je heen hebt. Dit zal de pestkop eerder afschrikken. 

Vind je het lastig om vrienden te maken? Lees dan hier 8 psychologisch bewezen manieren om makkelijker vrienden te maken

4. Als het je zelf niet lukt, zoek dan hulp bij een volwassene.

Mocht je na deze tips toch merken dat het pesten niet stopt, zoek dan hulp bij een volwassene. Dit is volledig normaal, dus wees niet bang om iemand om hulp te vragen. De meeste mensen helpen je maar al te graag. Bedenk maar bij jezelf, zou jij iemand anders helpen die gepest wordt? Natuurlijk zou je dat doen, net zoals de meeste mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *