vrouw kijkt somber uit raam

7 tips voor als je last hebt van een dinsdag dip

Je bent op een festival geweest en hebt XTC of een andere drug gebruikt, die je serotonine een boost geeft. Een paar dagen later is het dan zover, de dinsdag dip. Je zit thuis en voelt je futloos en somber. Misschien is het je eerste keer, misschien heb je het al vaker meegemaakt. Toch denk ik dat iedereen het er over eens is, dat het erg vervelend is. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen tegen je dinsdag dip, die ga ik je in dit artikel allemaal uitleggen.

Waarom heb je een dinsdag dip?

Als jij een drug als MDMA of XTC inneemt, zorgt dit voor een enorme boost van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter dat gezien wordt als ons gelukshormoon. Je voelt je vrolijker dan normaal en dit is geweldig op het moment. Je lichaam heeft alleen na het gebruik van die drugs tijd nodig om de voorraad serotonine, weer aan te vullen tot ‘normale’ waarden. Hierdoor kun je je tijdelijk wat futloos en somber voelen. Je zult minder zin hebben om dingen te doen, met mensen te praten en soms kun je zelfs emotioneel worden.

Hoelang zo’n down gevoel duurt verschilt. Sommigen hebben er überhaupt nauwelijks last van, sommige hebben het een paar uur of 1 dag en anderen kunnen er tot wel een week natijd nog iets van merken. Maar hoe ga je zo’n dinsdag dip nou tegen?

Wat moet je doen als je last hebt van een dinsdag dip?

1. Zorg dat je tryptofaan binnen krijgt

Tryptofaan is een aminozuur waar serotonine uit voorkomt. Dus als jij wilt zorgen dat je serotonine voorraad snel weer aangevuld wordt moet je tryptofaan binnen krijgen. Maar in welke voeding zit tryptofaan?

 • melk
 • kaas
 • gevogelte
 • chocola
 • pinda’s
 • haver
 • banaan
 • pruimen
 • pompoenpitten
 • sesamzaad
 • zonnebloempitten
 • amandelen
 • linzen
 • kiwi
 • avocado

2. Zorg voor vitaminen en mineralen in je lichaam

Bij tryptofaan heb ik al aardig wat fruit en groentes benoemd die aan te raden zijn. Ook vitamines en mineralen zijn van belang om binnen te krijgen als je een dinsdag dip hebt. Deze zorgen namelijk voor een gezond en fit lichaam. Zorg dus dat je gezond eet als je een dinsdag dip hebt en kies voor een stuk fruit of groente in plaats van een zak chips.

3. Drink genoeg

En dan bedoel ik natuurlijk geen alcohol.. Maar zorg dat je de dagen na het feest genoeg water drinkt. Dit helpt uitdroging tegen te gaan en zorgt dat je gifstoffen sneller uit je lichaam voert.

jongen drinkt water uit fles

4. Zorg dat je genoeg rust krijgt

Je lichaam is uiteraard moe na een festival/feestje. Deels van de drugs, deels van het bewegen en alle prikkels en deels van de eventuele ‘plafonddienst’. Zorg daarom dat je je lichaam tijd geeft om te herstellen. Dit begint met goed veel slapen. Zorg dat je zeker de eerste paar nachten na het feesten minimaal 8 uur slaap pakt om je dinsdag dip minder heftig te laten worden.

vrouw slapend in bed

5. Ga wat doen

Ondanks dat je waarschijnlijk nergens zin in hebt en het voelt alsof je geen energie hebt, is het toch echt aan te raden. Als jij de hele tijd thuis gaat zitten niks doen wordt het alleen maar slechter. Je hebt dan te veel tijd om na te denken en negatieve gedachtes te krijgen. Je moet eigenlijk zo snel mogelijk weer in een lekker ritme komen en doorgaan met het leven. Hoe langer je blijft hangen in het ‘dipje’ hoe meer last je er van gaat ervaren.

Je hoeft niet meteen heel groots te beginnen, maar ga iets doen wat je anders ook zou doen als je geen dinsdag dip had gehad. Je geeft zo ook een signaal aan je lichaam dat het gewoon een normale dag is.

koppel op lunch date

6. Ga sporten

Als je echt je lichaam en geest weer ‘normaal’ wilt krijgen moet je gaan sporten. Sporten heeft zoveel lichamelijk en mentale voordelen. Waaronder ook dat het gifstoffen verwijderd uit je lichaam en dat je lichaam serotonine aanmaakt door het sporten. Natijd zal je merken dat je je weer (bijna) helemaal fris voelt en minder last van een dinsdag dip hebt. Je komt weer in een flow van lekker gaan.

vrouw aan het hardlopen in bos

7. Zoek het zonlicht op

En als laatst één van de makkelijkste manieren om je serotonine pijl terug op het oude te krijgen en dus je dinsdag dip tegen te gaan. In de zon staan maakt je letterlijk gelukkiger. Dus als je somber en futloos thuis zit en geen zin hebt om te sporten of iets te gaan doen, ga dan in ieder geval buiten zitten mopperen ;).

vrouw met armen wijd geniet van zonlicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *