Hoe vertel je je ouders dat je wilt stoppen met je opleiding?

ouders boos op kind

Je zit er over na te denken om te stoppen met je opleiding. Je bent er namelijk achter gekomen dat het toch niet helemaal bij je past of dat je iets anders wilt gaan doen. Misschien wil je wel een eigen bedrijf beginnen, gaan werken of een tussenjaar nemen. Dit is helemaal niet raar en overkomt enorm veel jongeren. Alleen hoe vertel je dit aan je ouders? Dit is namelijk niet altijd even makkelijk.

Zelf heb ik deze situatie ook meegemaakt, tweemaal zelfs. Ik ben begonnen aan de studies commerciële economie en toegepaste psychologie. Bij beide kwam ik er na iets meer dan een half jaar achter dat dit niet bij mij paste en heb me vervolgens uitgeschreven.

Ik heb dit vooral bij de eerste keer niet zo slim aangepakt. Ik zal jullie daarom hierna wat tips geven zodat het bij jou soepeler en met minder gezeik zal verlopen dan dat bij mij het geval was.

3 tips om je ouders te vertellen dat je wilt stoppen met je opleiding

1. Heb het er met je ouders over

Het allerbelangrijkste tijdens het maken van zo’n beslissing is dat je je ouders in de situatie betrekt en eerlijk tegen ze bent. Mocht je op een gegeven moment twijfelen over of dit wel de juiste studie is, laat ze dit dan langzaamaan al een beetje merken. Je kunt gewoon naar je ouder toe gaan en eerlijk toegeven dat je twijfels hebt over de opleiding. Waarschijnlijk zullen je ouders eerst nog zeggen dat je het een kans moet geven, maar ze zijn nu in ieder geval op de hoogte van je gedachten.

Stel een maand later ga je weer naar je ouders en vertel je ze dat je het echt geprobeerd hebt, maar dat je gewoon niet goed in je vel zit op je opleiding. Tuurlijk zullen ze een beetje balen dat je deze keuze maakt, maar doordat je al eerder had aangegeven dat je twijfelde konden ze zich al voorbereiden op dit moment. Het komt nu niet meer zo onverwacht. Ze zullen het eerst misschien niet (misschien ook wel hoor) eens zijn met je beslissing, maar dat zal uiteindelijk wel bijdraaien. Uiteindelijk vinden ouders het, het allerbelangrijkste dat hun kind gelukkig is.

2. Geef hints

Mocht je nou niet zo direct op je ouders durven afstappen en ze vertellen hoe je je voelt (zoals ik dit ook had) probeert het dan wat soepeler en meer indirect duidelijk te maken.

Stel je bent op een verjaardag en iemand vraagt aan je (waar je ouders bij zitten) ‘hoe bevalt je opleiding je eigenlijk?’. Wees dan eerlijk over wat je ervan vindt en zeg niet de standaard ‘ja is wel leuk’. Doe je dit wel dan denken je ouders dat je het naar je zin hebt op de opleiding. Als je dan vervolgens besluit om te stoppen komt dit als een complete verrassing. Als je soms al met wat hints laat merken dat je twijfelt komt je beslissing minder als een verrassing voor je ouders.

3. Zorg dat je een plan hebt klaarliggen

Iets wat ook heel erg kan helpen zodat je ouders je keuze meer steunen, is een plan klaar hebben liggen. Een plan van wat je dan wel gaat doen in plaats van het jaar afmaken. Als jij tegen je ouders verteld dat je wilt stoppen met je opleiding, maar nog geen idee hebt wat je dan wel gaat doen de rest van het jaar kan dit de indruk geven dat je de rest van het jaar niks meer wilt gaan doen. Bedenk dus voordat je besluit om je uit te schrijven wat je dan wel wilt gaan doen dat jaar. Nu kun je nadat je je ouders hebt uitgelegd dat je besloten hebt te stoppen met je opleiding, gelijk uitleggen wat je dan wel van plan bent te gaan doen. Dit laat aan je ouders zien dat je dus wel van plan bent om wat van je jaar te maken, alleen dan niet in de vorm van de opleiding afmaken. Wil je hulp om het optimale uit je tussenjaar halen, lees dan hier hoe jij jouw tussenjaar laat slagen.

man wijst naar whiteboard met 'plan' erop

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *