Dit kan je doen om jouw FOMO te onderdrukken

We hebben allemaal wel eens FOMO ervaren (the fear of missing out). Of in het Nederlands: de angst om iets te missen. FOMO houdt in dat je bang bent dat anderen meer plezier hebben of dat er iets leuks gebeurt, waar je achteraf graag bij had willen zijn. Je bent dus bang dat je iets leuks mist. Als je bijvoorbeeld ziet dat andere mensen bij een leuk feestje zijn en jij zit thuis, kun je je hier slecht door voelen. Je bent bang dat je iets leuks mist door thuis te zitten.

Waar komt FOMO vandaan?

FOMO ontstaat uiteindelijk door je eigen gedachten, over bepaalde situaties. Ik vertel verderop in het artikel hoe je je gedachten kan veranderen om minder FOMO te ervaren. Maar er zijn ook 2 externe componenten die meewerken aan het gevoel van ‘missing out’. Sociale media en de sociale verwachtingen van andere mensen. Laten we daar eerst eens mee beginnen:

FOMO en sociale media

Als jij allemaal filmpjes en foto’s voorbij ziet komen van iedereen die leuke dingen doet op zaterdagavond en jij zit thuis, dan kun je heel goed FOMO krijgen. Sociale media is heel leuk, maar heeft zo dus ook vele nadelen. Door sociale media zie je namelijk allemaal beelden van ‘mensen die het leuker hebben dan jij’. Je hebt het gevoel dat je het buitenbeentje bent omdat jij thuiszit en de rest wel wat leuks doet. Je hebt dus het gevoel dat je iets mist.

FOMO en sociale verwachtingen

Ook sociale verwachtingen van anderen kunnen tot FOMO leiden. Je kunt FOMO ontwikkelen als andere mensen verwachten dat jij iets gaat doen, maar je datgene niet gaat doen.

Bijvoorbeeld: iedereen verwacht dat je met koningsdag naar een festival gaat (omdat dat ‘normaal’ is in hun ogen). Als je dan met koningsdag thuiszit krijg je waarschijnlijk FOMO, doordat iedereen verwacht dat je daar heen gaat. Ze leggen als het ware een soort druk op je.

Hoe kom je van je FOMO af?

Zie het positieve in van ‘missing out’

Als jij allemaal filmpjes ziet van mensen die leuke dingen aan het doen zijn, kan dit soms vervelend zijn. Jij zit misschien thuis en hebt het gevoel dat je iets mist. Maar probeer je eens de positieve dingen te bedenken.

  • Als je niet uitgaat, ben je de volgende dag niet brak en moe.
  • Als je niet naar dat evenement gaat, heb je meer geld over voor andere leuke dingen.
  • Als je niet naar dat feestje gaat, heb je meer tijd om aan je school/werk/hobby etc. te gaan.

Je kunt het negatieve inzien van ergens niet heengaan, maar wat betreft het positieve?

Verander je gedachtegang

Als je FOMO ervaart dan heb je een bepaalde gedachtegang. Je baalt dat je ergens niet bij bent, omdat je denkt dat het beter was als je daar wel was geweest. Er zijn 3 dingen die belangrijk zijn om te onthouden als je FOMO ervaart:

1. Het is prima om soms iets te missen

Tegenwoordig vinden mensen het steeds belangrijker om overal bij te horen en voelen ze steeds meer alsof ze niks mogen missen. Als je niet uitgaat hoor je er haast niet meer bij in deze generatie. Sociale media versterkt dit effect ook nog eens. Daardoor voelt het soms alsof er verwacht wordt dat je altijd maar uit moet gaan en leuke dingen moet doen. Maar besef je dat het helemaal prima is om soms eens iets te missen of een keer niet ‘iets leuks’ te doen in het weekend.

2. Wat jij doet is ook leuk/belangrijk

Misschien ga jij niet mee naar een festival omdat je aan school moet, moet werken, een familie feest hebt, etc. Je kunt nu het gevoel krijgen dat je iets leuks mist. Maar besef je eens dat wat jij aan het doen bent (i.p.v. naar dat festival gaan), ook leuk en/of belangrijk is.

3. Andere dingen zijn ook belangrijk (gezondheid, familie, carrière)

Leuke dingen doen is erg belangrijk. Je kan lekker even je hoofd leegmaken en plezier maken. Maar er zijn ook andere dingen belangrijk. Bijvoorbeeld vrienden, familie, je gezondheid, je carrière, etc. Het is dan ook niet erg om een keer ‘iets leuks’ te missen om aandacht te schenken aan andere belangrijke aspecten in het leven. Als je vrienden bijvoorbeeld iets leuks willen gaan doen, maar jij hebt teveel last van je knie. Besef dan dat je gezondheid belangrijker is dan ‘iets leuks doen’. Of dat de verjaardag van je opa (en samenzijn met familie) ook superbelangrijk is.

Zit niet teveel op sociale media

Zoals ik hierboven al aangaf heeft sociale media grote invloed op FOMO. Door alle ‘leuke’ foto’s en filmpjes die je ziet kan je het gevoel hebben dat je iets mist. Sociale media brengen je dus eigenlijk alle beelden die je het gevoel geven dat je iets mist.

Ga maar na: als jij van niemand ziet dat die iets leuks doet, voel je dan ook zoveel FOMO? Nee precies, waarschijnlijk niet. Als jij dus minder last wilt hebben van het gevoel dat je iets mist, zorg dan dat je niet teveel op sociale media zit. Als je op een zaterdag avond thuis bent, ga dan niet op Snapchat, Instagram, Be real, etc. Probeer iets anders te doen en je gedachten daar op te focussen. Wat me gelijk bij het volgende punt brengt…

Focus je op iets anders

Probeer je gedachten te verleggen als je merkt dat je FOMO krijgt van iets. Als jij de hele tijd denkt aan het gene dat je mist, dan ga je je er steeds slechter over voelen. Terwijl als jij je gewoon op andere dingen focust en niet teveel denkt aan het hetgene dat je mist, dan zal je merken dat het ‘gevoel van missen’ bijna niet meer aanwezig is. Probeer dus niet te denken aan wat je mist, maar focus je op iets anders. Merk je dat je gedachten toch soms nog toegaan naar wat je mist, merk dit dan op en focus je gelijk weer op iets anders. Uiteindelijk gaan je gedachten automatisch niet meer uit naar de FOMO, maar naar datgene wat je op dat moment aan het doen bent.

Besef dat niet alles zo mooi is als dat het lijkt

Dit is nog iets goeds om te onthouden. Ik heb vaak genoeg mooie foto’s of filmpjes voorbij zien komen van mensen die iets leuks aan het doen zijn, waarvan ik achteraf hoorde dat het helemaal niet zo leuk was. Besef je dus goed, dat het niet altijd zo leuk is als dat het lijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *