We dromen er allemaal wel van om veel zelfvertrouwen te hebben. Het zou toch heerlijk zijn als we dingen niet meer spannend vinden en je altijd in jezelf gelooft… Maar is dit wel hoe zelfvertrouwen werkt of zit er eigenlijk iets anders achter het krijgen van zelfvertrouwen? In deze blog neem ik je mee in de nieuwe inzichten van het vertrouwen op jezelf.
Angsten
Welke angst heb jij? De angst om keuzes te maken? De angst om in het openbaar te spreken? Een andere sociale angst? De angst om iemand kwijt te raken? etc.
Welkom bij de club, we hebben allemaal angsten. En vaak denken we dat dit erg is, maar dat is helemaal niet per se het geval. We denken dat we eerst de angst onder controle moeten krijgen en dat we vervolgens pas iets kunnen doen. En dit is het tegenovergestelde van de waarheid. Angsten en spanning zal je altijd blijven ervaren, het gaat erom dat je iets doet ONDANKS de angst die je voelt.
Er zijn verschillende soorten angsten. Simpele ‘level 1’ angsten als autorijden, een kind krijgen, vrienden maken, relaties, etc. Iets diepere ‘level 2’ angsten als falen, afwijzing, kwetsbaarheid, etc.
En dan de angst die eigenlijk de basis is van alle angsten. Alle angsten die jij kan verzinnen die je hebt komen allemaal van één angst af. Klaar voor?
Alle angsten die er bestaan komen af van één angst: de angst dat je iets niet aankan, wat het leven naar je toegooit.
Is het echt zo simpel? Ja, in principe wel.
Ik heb een angst voor openbaar spreken -> Ik ben bang dat ik het niet aan kan als ik een fout maak op het podium.
Ik ben bang voor afwijzing -> Ik ben bang dat ik het niet aankan wanneer ik afgewezen word.
Ik ben bang om mijn vrouw kwijt te raken -> Ik ben bang dat ik het niet aankan wanneer ik mijn vrouw kwijtraak (en dus weer alleen ben).
Dus: Als je wist dat je alles aankon wat het leven jou te brengen had, waar zou je dan nog angst voor kunnen ervaren? Precies, he-le-maal niks.
En nu snap ik dat het niet zo zwart en wit is als dit, maar toch. Dit is wel de basis van onze angsten en dus ook de oplossing voor de angsten.
I can handle it
Nu ik je dit uitgelegd heb ben je misschien een beetje sceptisch. Hoe kan zoiets me nou helpen? Zoiets simpels voor al mijn problemen…. Maar toch is dit wel de basis.
Het enige dat je moet doen om jouw angsten te verminderen, is meer vertrouwen krijgen in je vaardigheden om alles wat jouw kant opkomt ’te handelen’. “Whatever comes my way, i can handle it!”. “Whatever happens to me, given any situation, i will handle it!”.
En nu denk je misschien bij jezelf “Ja maar wat als ik het niet aankan?”. Op zich een terechte vraag. En ik kan je ook beloven dat lang niet alles makkelijk gaat zijn. Liefdesbreuken, vriendschappen die je verliest, je baan verliezen, een sterfgeval, etc. gaan nooit leuk zijn. En dat hoeft ook niet. Dat je iets aankan, betekent niet dat je niet verdrietig mag zijn of een negatieve periode mag ervaren!
Dat je iets altijd aankan, betekent dat je ondanks deze zware periode en negatieve spiraal, je altijd jezelf hebt als steunpilaar om er weer bovenop te komen. En laten we eerlijk zijn, je hebt jezelf al vaak genoeg laten zien dat je dit kan. Ga maar in je eigen leven kijken hoe vaak je dacht dat je iets echt niet ging overleven, maar toen het eenmaal gebeurde heb je het toch gehaald. Ondanks dat het lastig was, ben je doorgegaan, heb je jezelf opgebeurd en ben je er weer sterker uitgekomen.
Bron: Feel The Fear And Do It Anyway: Susan Jeffers
5 feiten over angst
- De angst zal nooit weggaan zolang als je aan het groeien bent als persoon. Buiten onze comfortzone ligt namelijk onze mogelijkheid om te groeien. Maar dit is ook het onbekende, wat een gespannen en stressvol gevoel met zich meebrengt.
- De enige manier om van je angst voor iets af te komen, is door datgene gewoon te doen. Ondanks je angst.
- De enige manier om onszelf beter te voelen, is door het gewoon te doen… Door iets te doen waar we spanning of angst bij voelen, groeien we als persoon. Groeit ons zelfvertrouwen. En groeit ons zelfbeeld.
- Je gaat dus spanning ervaren als je iets gaat doen wat je nog niet vaak eerder hebt gedaan, maar zo heeft iedereen op deze hele wereld dat (ja oprecht iedereen).
- Je angst overwinnen is minder eng dat blijven leven binnen je comfortzone en nooit het volledige uit het leven halen. Geloof me!
Bron: Feel The Fear And Do It Anyway: Susan Jeffers
Iedereen ervaart zenuwen
Een bekende misconceptie van mensen is dat zelfverzekerde personen geen zenuwen of stress ervaren. Dit is niet het geval. Nee je leest het goed, NIEMAND in de wereld zal geen stress of zenuwen ervaren bij bepaalde dingen. Dus zo gek is het niet dat jij dit ook ervaart. Ons lichaam is er namelijk voor gemaakt om zenuwen en stress te voelen, omdat dit ons helpt overleven. En dat kunnen we niet uitzetten.
Phew, wat een opluchting hè…? Je bent niet gek…
Nee zeker niet. Ook de meest zelfverzekerde persoon zal de symptomen van stress en zenuwen ervaren voor een belangrijk of spannend moment. Maar hoe kan het dan dat sommige mensen er zo niet gespannen uitzien? Zij doen namelijk iets wat jij nooit had gedurfd volgens jou. Je wordt al zenuwachtig als je eraan denkt om datgene te doen wat iemand anders wel gewoon doet. Dit heeft er dus niet meer te maken dat diegene geen zenuwen ervaart, maar dat hij datgene gewoon doet, ondanks zijn zenuwen. Zo simpel is het. Iedereen voelt zenuwen, maar het maakt alle verschil hoe je hier mee omgaat. Zelfverzekerde mensen hebben leren leven met dit gevoel. Ze zijn niet bang voor zenuwen of stress en durven de stress aanwezig te laten zijn, zonder dat ze hier door beïnvloed worden.
Zelfliefde en zelfvertrouwen
Waarom we het gevoel hebben dat we iets niet aankunnen heeft vaak te maken met onze zelfliefde en ons zelfvertrouwen. Hierbij wil ik kort deze concepten duidelijk maken en je enkele tips geven. Deze liggen vaak namelijk nauw verwant met de theorie die ik in deze blog tot nu toe besproken heb. Voeg deze samen en je hebt eigenlijk het totale concept van zelfvertrouwen.
Zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen opbouwen is een samenhang van verschillende concepten, maar in de basis komt het op één ding neer: Zelfvertrouwen krijg je, door iets gewoon te doen.
Vaak wachten we met iets doen, totdat we het zelfvertrouwen hebben om dit te doen. Klinkt dit bekend? Maar dit is dus precies het tegenovergestelde van hoe zelfvertrouwen werkt. De enige manier hoe je jouw zelfvertrouwen kunt laten groeien (in een bepaalde situatie), is door datgene gewoon te doen. Iedereen ervaar spanning (zoals ik hierboven al uitlegde) wanneer hij/zij iets voor het eerst doet. Maar door herhaling groeit je zelfvertrouwen.
Het risico durven nemen, durven zitten zonder zelfvertrouwen voor een periode, de moed die hierbij komt kijken bij deze sprong in het diepe (buiten je comfortzone gaan), samen met de gedachte ‘whatever comes my way, i’ll handle it’, zorgen dat je jouw zelfvertrouwen laat groeien. Waardoor je ondanks je spanning en angst, iets toch gaat doen! Want je vertrouwt jezelf en je beseft dat je altijd spanning en stress zult ervaren wanneer je uit je comfortzone stapt. Maar dat dit de enige manier is om te groeien.
Zelfliefde
Zelfliefde gaat over het concept hoe je tegen jezelf praat. Zijn je gedachten positief en opbeurend of ben je je eigen grootste criticus?
Ik heb een heel artikel geschreven over zelfliefde krijgen.
Maar op één onderdeel wil ik wel even iets dieper ingaan, het innerlijke stemmetje, ook wel chatterbox genoemd, wat enorm actief is met overdenken.
Dit is het stemmetje in je hoofd dat enorm aan het razen is wanneer er iets is gebeurd, nu gebeurt of gaat gebeuren. Dat stemmetje dat duizenden scenario’s uitwerkt, voorspellingen doet en de gedachten van andere probeert te lezen om een logisch verhaal samen te stellen. En dit is gelijk ook het stemmetje dat ons vaak de negativiteit instuurt. Het stemmetje dat ons geluk weghaalt, ons laat twijfelen en negatief over ons praat. In het artikel over zelfliefde vertel ik meer over dit stemmetje, maar in de basis is dit belangrijk om te onthouden: Dit stemmetje is er misschien voor bedoeld om ons te beschermen, maar in werkelijkheid neemt het onze vreugde in ons leven af.
Belangrijk is dus dat we actief bezig gaan om dit stemmetje te stillen en te vervangen door een liefdevol stemmetje. Je moet namelijk elke dag leven met dit stemmetje in je hoofd, dus dan wil je liever een vrolijk opbeurend stemmetje hebben dan een kritische/negatieve toch? Probeer dus te herkennen wanneer je chatterbox het overneemt en je gedachten beginnen te razen. STOP! En besef dat dit niet de juiste manier is. Vervang deze razende negatieve gedachten door een positieve opbeurende gedachte.
Of vergeet je gedachten gewoon helemaal en volg je gevoel. Dit is waarom mensen vaak zeggen “volg je gevoel”, dit is namelijk je innerlijke kracht zonder dat de chatterbox de kans heeft om zijn negativiteit/kritiek te uiten. Vaak voel je namelijk wel wat je wil of wat juist voelt, maar doe je iets niet omdat je chatterbox (negatieve stemmetje) je hier uit praat. Met duizenden scenario’s die hoogstwaarschijnlijk helemaal nooit gaan gebeuren.