Perfectionisme: waar komt het vandaan? Merk jij dat je altijd alles perfect wilt doen? Ben je bang dat je iets fout doet of fouten maakt? Doe jij langer over bepaalde taken omdat je alles perfect wilt maken en ervaar je hierdoor stress? Dan heb jij misschien wel last van perfectionisme. Perfectionisme heeft goede en slechte kanten, hier vertel ik zo meer over. Maar eerst gaan we het hebben over wat perfectionisme precies is en waar perfectionisme vandaan komt.
Wat is perfectionisme?
Perfectionisme houdt in dat jij alles perfect wilt doen. Je bent dan ook niet tevreden met dingen die in jouw ogen niet perfect zijn. Je bent vaak ook enorm bezig met de kleinste dingen, omdat het anders niet ‘perfect’ is in jouw ogen. Zo zal je erg lang doen over taken, omdat je niet snel tevreden bent met het resultaat. Je twijfelt continu of het wel goed genoeg is en blijft nadenken over hoe je het beter kunt maken.
Je streeft dus altijd naar perfectie, terwijl perfectie natuurlijk niet bestaat. Niks is perfect! Je merkt perfectionisme vaak met projecten voor school of werk, maar ook tijdens de huishouding, bij rijles, etc. Dit kan een aantal negatieve effecten met zich meebrengen. Dit lees je zo bij het kopje voor -en nadelen van perfectionisme. Maar wat zijn nou de precieze kenmerken van perfectionisme?
De kenmerken van perfectionisme
Er zijn een aantal kenmerken die erg duiden op perfectionisme waaronder;
- Altijd het gevoel hebben dat je iets niet goed genoeg doet en dus faalt.
- Controle gedrag. Als je samen moet werken met anderen vind je het lastig om niet alles te controleren en verbeteren wat zij doen.
- Heel lang bezig zijn met simpele taken. Omdat het perfect moet gebeuren ben je langer bezig met simpele taken dan anderen. Dit kan stofzuigen, een huiswerk opgave uitwerken of een whats appje versturen zijn.
- Enorm druk bezig zijn met kleine details. Details die anderen misschien niet eens zien, kun jij je enorm druk om maken.
Waar komt perfectionisme vandaan?
Perfectionisme komt vaak voort uit een angst om te falen. Deze mensen denken dat als zij iets niet goed doen, zij niet goed genoeg zijn. Ze koppelen hun prestaties dus aan hun eigenwaarde. Daarom zullen perfectionisten ook bijna nooit iets doen of maken zonder dat het perfect is. Ze zullen die imperfecte prestatie dan koppelen aan hun eigenwaarde en zullen zichzelf dus niet perfect vinden. Dit is meteen ook de grootste valkuil van perfectionisme. Gelukkig heeft perfectionisme ook wel een paar voordelen.
Voor- en nadelen van perfectionisme
Zoals eerder gezegd, heeft het hebben van perfectionisme voor –en nadelen. Deze voor -en nadelen van perfectionisme staan super goed weergegeven in de volgende foto van https://www.psychologiemagazine.nl/thema/perfectionisme/#wat-is-perfectionisme.
Voordelen van perfectionisme
De valkuilen van perfectionisme
Hoe ga je om met perfectionisme?
Zoals je hier boven al gelezen hebt is perfectionisme niet alleen maar slecht. Het heeft zeker ook goede kanten. Toch wegen de slechte kanten van perfectionisme, vaak zwaarder. Om te leren omgaan met perfectionisme moeten we ons dus vooral focussen op het aanpakken van de negatieve kanten van perfectionisme.
Relativeer
Hoe erg is het nou echt als je geen 10 haalt voor dat project? Stort de wereld in? Onterfen je ouders je? Als je kijkt naar hoe erg het nou echt is als je geen 10 hebt gehaald, dan valt het meestal wel mee.. Maak het dan ook niet groter, dan dat het is.
Koppel je prestaties niet aan je eigenwaarde
Als je een onvoldoende haalt of iets niet perfect doet, heeft dat geen invloed op hoe goed jij bent. Je bent nog steeds even goed en even slim als wanneer je een voldoende had gehaald.
Perfect bestaat niet
Vertel mij eens iets wat perfect is…. Dat kan je waarschijnlijk niet, want niks is helemaal perfect. Zo ook jij niet, of jouw prestaties! Onthoud dit goed als je bezig bent met iets, dat hoe goed je ook je best doen, niks is perfect.
Verander je mindset
Mensen die perfectionistisch zijn hebben vaak de gedachten dat fouten maken, falen is. Dit is echter verre van de waarheid. Niemand is ooit succesvol geworden zonder ontelbaar keer te falen. Elon Musk heeft geen Tesla gebouwd zonder eerst 1000 ‘falende’ prototyptes te maken. Als iets niet goed gaat, is dit niet falen. Het is een les. Een leer moment. Zie het dan dus ook niet als falen, maar gewoon als een leermoment!