Je herkent het misschien wel, je hoofd is weer eens een chaos. Er schieten honderden dingen door je hoofd en je hebt het gevoel dat je het allemaal niet meer aan kan. Deze onrust in je hoofd zorgt voor slapeloze nachten, vermoeidheid, verminderde eetlust en een enorm negatief gevoel. Aan alles merk je dat deze onrust een negatieve invloed heeft op je leven, maar hoe kom je er van af?

3 tips om rust in je hoofd te krijgen

1. Schrijf je gedachten op

De eerste tip om je gedachten tot rust te brengen, is om je gedachten uit je hoofd te halen. Schrijf je gedachten eens op. Op een a4’tje, schrijf eens alles op wat in je hoofd hebt. Op deze manier heb je al jouw gedachten duidelijk op een rijtje en krijg je een mooi overzicht. Je ziet wat er in je gedachten omgaat en maakt het overzichtelijk voor jezelf.

Je kunt nu duidelijk zien wat de echte knelpunten zijn. Wat is nou echt de oorzaak van je razende gedachten? Komt alles neer op een bepaald evenement dat er aan komt. Komt alles door een bepaalde onzekerheid van jezelf? Of maak je je eigenlijk druk om niks?

Dit geeft je een mooie ‘bird’s-eye view’ van je gedachten in plaats van dat je er midden in zit. Vaak zie je dan namelijk door de bomen het bos niet meer.

Naast het overzichtelijk maken van je gedachten heeft het opschrijven van je gedachten nog een enorm voordeel. Alles wat je moest onthouden, kan je nu gewoon loslaten. Je tandarts afspraak, het aantal planken dat je moest bestellen en de taken die je vandaag moet doen. Je kunt al deze taken of informatie opschrijven zodat ze genoteerd staan. Je hoeft hier nu niet langer over na te denken, want het staat ergens genoteerd. Alleen nu staat het op papier in plaats van in je hoofd. Waardoor jouw hoofd weer een stukje rustiger is geworden.

2. Leef in het hier en nu

Wanneer onze gedachten aan het razen zijn, komt dit vaak omdat we in het verleden of in de toekomst leven. We denken aan dingen uit ons verleden die mis gingen of aan dingen die nog moeten gaan gebeuren. Terwijl alles wat we echt hebben, is het heden. Het nu.

Dit is ook waarom we ons op vakantie zo rustig voelen, we zijn namelijk niet bezig met morgen, maar alleen met dat we nu lekker op het strand liggen. Pas dit dus ook toe in je dagelijkse leven. Leef in het hier en nu en wees minder bezig met het verleden en de toekomst. Je kunt het verleden niet veranderen en de toekomst niet voorspellen.

Twee bekende manieren om meer in het hier en nu te leven, zijn mindfulness en meditatie. Misschien vind je dit zweverig klinken, maar ik beloof je dat het dat helemaal niet hoeft te zijn.

Mediteren

In principe in meditatie gewoon rustig gaan zitten en proberen nergens aan te denken. En leren om te accepteren dat er gedachten komen en om deze vervolgens weer los te laten zonder er een waarde aan te hechten. Dit zorgt dat je op dagelijkse basis veel beter om leert gaan met je gedachten. Je traint je hersenen als het ware om niet langer in te gaan op elke gedachte die in je opkomt. Het werkt als een soort spier en vergt dus zeker enige herhaling voordat dit makkelijker wordt. Je hersenen zijn nu namelijk gewend om altijd veel na te denken. Dit heeft training en tijd nodig om te veranderen. Maar wanneer je dit steeds vaker doet, zal je merken dat je hersenen hier steeds beter in worden.

Wanneer er nu een negatieve gedachte in je opkomt (of een die je normaal veel stress op zou leveren), ga je hier heel anders op reageren. In plaats van dat je je helemaal druk gaat make over het onderwerp en hier uren of dagen over kan gaan malen, zal je de gedachte bewust meemaken, je zal waarnemen dat deze er is en hem ook weer los laten. Zonder hier waarde aan te hechten. Zo krijg je een enorme rust in je hoofd en zal je overdenken een aanzienlijk stuk minder worden.

Mindfulness

En mindfulness gaat over bezig zijn met het hier en nu. Wat gebeurt er om je heen? Wat voel je? Wat ruik je? Waar ben je?

We hebben het vaak niet eens door, maar we leven vaak op de automatische piloot. Mindfulness leert je om eens stil te staan bij het leven. Stil te staan bij het nu. Niet met wat we vanavond gaan eten of hoe gezellig gisteravond was, maar met het nu. Hierdoor krijg je aan de ene kant meer rust in je hoofd en aan de andere kant ga je bewuster leven en meer genieten van de dingen die je ervaart. Want je leer om alles optimaal te ervaren.

Om meer ‘mindfull’ te worden kan je een paar keer per dag even stil proberen te staan. Waar ben je? Wat zie je? Wat voel je? Probeer je echt te focussen op je omgeving en ‘het leven’. Laat de rest even links liggen. Als je merkt dat je verstrikt raakt in gedachten, probeer jezelf dan weer te concentreren op het hier en nu. Dit vergt enige oefening en zal niet gelijk supergoed gaan. Maar het werkt niet als een spier en moet getraind worden. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het gaat. Merk dus op als je gedachten beginnen te dwalen en kom terug naar het nu.

3. Laat het los

Waarom onze gedachten zo enorm vol zitten, is omdat we niks loslaten. We proberen controle te hebben op alles wat er omgaat in ons leven. Terwijl dit onmogelijk is. We kunnen onmogelijk de toekomst voorspellen of het verleden veranderen. Hoe hard we ons best ook doen.

Daarnaast hebben we nauwelijks invloed op het gedrag van andere mensen, geen invloed op het weer of op ‘geluk’ of ‘ongeluk’.

Probeer dit dus ook niet en laat het los… Jezelf vastklampen aan iets waar je geen invloed op hebt is enorm vermoeiend. Je voelt je machteloos en zal nooit vredig worden. Het is vaak echt het beste om het los te laten. Kijk wat er gebeurt en reageer daarop. Het heeft geen zin om 100 scenario’s te bedenken of ergens dagen mee bezig te zijn. Je bent sterk genoeg om alles aan te kunnen wat op je pad komt. En het heeft geen zin om hier van te voren al allemaal scenario’s op los te laten.

Een groot deel van onze razende gedachten zijn een onderdeel van overdenken. Overdenken is namelijk een veel voorkomende en desastreuze gewoonte van onze hersenen. Dus door overdenken aan te pakken, creëer je automatisch enorm veel rust in je hoofd. Ik heb een volledig artikel geschreven over het aanpakken van overdenken, dus lees deze zeker ook als je merkt dat jij te veel overdenkt.

En over het deel ‘loslaten van wat er om je heen gebeurd’, zal ik zeggen: “Het is wat het is”. Op heel veel dingen hebben we geen invloed en kunnen we niks aan doen, dus hoeven we daar ook niet over te malen. Het is wat het is….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *