In 8 simpele stappen je doelen behalen

Hoe kun je er voor zorgen dat je je doelen behaalt? Als eerste moet je een duidelijk doel op stellen (een SMART-doel). Daarna zal je een planning moeten maken en het doel op moeten delen in kleinere doelen. Als laatste zul je rekening moeten houden met de dingen die je proces kunnen belemmeren. Oftewel de valkuilen die je tegen gaat komen, tijdens het behalen van succes. Dit proces is onder te verdelen in 8 stappen die ik nu verder ga uitleggen.

Ik heb eerder al een artikel geschreven over De 30 belangrijkste oorzaken waarom jij geen succes behaalt!. Deze kan ook hulpvol zijn. Deze 2 artikelen samen geven je alle informatie die jij nodig hebt om je doelen te behalen.

1. Bedenk een doel en maak hem zo specifiek mogelijk (SMART).

Voordat je een doel wilt gaan behalen is het belangrijk dat je dit doel duidelijk maakt voor jezelf. Bedenk je wat je wilt gaan behalen. Vervolgens wil je dit doel zo specifiek mogelijk maken. Bijvoorbeeld met de SMART-methode. Zo heb je een doel waarvan je daadwerkelijk kan meten of het gelukt is plus je hebt een duidelijk beeld om aan vast te houden.

SMART doelen

Specifiek

Benoem details en maak duidelijk wat je voor ogen hebt. Maak je doel specifiek door te omschrijven wat je concreet wilt bereiken.

  • Niet specifiek: Ik wil dit jaar gezondere producten verkopen dan vorig jaar.
  • Wel specifiek: Ik wil dit jaar producten verkopen met een vetpercentage dat 10% lager is dan vorig jaar.

Meetbaar

Koppel cijfers aan je doelen. Dit maakt het makkelijker te meten.

  • Niet meetbaar: Ik wil dit huiswerk snel afhebben.
  • Wel meetbaar: Ik wil dit huiswerk binnen 15 minuten afhebben.

Bij een ‘wel meetbaar doel’ kun je natijd checken of dat je het doel hebt behaald.

Acceptabel

Iedereen die bij het doel betrokken is moet ermee akkoord zijn. Zonder draagvlak komt er weinig van je doelen terecht.

  • Niet acceptabel: Ik wil de bezorgdienst in het dorp hiernaast overnemen van de bezorgdienst die daar nu zit
  • Wel acceptabel: Ik wil 10% meer bezorgingen in mijn bezorg gebied

Realistisch

Maak je doelen haalbaar. De kunst is om je doelen niet té moeilijk te maken, maar ook weer niet te makkelijk. Bij een te makkelijk doel zal je nauwelijks gemotiveerd raken en geen uitdaging ondervinden. Maar bij een te moeilijk doel raak je gedemotiveerd of gefrustreerd als het niet lukt of als het onmogelijk lijkt.

  • Niet realistisch: Ik wil binnen een maand 10.000 per maand verdienen met mijn blog.
  • Realistisch: Ik wil over 6 maanden mijn eerste euro hebben verdiend met mijn blog.

Tijdgebonden

Maak duidelijk wanneer je doel behaalt moet zijn. Een deadline motiveert en maakt het makkelijker om een planning te maken.

  • Niet tijdgebonden: Ik wil naar Afrika.
  • Wel tijdgebonden: Ik wil voor het eind van dit jaar naar Afrika.

Hoe pas je deze SMART methode toe om goede doelen te stellen?

In plaats van te zeggen “ik wil gaan afvallen” zeg je bijvoorbeeld iets als “ik wil aan het eind van dit jaar (minimaal) 10 kilo zijn afgevallen”. Je zal merken dat doelen die SMART geformuleerd zijn zoveel makkelijker zijn om te behalen. Doe dit dus met al je doelen!

Oké je hebt je doel SMART geformuleerd, nu moet je gaan bedenken hoe je dit doel gaat behalen.

2. Wat moet je doen om dit doel te bereiken?

Om je doel te bereiken heb je een plan nodig. Wat moet je allemaal doen om dit doel te bereiken? Hierin zet je alle acties die je moet doen om uiteindelijk te komen waar je wilt zijn.

Ook verwerk je hierin de kleine stapjes/ kleine doelen die je wilt zetten. Je zet meerder kleine doelen in plaats van 1 groot doel. Als je dan telkens die kleine doelen haalt, haal je uiteindelijk je einddoel ook. Dit werkt beter dan alleen 1 groot einddoel voor ogen hebben.

Laten we als voorbeeld verder gaan met het afvallen. Dan zou je bijvoorbeeld iets als dit kunnen opstellen:

Wat moet ik doen om mijn doel te behalen:

  • Gezonder eten
  • Meer sporten
  • Minder bier drinken
  • Meer water drinken
  • Vaker gaan wandelen
  • Etc.

Planning/ kleine stapjes:

  • De eerste maand van dit jaar wil ik me focussen op gezonder leven. Ik ga elke dag 3km lopen en in de weekenden mag ik maximaal 5 biertjes drinken. Aan het eind van de eerste maand wil ik 1 kilo zijn afgevallen.
  • De eerste dag van de 2e maand sluit ik een abonnement af bij de sportschool. De rest van de regels blijven, alleen ga ik nu ook 2 keer per week naar de sportschool. Aan het eind van de 2e maand moet mijn gewicht onder de 90 kilo zijn.
  • Etc.

Zo’n overzicht/schema kan er voor iedereen anders uitzien. Bepaal voor jezelf hoe je dit vormgeeft. Maar dit is een indicatie van hoe zoiets eruit kan zien. Dit duidelijk op papier zetten geeft je een mooie planning die je in de gaten kan houden om te zien of je goed op weg bent. En je hebt een overzicht van het te volgen plan en de te ondernemen acties. Zo heb je duidelijkheid en een gevoel van verantwoording.

3. Bedenk je eventuele obstakels en de oplossing voor die obstakels

De kans dat je obstakels gaat tegenkomen op de weg naar je doel is bijna een zekerheid. Je zal niet vaak zonder tegenslagen iets halen. Deze obstakels zal je moeten overwinnen. Om dit makkelijker te laten gaan kun je het beste van tevoren al nagaan welke obstakels je eventueel tegen zal kunnen komen onderweg. Zo kun je van tevoren nagaan hoe je deze obstakels op gaat lossen. Dit kun je beter van tevoren al duidelijk hebben in plaats van tijdens dat je het obstakel tegenkomt.

4. Houd goed in gedachten wat je motiveert (om je doel te behalen)

Gemotiveerd blijven om je doel te behalen is super belangrijk. Om gemotiveerd te blijven moet je onthouden waarom je dat doel wilt behalen. Waarom heb je dat doel gesteld? Bedenk jezelf dit dus van tevoren goed. Wat heeft jou doen beslissen om dit doel te stellen? Als je dit duidelijk hebt zal je gemotiveerd blijven tot je het doel bereikt hebt!

5. Kies een doel waar je zelf invloed op hebt

Dit was iets waar ik niet zelf meteen aan dacht, maar wel een hele mooie tip vond. Stel alleen doelen waar je zelf invloed op hebt. Je kunt wel zeggen dat je promotie wilt voor het eind van het jaar of iets dergelijks, maar je manager bepaalt uiteindelijk of je die ook krijgt. Maak dus doelen waar jij zelf invloed op hebt!

6. Vergelijk jezelf niet met anderen

Dit heeft vooral te maken met het stukje motivatie. Je doel behalen is jouw proces. Vergelijk dit dus niet met een ander. Als jij wilt afvallen bijvoorbeeld, kan het heel demotiverend werken als een ander sneller afvalt dan jij. Je kunt het oneerlijk of demotiverend ervaren. Maar iedereen heeft zijn eigen proces en situatie. Vergelijk je dus niet met anderen. Focus je op je eigen proces en de weg die jij moet afleggen om je doel te behalen.

7. Wees niet te hard voor jezelf

Je zal merken dat niet altijd alles even soepel zal verlopen. Je zal mindere tijden en tegenslagen ervaren. Accepteer dit! Niemand is perfect en de weg naar succes gaat niet alleen omhoog. Maak je fouten of gaat het even wat minder? Wees dan niet te hard voor jezelf. Accepteer dit en zoek naar een manier hoe je het weer op kan pakken. Je bent goed onderweg, laat een tegenslag je niet tegenhouden!

8. Beloon jezelf

Dit heeft ook een beetje te maken met het vorige punt. Wij mensen kunnen soms best hard voor onszelf zijn. We zien vaak wel de negatieve dingen maar niet de positieve dingen. Daarom is het ook goed om jezelf eens in de zoveel tijd te belonen voor hoe goed je bezig bent. Erken eens dat je lekker bezig bent en beloon dit. Positiviteit is heel belangrijk bij het behalen van doelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *