Enorm veel jongeren zitten té veel op hun telefoon (ik ben hier zelf ook schuldig aan). Sommigen hebben dit niet eens door of boeit het niet zoveel. Maar misschien merk jij zelf de laatste tijd ook wel de impact die dit op je leven heeft en wil je dit graag verminderen! Heel goed, want het is het aan te raden om je schermtijd te verminderen. Maar toch is dit niet altijd even makkelijk, we zijn vaak namelijk gewoon (een beetje) verslaafd aan onze telefoon. En van een ‘verslaving’ afkomen is niet makkelijk. Toch ga ik je in deze blog 6 tips geven die jou kunnen helpen met het verminderen van jouw schermtijd.
Waarom je schermtijd verminderen?
Ik heb een volledige blog geschreven over waarom te veel schermtijd slecht is. Maar de belangrijkste punten van die blog zal ik nog even kort benoemen. De grootste problemen die voorkomen door veel telefoon gebruik zijn:
- Slechte concentratie;
- Sociale vergelijking (en bijkomende problemen);
- Te veel dopamine prikkels;
- Je vergeet het echte leven;
- Je creëert een veiligheidsnet;
- Het kan invloed hebben op je slaap;
- Veel telefoon gebruik wordt gelinkt aan diepere problemen als angsten, overgewicht, eenzaamheid en depressieve gedachten.
6 tips om minder op je telefoon te zitten
1. Maak je reden duidelijk
Uiteindelijk is het belangrijkste als we iets willen bereiken, het waarom. Waarom wil je dit? Als je jouw reden duidelijk hebt, kun je hierop terugvallen wanneer het moeilijk wordt. Uiteindelijk bewegen we namelijk altijd vanuit een waarom. Dus vraag jezelf af, waarom wil je minder op je telefoon zitten?
Wil je meer tijd overhouden voor andere dingen? Kan je je slechter concentreren als je de hele tijd op je telefoon zit? Word je ongelukkiger als je veel op je telefoon zit? Enz.
2. Hou jezelf bezig
Vaak gaan we op onze telefoon wanneer we ons vervelen of niks beters te doen hebben. Dus wanneer we veel te doen hebben pakken we minder snel onze telefoon erbij. Oftewel, hou jezelf lekker bezig. Ga een rondje wandelen, zoek een nieuwe hobby, probeer een nieuwe sport, zoek een leuke serie, spreek met vrienden af, etc. De neiging om onze telefoon te pakken is namelijk het grootst als we niet bezig zijn.
3. Leg je telefoon buiten bereik
Ook als we wel bezig zijn ziet die telefoon er enorm verleidelijk uit. Dit komt (zoals je misschien al wel weet) door de directe dopamine boost die ons lichaam krijgt wanneer we op onze telefoon zitten. Hierdoor wordt het erg verleidelijk om ook onze telefoon te checken terwijl we eigenlijk andere dingen aan het doen zijn/moeten doen. Om dit te voorkomen is een handige tip om je telefoon weg te leggen. Buiten bereik en het liefste ook buiten je zichtveld. Hierdoor maak je het makkelijker om niet toe te geven aan de verleiding aangezien je niet geconfronteerd wordt met de verleiding en je moeite moet doen om er naartoe te lopen. Je zal merken dat je hierdoor minder de neiging krijgt om je telefoon te pakken.
4. Kies je momenten
Het is niet reëel om nooit meer op je telefoon te willen, of uren lang niet. In ieder geval in de begin fase niet. Wanneer je zoiets gaat voornemen ga je merken dat dit niet gaat lukken en zul je boos worden op jezelf en is er een kans dat je het opgeeft omdat je denkt dat het toch nooit gaat lukken. Daarom is het belangrijk om kleinere haalbaardere doelen te stellen. Kies bijvoorbeeld kleine momenten waarop je eerst verbetering wilt zien. Dit kun je uiteindelijk altijd uitbreiden wanneer het steeds beter gaat.
Als je een opdracht voor school moet doen, leg je telefoon dan bijvoorbeeld weg. Stel je gaat een half uur of een uur aan dat project en daarna neem je pauze. Stel dan het doel dat je dat half uur/uur gewoon lekker gaat werken en in je pauze dat je dan wel even op je telefoon mag. Zo heeft je telefoon geen invloed op je concentratie, maar hoef je niet gelijk volledig af te kicken van je telefoon en blijft het allemaal wel haalbaar.
Of als je een film kijkt en je zit normaal ook op je telefoon tijdens het kijken van een film, probeer dit dan met kleine doelen te verminderen. Dat je bijvoorbeeld alleen nog in de pauze en 5 minuten daarna op je telefoon mag.
Oftewel, doe het in kleine stappen en kies je momenten. Dit zorgt dat je doelen haalbaar worden en je geleidelijk minder op je telefoon gaat zitten zonder dat je enorme setbacks te voortduren krijgt waardoor je op wilt geven.
5. Zet limieten
Om jezelf een kleine herinnering te geven kun je limieten zetten. Als we lekker aan het scrollen zijn vergeten we soms hoelang we eigenlijk al wel niet op onze telefoon zitten. Een handige manier om ons hiervan bewust te worden is door limieten in te stellen. Je kunt bijvoorbeeld een limiet van 30 minuten zetten op Instagram, een uur op Tiktok en 1,5 uur op Youtube. Wanneer je over deze tijd heengaat krijg je een melding van je telefoon, wat je een seintje geeft dat je dus wel erg lang op je telefoon zit die dag. Bepaal voor jezelf wat haalbaar is en op welke apps je een limiet wilt zetten.
6. Wees niet te streng voor jezelf
En als laatste, net als met heel veel andere dingen die je wilt aanpakken in je leven, wees niet te hard voor jezelf!
Afkicken van iets zoals je telefoon is geen makkie, besef je dit goed. En wees dus ook niet te hard voor jezelf. Het enige wat je daarmee doet ik jezelf in de vingers snijden en het vergroot de kans dat je opgeeft.
Dus wanneer je toegeeft aan de neiging om je telefoon te pakken, wees dan niet te hard voor jezelf. Besef dat tegenslagen erbij horen en dat het erom gaat dat je doorgaat, ook als het lastig wordt. Dit doe je door niet te hard voor jezelf te zijn. Besef dat je een kleine tegenslag hebt gehad, maar maak ook voor jezelf duidelijk dat je vooruit wilt blijven gaan. En zo’n kleine tegenslag gaat je daar niet van tegenhouden. Reflecteer eventueel op het moment, om ervan te leren, zodat je in de toekomst niet dezelfde tegenslag krijgt.
Wees een positieve coach voor jezelf. Wanneer het lastig wordt of je een tegenslag hebt wil je deze situatie positief benaderen. Wanneer je bij de eerste de beste tegenslag negatief gaat worden en hard voor jezelf gaat zijn, ga je gedachten krijgen als “Ik kan dit helemaal niet”, “Waarom doe ik dit nog”en “Ik ga opgeven”. Dit zorgt er natuurlijk niet voor dat je resultaat gaat zien en dat je vol gaat houden.
Dus wees niet te hard voor jezelf!