Leer in het ‘hier en nu’ leven – mindfulness uitgelegd

Misschien heb je er al wel eens van gehoord (misschien ook niet): mindfulness. Maar wat is dit nou precies en waarom wil je mindful zijn? Je hebt mensen vast wel eens horen zeggen ‘leef in het hier en nu’, ‘laat het verleden los, je kunt het niet meer veranderen’ en ‘je kunt de toekomst niet voorspellen’. Allemaal zinnetjes die enorm waar zijn, maar waarom zijn ze zo belangrijk? Deze zinnen zijn belangrijk omdat ze allemaal onderdelen zijn die bijdragen aan mindful worden, wat vervolgens weer essentieel is om daadwerkelijk te leven in het moment en optimaal genieten van alles wat je doet.

In het hier en nu leven

Wanneer ervaar je het meeste geluk? Wanneer je in je hoofd allemaal negatieve gedachten hebt, je nadenkt iets wat je gister fout hebt gedaan en je zenuwachtig bent over hoe je gesprek met je baas morgen gaat. Of wanneer je alleen bezig met DIT moment en je heerlijk aan het genieten bent van een voetbalwedstrijd van je favoriete club met het zonnetje op je gezicht.

Dit is waar mindfulness over gaat: aanwezig zijn in het moment.

We ervaren het meeste geluk wanneer we niet nadenken, maar gewoon aanwezig zijn in het moment. Dus wanneer je ergens bent, probeer dan al je gedachten los te laten en ervaar het moment echt.

Denk maar eens terug aan een moment dat je echt enorm veel geluk ervaarde, was je hoofd toen bezig met van alles en nog wat of was je gewoon lekker aan het genieten van datgene wat je aan het doen was op dat moment?

Leer om te leven in het moment – mindfulness

Ik heb net dus uitgelegd dat je in het moment wilt leven, maar hoe doe je dit? Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is namelijk enorm makkelijk om toch even af te dwalen met je gedachten en niet meer volledig aanwezig te zijn in het moment.

Net zoals eigenlijk alles in het leven is mindfulness een skill die je kan leren. Je moet je hersenen eigenlijk trainen om mindful te worden. Als je dit vaak genoeg doet zullen je hersenen uiteindelijk automatisch meer aanwezig zijn in het moment. Maar je zult dit eerst actief moeten trainen.

Tips om mindful te worden

1. Stil het stemmetje in je hoofd

Je loopt de supermarkt binnen en je hoort het gelijk “Wow het is echt druk in de supermarkt”, “Waarom zouden al deze mensen hier nu zijn, moeten die niet werken?”, “Als ik maar niet lang hoef te wachten bij de kassa dadelijk”. Het stemmetje in je hoofd brandt er weer op los en begint met praten. Herkenbaar?

Op zich is dit geen probleem, maar wanneer je te veel een stemmetje hoort ben je niet echt meer met het moment bezig. Probeer je dus bewust te worden van het stemmetje in je hoofd dat aanwezig is. Wanneer je lekker in het zonnetje zit, merk dan op of het stemmetje aan het praten is over van alles en nog wat. Wanneer je tv aan het kijken bent, ben je dan echt gefocust op de film of hoor je een stemmetje in je hoofd die over de film praat (en nog veel meer). Dit zorgt ervoor dat je niet meer volledig in het moment bent. Probeer dit stemmetje dus soms te stillen. Niet alles wat je doet hoeft dit stemmetje over door te ratelen, soms is het heerlijk om even een stil hoofd te hebben. Echt te genieten van de dingen om je heen. Totale stilte en totale aanwezigheid.

Probeer dus op te merken wanneer het stemmetje begint met ratelen en zeg jezelf dan echt ‘stop’. Wanneer je dit vaak genoeg doet zal dit uiteindelijk steeds makkelijker gaan (hier ga ik zo bij automatisme nog verder op door).

2. Ervaar de omgeving

Wat ik zelf altijd doe als ik volledig aanwezig wil zijn in het moment, is me volledig focussen op mijn zintuigen. Wat hoor ik? Wat zie ik? Wat voel ik? Wat ruik ik? En wat proef ik (vaak niet van toepassing maar soms toch wel)?

Dit is een mooie manier om echt bezig te zijn met je omgeving en daardoor te leven in het hier en nu. En tegelijkertijd helpt dit om dat stemmetje in je hoofd te kalmeren. Je bent nu namelijk gefocust en dit zorgt ervoor dat dit stemmetje niet meer de vrije wil heeft. Vaak gaan deze 2 hand in hand. Door je te concentreren op je omgeving gaat je stemmetje weg en doordat je stemmetje weggaat kun je je concentreren op de omgeving.

Wanneer je ergens bent en je merkt dat je in je hoofd leeft en je de hele tijd je stemmetje hoort ratelen over van alles en nog wat, STOP DAN. Zeg ook letterlijk tegen jezelf STOP. Merk dus op dat je in je hoofd zit. Vervolgens wil je gaan letten op je omgeving. Hoe voelen je handen op het stuur? Hoe voelt de zon op je huid? Hoor je de vogels fluiten? Zie je die bladeren fladderen door de lucht? Ruik je de lucht van vers gemaaid gras? Kortom, ben je aanwezig?

Dit zorgt ervoor dat je daadwerkelijk bezig bent met je omgeving en dus terugkeert naar het hier en nu. En niet langer in je hoofd leeft.

3. Mediteren

Zelf ben ik ook een enorme fan van mediteren. En nee, mediteren is niet zweverig, geloof me!

Een tijdje geleden ben ik zelf ook begonnen met mediteren en het heeft mij echt enorm geholpen met mijn (negatieve) gedachten en het leven in het moment. En nee mediteren is dus helemaal niet zweverig, ongeacht wat je nu denkt. In principe is mediteren het onder controle krijgen van je gedachten waardoor je gelukkiger en zelfverzekerder wordt en je ook meer aanwezig bent in het moment. Mocht je hier meer over willen lezen:

De beste manier om te mediteren (naar mijn mening)

9 redenen waarom jij moet beginnen met mediteren

Automatisme

Op het begin zal je dit echt zelf moeten doen. Je zal heel actief moeten opletten wanneer je teveel in je hoofd zit en daardoor niet echt aanwezig bent. Niet in het hier en nu leeft. Dit zal niet gelijk makkelijk zijn en heeft gewoon training nodig. Ook zal het niet gelijk makkelijk zijn om het goed uit te voeren. Het stemmetje zal makkelijk weer de overhand krijgen en je zal moeite hebben met het daadwerkelijk concentreren op je omgeving. Dit kost gewoon tijd. Oefening baart kunst….!

Maar naarmate je dit vaker actief doet, merk je dat het steeds makkelijker gaat. Je traint je hersenen elke keer dat je dit doet. En hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het wordt. Uiteindelijk zal je merken dat je bijna zonder moeite kunt switchen naar een staat van mindfulness (volledige aanwezigheid). Merk je vervolgens dat het stemmetje toch weer terugkomt, merk dit dan op en probeer weer terug te gaan naar een staat van aanwezigheid.

Nu zal je dit waarschijnlijk niet 24 uur per dag lukken (misschien ook wel, maar mij lukt het (nog) niet in ieder geval). Maar probeer er gewoon bewust van te zijn wanneer je teveel in je hoofd zit en dat je merkt dat dit je plezier wegneemt. Want dat is uiteindelijk wat er gebeurt wanneer je niet in het hier en nu leeft. Iemand die lekker aan het genieten is van de bbq in het zonnetje zal altijd een betere ervaring hebben dan iemand die precies hetzelfde doet, maar waarvan het stemmetje in zijn hoofd volop bezig is met praten over van alles en nog wat in zijn leven. Bijvoorbeeld wat die morgen allemaal nog moet doen, hoe vervelend het gesprek gisteren was of hoe jammer het is dat dit de laatste zonnige dag van de week is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *