De beste manier om te mediteren (mijn ervaring)

Mediteren wordt een steeds bekender fenomeen. En terecht als je het mij vraagt. Vroeger dacht ik (net zoals velen) dat meditatie te zweverig voor mij was en ik dit nooit zou doen, maar ik had het helemaal verkeerd. Mediteren is namelijk niet meer dan controle krijgen over je gedachten en rust creëeren in je hoofd. En in deze blog ga ik je vertellen hoe je dit (naar mijn mening) het beste kunt doen.

Waarom mediteren?

Laten we eerst kort even ingaan op waarom je wilt gaan beginnen met mediteren. oftewel: Wat zijn de voordelen van mediteren?

In het linkje hierboven ga ik hier nog dieper op in, maar ik ga nu even kort de belangrijkste voordelen van mediteren bespreken.

De voordelen van mediteren staan veelal in contact met elkaar, maar in principe zorgt mediteren voor controle over je gedachten en een rustigere gedachtegang. Hierdoor leer je beter omgaan met negatieve gedachten, je zult minder overdenken en je zal minder vatbaar zijn voor stress, depressies, enz. Hierdoor zal je merken dat je stukken gelukkiger en zelfverzekerder door het leven gaat.

Reden genoeg om het een kans te geven. En dit is precies wat ik een jaar geleden ook gedaan heb en sindsdien ga ik geen dag meer zonder. Maar hoe werkt dit precies? Nou, dit is hoe ik mediteer voor een gezonde gedachtegang…

Mediteren voor het beste resultaat

Ik zie mediteren dus als iets wat je doet om je gedachtegang onder controle te krijgen. Je gaat zitten of liggen op een rustige plek (bijvoorbeeld je slaapkamer), het liefst met je ogen dicht. En vervolgens probeer je niks te doen en nergens aan te denken. En dat is lastiger dan het lijkt.

Wanneer je stil komt te liggen komen er al vaak honderden gedachten in je op. Het is dus de kunst om deze gedachten te laten komen, maar hier geen waarde aan te geven. Dit is namelijk waar overdenken, onzekerheid, depressies en stress vandaan komt: het nadenken over je gedachten. Gedachten komen er, of je het nu wilt of niet. Maar het is aan ons de keus wat we hier mee doen. Gaan we hier verder op doorborduren, waardoor ons hoofd overvol wordt met (vaak negatieve) gedachten, of laten we deze gedachten weer rustig gaan.

Dit is de kunst van mediteren. Het accepteren van je gedachten, maar hier geen waarde aan geven. Niet verder nadenken over je gedachten en hier geen emoties aan toevoegen. Want een negatieve gedachte krijgt pas kracht, wanneer je hier veel mee bezig bent of wanneer je hier een waarde/oordeel/emotie aan toevoegt.

Wanneer je een negatieve gedachte krijgt en hier niet verder op ingaat, zal deze ook snel weer weggaan. En dit zonder invloed te hebben op hoe je je voelt. Je gedachten bepalen nu niet meer hoe je je voelt en praten je niet meer de grond in.

Mediteren en mindfulness worden vaak met elkaar geassocieerd en door elkaar gehaald, omdat ze zich een beetje op hetzelfde focussen. Dus mocht je meer te weten willen komen over mindfulness, lees dan mijn blog: Leer in het ‘hier en nu’ leven – mindfulness uitgelegd

Je hersenen trainen

In principe train je je hersenen door te mediteren, dat ze niet in moeten gaan op negatieve gedachten en dat negatieve gedachten mogen komen, maar dat je er niks mee doet. Hierdoor zal je ook wanneer je er niet actief op let, minder last hebben van negatieve gedachten. Want je hersenen worden door het mediteren actief getraind om niet in te gaan op negatieve gedachten.

Hoe zorg je voor een rustige gedachtegang

Nu klinkt het superleuk dat je jouw hersenen traint om niet in te gaan op negatieve gedachten, maar hoe doe je dit? Aangezien zoiets niet vanzelf gaat natuurlijk. Was het maar zo’n feest…

Wanneer je gaat mediteren probeer je je vaak te focussen op iets. Dit kan je ademhaling zijn, je omgevingsgeluiden, het gevoel van je kleren die tegen je lichaam aanduwen, wat dan ook. Vaak beginnen mensen met hun ademhaling. Terwijl je met je ogen dicht ligt, probeer je je te focussen op je ademhaling. En telkens wanneer je merkt dat je hersenen afdwalen en bezig gaan met nadenken over je gedachten, probeer je jezelf weer terug te roepen naar je ademhaling. Je geeft je hersenen dus eigenlijk een seintje dat ze moeten stoppen met nadenken over je gedachten. Dit is de basis. Dat je iets hebt om naar terug te keren wanneer je merkt dat je hersenen na gaan denken over gedachten.

Wanneer je dit vaak genoeg doet, zal je uiteindelijk merken dat dit steeds makkelijker gaat. Zelf let ik niet eens meer op mijn ademhaling. Ik kan inmiddels liggen met mijn ogen dicht ,zonder specifiek te letten op mijn ademhaling, en mijn hersenen denken bijna nooit meer na over de gedachten die in me opkomen. Dit lukt uiteraard niet van de ene op de andere dag en heeft gewoon veel oefening nodig. Maar uiteindelijk gaan je hersenen er aan wennen dat je niet meer nadenkt over je gedachten en gaan ze dit uit zichzelf niet meer doen. Maar je moet ze hier dus eerst (actief) voor trainen. En dit is waar meditatie voor is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *