Snel in slaap komen, het is niet voor iedereen weggelegd. Heb jij nou moeite met snel in slaap vallen, dan ben je hier aan het goede adres. Ik had dit ook voor een hele lange tijd. Als ik in bed lag was mijn hoofd nog veelte druk om in slaap te komen. Mijn gedachten raasde alle kanten op en ik kwam maar moeilijk in slaap. Dit veranderde allemaal toen ik 2 tips toepaste voordat ik ging slapen. Dit in combinatie met het leren stoppen met overdenken.
Algemene tips om sneller in slaap te vallen
Laten we eerst even kort praten over de algemene tips die mensen aan raden om sneller in slaap te vallen. Tips die ook bij kunnen dragen aan jouw slaap.
- Ongeveer 2/3 uur voor het slapen wil je geen grote maaltijden meer eten.
- Ongeveer een uur voor het slapen wil je niet meer drinken.
- Minimaal 6 uur, maar het liefst 8 uur voor het slapen geen koffie meer drinken.
- Niet te laat op de dag nog sporten. Je lichaam is dan nog te actief wanneer het in slaap moet vallen.
- Maak je kamer donker en zorg dat je kamer een lekkere temperatuur heeft.
- Zelf heb ik niet veel last van mobiel gebruik, maar voor sommigen kan het zeker aan te raden zijn om je telefoon 30 minuten voor het slapen, weg te leggen.
Mijn 2 tips
De meeste van deze algemene tips ken je misschien wel, maar uiteindelijk gaan deze je niet redden als je hoofd het er niet naar heeft. Als je hoofd nog te vol zit, ga je ook met deze algemene tips er niet voor zorgen dat je snel in slaapt valt. Daarom zijn naar mijn mening deze 2 tips vele malen belangrijker. Tips die je hoofd rustig maken. Want een rustig hoofd valt 1000x makkelijker in slaap dan een hoofd dat vol zit met van alles en nog wat. Hoe zorg je voor meer rust in je hoofd?
1. Je gedachten opschrijven
Een hele effectieve manier om je gedachten tot rust te brengen, is door je gedachten op te schrijven. Als je 100 dingen hebt die je de aankomende week moet doen, pak dan een a4’tje en maak een mooi overzicht. Zet hierin alles wat je moet doen de aankomende week. op deze manier haal je alles uit je hoofd en zet je het overzichtelijk op papier. Dit overzicht geeft je enige rust en gevoel van controle. In plaats van paniek of overweldiging. Dit zorgt al gelijk voor een bepaalde rust. Want is het allemaal wel zo overweldigend of valt het nu wel mee?
En daarnaast zorgt dit ervoor dat je al deze gedachten los kunt laten. Je hoeft dit allemaal namelijk niet meer te onthouden, want je hebt het ergens opgeschreven. Het staat dus genoteerd en je kunt het met een gerust hart loslaten. Dit werkt met allerlei gedachten zo. Als je in bed ligt en ineens een geniaal idee bedenkt, ga hier dan niet uren over liggen malen, maar schrijf het op. Schrijf je plan op zodat het bewaard blijft, maar je jouw gedachten er niet vol mee propt. Nu kun je gaan slapen met een rustige gedachtegang, terwijl alle belangrijke informatie niet vergeten gaat.
2. Mediteren
Nee klik deze blog nu niet gelijk weg. Ik weet dat sommige mensen mediteren zweverig vinden klinken en een vooroordeel hierover hebben, maar geloof me dat het wel mee valt.
Er zijn namelijk een heel aantal voordelen van mediteren. Eén daarvan is dat meditatie echt enorm effectief is om rust te creëeren in je hoofd. En dit werkt dan ook uitermate effectief voor het slapen gaan. Mediteren zorgt er namelijk voor dat je controle krijgt over je gedachten. En dit brengt een enorme golf van rust met zich mee. Zo werkt het…
Je gaat ergens zitten of liggen waar het rustig is en voor een bepaalde tijd ga je proberen nergens aan te denken (vaak begin je met een paar minuten en dan kun je het uiteindelijk steeds langer doen als je dit fijn vindt). Zelf doe ik nu meestal 10 minuten.
In deze 10 minuten probeer je je niet te concentreren op de gedachten die in je opkomen. Je wilt eigenlijk zorgen dat je jouw gedachten opmerkt en er vervolgens niks mee doet. Zo leer je negatieve gedachten te negeren. Normaal als er een (negatieve) gedachte in je hoofd komt ga je hier over nadenken en blijf je hier uren over malen. Bij mediteren is het dus zaak om te herkennen dat deze gedachte in je opkomt, maar om vervolgens niet hier over na te gaan denken. De gedachte mag in je opkomen, maar je gaat hier niet over nadenken of een emotie aan toevoegen.
In het begin gaat dit lastig zijn, maar naar mate je dit vaker doet wordt dit steeds makkelijker. Probeer je tijdens het mediteren bijvoorbeeld op je ademhaling te concentreren. Als je nu merkt dat je na gaat denken over je (negatieve) gedachten, dan merk je het op, zeg je tegen jezelf STOP en ga je terug naar je concentreren naar je ademhaling. Hiermee train je je brein als het ware om te stoppen met het volledige overdenken van al je gedachten. En dit zorgt dat je dagelijks veel meer rust in je hoofd krijgt, omdat je hersenen dus leren om minder bezig te zijn in je hoofd met allerlei dingen.
Doe dit voor het slapen gaan en je merkt dat je hoofd gelijk een heel stuk leger is en dat je hersenen nog even in die instelling blijven van het negeren van al die gedachten. Je hoofd zal nu dus leeg en rustig zijn, zodat je een stuk makkelijker in slaap valt.