Hoe vind je jouw roeping? Sommige mensen geloven dat ze geboren zijn met een bepaalde ‘purpose in life’ (een bepaalde roeping van wat je in je leven moet doen). Anderen geloven hier niet per se in, maar iedereen is het wel met elkaar eens dat je wel een gevoel van meerwaarde wilt hebben voor de wereld. Een doel in je leven. Het achterna gaan van dit doel zorgt bij mensen voor een gevoel van geluk en voldoening.
Een groot deel van de mensen zal hun roeping echter niet vinden of voltooien. Dit kan van allerlei redenen hebben. Maar deze 2 redenen zijn toch het meest voorkomend.
2 redenen waardoor jij je roeping niet vindt
1. Je luistert te veel naar andere mensen.
Je kent het vast wel. Jij wilt graag iets hebben of iets doen, maar de mensen om je heen hebben hier allemaal hun mening over en zeggen dat je het niet moet doen. Ondanks dat je het zelf wel wilt, doe je het niet. Wij mensen hechten erg veel waarde aan de meningen van de mensen die dichtbij ons staan. Soms is dit goed, soms ook absoluut niet. Als jij iets namelijk super graag wilt doen, luister dan niet naar de mening van anderen. Laat je niet uit jouw droom praten door hen. Zij weten niet wat goed voor jou is, alleen jij weet dat! Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk en niemand anders.
2. Je bent ‘Small minded’
Durf groot te dromen! Ben jij goed in schilderen en wil jij later de grootste schilder van Nederland worden? Prima, niks is onmogelijk. Rembrand en van Gogh waren ook gewoon mensen, net als jij. Voetballers dachten misschien dat er nooit meer een betere speler dan Maradonna zou komen en toen kwam Messi. Messi geloofde in zichzelf en droomde over grootse prestaties en dit lukte hem dan ook. Dit geldt precies zo voor jou. Heb jij een hobby, een passie of een droom? Denk dan groots. Laat je beperkte mindset los en durf groots te dromen.
Hou deze 2 blokkades dus goed in de gaten. Laat die jou niet tegenhouden van het vinden van jouw roeping.
Don’t be on your deathbed someday, having squandered your one chance at life, full of regret because you pursued little distractions instead of big dreams
It’s not the things we do in life that we regret on our deathbed, it is the things we do not.
Je roeping vinden, 6 tips om hierbij te helpen
1. Hoe zou de jongere versie van jou, naar jouw situatie kijken op dit moment?
Als kind had je misschien wel iets waar je heel goed in was of waar je passie voor had. Dit kon tekenen, schilderen, mensen helpen, voetballen, schaken, enz. zijn. Je deed dit niet omdat je er iets voor terug kreeg, maar omdat je er plezier uit haalde. Dit is wat je nodig hebt in je leven, iets waar je zonder beloning plezier uit haalt.
Ga eens bij jezelf na of jij jouw passie van vroeger nog steeds hebt of dat bepaalde gebeurtenissen of personen deze van je weg hebben gehaald. Als kind kies je namelijk vaak dingen zonder te luisteren naar de mening van een ander, je kiest dus iets waar jij echt gelukkig van wordt. Eigenlijk kunnen we dus heel veel leren van kinderen, op latere leeftijd doen we dit namelijk niet meer. Vroeger wilde jij misschien wel zangeres worden. En niet zomaar een zangeres, maar de beste van de wereld.
Als kind hou je je alleen bezig met wat jij wilt en jouw droom. Je bent niet bezig met meningen van anderen en tegenslagen die je jezelf wijs maakt. Probeer nou eens in contact te komen met die jongere versie van jezelf en kijk eens of die jongere versie je kan helpen bij het vinden van je roeping.
2. Waardoor vergeet jij te eten of te poepen?
Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je iets aan het doen was waar je het zo naar je zin had, dat je vergat om te eten of te poepen. Misschien had je dit altijd met boomhutten bouwen of kussen kastelen maken.
Belangrijk is dan om erachter te komen wat de cognitieve reden is dat je dit leuk vond/vindt. Bij dit voorbeeld kan de cognitieve reden zijn dat je graag dingen ontwerpt. Of misschien haalde je er voldoening uit om van ‘niets’ ‘iets’ te maken.
3. Wees niet bang om ‘ja’ te zeggen op enge beslissingen
Hier is een mooi gezegde over. “The more a major life decision scares you, changes are the more you need to be doing it”. Oftewel, hoe enger je een levensbeslissende keuze vindt om te maken, hoe groter de kans is dat je hier ‘ja’ op moet zeggen. Ik geloof namelijk dat het universum je door je leven heen kansen aanreikt om jouw roeping te vinden, jij moet deze kansen alleen wel met beide handen aanpakken. Ook al lijkt het eng of spannend of denk je dat je gaat falen, doe het!
Niemand heeft zijn volledige potentie behaald zonder eerst 100 keer te falen. Iedereen maakt fouten en hier leer je ook alleen maar van.
Faalangst: wat te doen als je last hebt van faalangst?
4. Zoek hoe jij de wereld een betere plek wilt maken
Een van de dingen die ons als mens de meeste voldoening geeft, is het helpen van anderen. En er zijn genoeg dingen in de wereld die nog wel wat hulp kunnen gebruiken. Misschien wil jij wel psycholoog worden om zo mensen met psychische klachten te helpen. Of helpen om het koraalrif te beschermen. Misschien wil jij wel een medicijn uitvinden die dementie tegengaat en ga zo maar door. Zoek waarmee jij de wereld wilt helpen.
5. Probeer!
Om erachter te komen wat jij leuk vindt en waar jij gelukkig van wordt moet je dingen proberen. Dingen die je nog niet eerder gedaan hebt. Je zal nooit weten of iets je bevalt, totdat je het geprobeerd hebt. Wees niet bang om iets nieuws te proberen, het kan niet meer dan mislukken. En als iets niet helemaal lukt is dit ook helemaal geen ramp. Je eerste keer fietsen verliep waarschijnlijk ook niet vlekkeloos. Je eerste keer Engels praten was waarschijnlijk ook niet super vloeiend.
Hoe jij uit je comfortzone kunt stappen (in 5 stappen)
Stel je voor dat iemand een geweer tegen je hoofd houdt en je dwingt om een hele dag allemaal nieuwe dingen uit te proberen. Wat zou je gaan doen? Zou je deelnemen aan een dansles, zou je een rechtszaak bijwonen, zou je helpen bij een goed doel?
6. Zorg dat je geen spijt hebt als je op je sterfbed ligt
Een van de weinige dingen die zeker is in ons leven, is dat we allemaal doodgaan. Deze gedachte is een belangrijke drijfveer voor mensen om dingen te ondernemen. Je hebt maar 1 leven en je weet niet wanneer deze afgelopen is. Ga dit kostbare leven van je dus niet leven zoals je vrienden of familie dit willen, maar ga leven zoals jij dat wilt. Kijk diep in je hart en vraag je af ‘wat wil IK nou echt?’. Het leven is te kort om iets of iemand je tegen te houden, dus ga er dan ook voor. Er is niks ergers dan op je sterfbed liggen met spijt dat je bepaalde dingen niet gedaan of geprobeerd hebt, je krijgt namelijk maar 1 kans om het te doen. Je leeft maar 1 keer. Haal alles eruit wat erin zit, zodat je op je 90e geen spijt hebt. Je kunt de tijd namelijk nooit meer terugdraaien.