Snel jaloers zijn, je partner niet 100 procent vertrouwen, zijn/haar locatie checken, snel denken dat je partner niet meer van je houdt of vreemdgaat. Allemaal tekenen dat je situaties ‘overdenkt’. Dit is op allerlei gebieden in je leven enorm vervelend. Je hele leven word je geteisterd door het overdenken en dit heeft serieus invloed op je leven. Ik heb al een artikel geschreven over hoe je van overdenken afkomt. In dit artikel ga ik verder in op hoe je omgaat met overthinking in je relatie. Iets wat erg vaak voorkomt, maar wat desastreus kan zijn voor een relatie. Als je te veel last hebt van ‘overthinking’ kan dit soms zelfs het einde betekenen van je relatie, en dat wil je niet. Dus hoe ga je om met negatieve gedachtes in je relatie die komen door overdenken?
Waarom heb je last van overthinking?
Belangrijk is om erachter te komen waarom je eigenlijk zoveel overdenkt in je relatie of überhaupt in je leven. Waarom doe je dat? Ben je onzeker? Heb je een trauma waardoor je mensen niet vertrouwt?
Als je weet waarom je zo reageert en waarom je begint te overdenken, dan heb je de bron van het probleem. Deze kun je dan gaan aanpakken. Als resultaat zul je merken dat je minder last gaat krijgen van ‘overthinking’.
Waarom ga je van het slechtste scenario uit?
Een bekend iets bij mensen die overdenken, is dat ze altijd uitgaan van het slechtste scenario. Als iemand zijn partner bijvoorbeeld lang niet reageert op hun bericht, dan beginnen hun gedachten te malen tot ze uiteindelijk op een conclusie komen dat zijn/haar partner vreemdgaat. Overdenkers komen dus door al het overdenken bijna altijd op het slechtste scenario uit. Terwijl er 100 andere scenario’s zijn of redenen zijn waarom iemand wat langer doet over het reageren op je bericht. Misschien moest je partner ineens naar het ziekenhuis of misschien was ze heel erg moe en is ze even gaan liggen op bed.
Vraag jezelf dus goed af:
- Hoe realistisch is mijn gedachte?
- Ga ik van het ergste scenario uit?
- Waarom ga ik van het slechtste scenario uit?
- Zijn er niet ook andere mogelijkheden waarom mijn partner dit doet?
99,9% van de tijd is jouw (negatieve) gedachte namelijk helemaal niet de werkelijkheid. Toch heb je dit in je hoofd zitten en voelt dit als de werkelijkheid. Je kunt zelf boos zijn op je partner, omdat in jouw hoofd je partner vreemd is gegaan. Besef dus goed dat je zelf de slechtst mogelijke scenario hebt gekozen en dit als waarheid bent gaan zien. Terwijl dit eigenlijk nooit de werkelijkheid is.
Probeer niet iemand anders zijn gedachten in te vullen
Overdenkers proberen dingen vaak in te vullen. Als iemand dus lang niet reageert, gaan we invullen waarom diegene dat doet. Maar we weten toch helemaal niet waarom iemand iets doet, of die het wel expres doet en wat diegene denkt? Probeer dan ook niet de gedachten in te vullen van je partner. Focus je op jezelf en ‘let it be’. Hoe hard je het ook probeert, je zult nooit weten waarom iemand iets doet of wat iemand denkt. Probeer dit dus ook niet.
Focus je op iets anders
Als je merkt dat je begint te overdenken over iets, ga dan iets anders doen. Verleg je focus. Ga sporten, ga een rondje wandelen, speel een spelletje, app een vriend, etc. Als je de hele tijd gefocust blijft op een onderwerp dan ga je vanzelf overdenken over dat onderwerp. Je geeft je hersenen de tijd om erover na te denken en om uiteindelijk te overthinken. Dit zorgt dat je in een negatieve spiraal komt waardoor je uiteindelijk met een enorm negatief scenario achterblijft. Zorg dus dat je je gedachten verlegt. Zo geef je je gedachten minder de kans om te overthinken.
Tip: Probeer niet niet aan de situatie te denken. Oftewel denk niet: “Ik ga niet denken dat ze vreemdgaat”. Dit helpt niet. Want als ik nu zeg: “denk niet aan een roze olifant”, dan denk je waarschijnlijk wel aan een roze olifant.
Het onderdrukken van gedachten of het niet proberen te denken aan iets, helpt niet. Verleg je gedachten echt. Dat is de enige manier om niet aan een situatie te denken.
Wees open en eerlijk naar je partner
Ook erg belangrijk is dat je er met je partner over praat. Als je partner weet dat je last hebt van overthinking zal diegene er rekening mee kunnen houden en zal die weten waar die aan toe is. Dit neemt enorme druk van jou, van je partner en van de relatie af.
Als je het niet vertelt en er mee blijft zitten dan vreet het je op vanbinnen. Dit ga je merken en dit gaat je partner vervolgens ook merken. Die merkt dat er iets aan de hand is maar weet niet wat. En jij merkt dat je ergens mee zit, maar kunt het niet uiten. Als je open en eerlijk bent tegen je partner dan werkt dit voor beide beter. Zo voorkom je onnodige negatieve gevoelens voor beide personen en uiteindelijk ook ruzies of zelfs een break-up.