Kun je gelukkiger worden als je stopt met nadenken?

Niemand vindt het fijn om slecht in hun vel te zitten. Maar toch ervaren we (te) vaak dat we ons niet goed voelen een moment of dat we liever gelukkiger zouden zijn, dan dat we op dat moment zijn. Nu zoeken we regelmatig naar de oplossing hiervoor, want hoe fijn zou het zijn als we altijd geluk zouden ervaren? Geweldig natuurlijk! Nou is het helaas onmogelijk in ons leven om altijd maar gelukkig te zijn. Maar er is wel een simpele manier waardoor je automatisch een stuk gelukkiger zult worden. Dit alles komt vanuit een heel simpel concept uit het boek: Don’t believe everything you think – Joseph Nguyen.

Wanneer voelen we ons het gelukkigst?

Om erachter te komen wat ons gelukkig maakt of wat ons geluk wegneemt, moeten we kijken naar de momenten waarop we het gelukkigst zijn en het minst gelukkig. Vervolgens kijken we naar de verschillen in beide situaties. Hieruit maakte Joseph Nguyen op dat ons geluk en ongeluk, voortkomt uit het nadenken over onze gedachten. En dan niet per se welke gedachten we hebben, maar meer dat we überhaupt nadenken over de gedachten die we hebben.

Ga bij jezelf maar eens na, wanneer was je echt gelukkig. Probeer even één of een paar momenten naar voren te halen wanneer je je heel gelukkig voelde. Hoe zag jouw gedachtegang er toen uit? Was je over van alles aan het nadenken, of was je lekker aan het genieten van wat er gebeurde en dacht je eigenlijk niet over veel na?

Waarschijnlijk bedenk je je nu dat je inderdaad nergens aan dacht toen je het gelukkigst was. Toen je aan het genieten was op een gezellig feestje stond, waren je gedachten rustig en was je gewoon aan het genieten van het moment. Eigenlijk dacht je niet echt ergens over na. Je ging helemaal op in het moment en zat niet met je hoofd bij andere zaken.

En op de momenten dat je je niet goed voelde, merkte je dat je gedachten overuren maakte. Je maakte je druk over dingen, praatte jezelf de grond in of was angstig voor de toekomst. Je zat te veel in je hoofd en dacht na.

Dit terwijl de situatie misschien helemaal niet anders was. Je kon bij hetzelfde feestje zijn als bij het positieve voorbeeld, maar als je gedachten uitgaan naar andere (negatieve) dingen, zou je dat moment heel anders meemaken.

Ons geluk wordt dus niet bepaald door onze externe omgeving of situatie, maar door onze interne gedachten over het moment.

Thinking is the root cause of all suffering

In het boek ‘don’t believe everything you think’ werd daarom het volgende principe als hoofdonderwerp gebruikt: nadenken staat aan de basis van al ons lijden.

Laten we dit even wat verduidelijken. Stel je bent bij een voetbalwedstrijd aan het kijken. In de eerste situatie ben je heerlijk aan het genieten van de spannende wedstrijd met het zonnetje op je gezicht. In de tweede situatie ben je bij precies diezelfde wedstrijd met precies hetzelfde weer. Maar je vraagt je af wat de mensen om je heen vinden van je nieuwe jas. Of je haar wel goed genoeg zit. Waarom je vriendin het 2 maand geleden uit heeft gemaakt. Waarom je nog geen promotie hebt gehad op werk. etc. etc. etc.

De situatie is exact hetzelfde, je staat voetbal te kijken in het zonnetje. Maar in de eerste situatie zal je 100x gelukkiger zijn dan in de 2e situatie. Terwijl de externe situatie en omgeving precies hetzelfde is. Dus je geluk wordt niet bepaald door je externe omgeving, maar door je gedachten. Vandaar de theorie dat nadenken de basis is van ons lijden.

Nu is er dus één simpele tip om gelijk een heel stuk gelukkiger te worden in het leven: Stop met nadenken!

Nadenken

Het is niet waarover, maar DAT we nadenken, wat de oorzaak is van ons lijden.

Je denkt nu misschien bij jezelf “Als mijn gedachten bepalen hoe ik me voel, dan ga ik toch gewoon positief denken”. Ja en nee. Positief denken is al een stuk beter dan het negatieve denken dat ik hierboven heb genoemd, maar het gaat er niet om waarover je nadenkt, maar dat je überhaupt nadenkt, dat je geluk wegneemt.

We zijn geboren met vreugde, liefde en passie in ons. Dit is onze neutrale staat. Dus wanneer we niet nadenken, ervaren we dit automatisch. Hier zijn geen positieve gedachten voor nodig. Positieve gedachten betekent namelijk dat je ook weer nadenkt en dit haalt je wederom uit deze staat van ‘flow’ zoals we dat zo mooi noemen. Dit is een staat waarin we in het moment leven, aanwezig zijn, ons laten leiden door onze intuïtie en we het gelukkigst zijn.

Nadenken over je gedachten

Hierboven heb ik het over gedachten en nadenken gehad, maar ik wil hier nog kort even iets over duidelijk maken. We kunnen niet voorkomen dat er gedachten in ons opkomen. Dit gebeurt volledige automatisch. Het is een universeel iets dat iedereen gedachten krijgt, anders zouden we geen betekenis kunnen geven aan het leven. Dit is dan ook niet wat ons ongelukkig maakt.

Het moment dat we na gaan denken over de gedachten die automatisch in ons opkomen, is wanneer we ons geluk weghalen.

Je hebt vanmiddag bijvoorbeeld een voetbal wedstrijd. Er komen dan vaak automatisch gedachten omhoog als ‘ow, ik heb vanmiddag een wedstrijd’ ‘Ik hoop dat we winnen’, ‘waar staan zij eigenlijk?’ ‘moest ik nou rijden of niet?’ etc.

Simpele gedachten die erbij horen. Dit kunnen we niet stoppen. Want hoe zouden we ons leven moeten leiden als we nooit over iets na konden denken? Dan zouden we onszelf niet kunnen bewegen door het leven.

Maar we kunnen ook gaan nadenken over deze (of negatievere) gedachten. Vaak komen we zo in een spiraal van nadenken en eindigt dit niet al te positief.

Nadenken over onze gedachten is de basis van al ons lijden. En dan maakt het niet uit waarover we nadenken, maar DAT we nadenken. Dit geeft ons ook gelijk de oplossing. We zijn constant maar 1 gedachte verwijdert van geluk ervaren; stoppen met nadenken.

Hoe stop je met nadenken?

Nu snap je het concept hopelijk, maar je vraagt je nu af hoe je dan moet stoppen met nadenken. Belangrijk om te onthouden is dus dat je altijd maar 1 gedachte verwijdert bent van geluk. Want zoals we besproken hebben is het nadenken over je gedachten, wat maakt dat we uit onze flow komen en we minder gelukkig worden.

Om te leren stoppen met nadenken over onze gedachten is het belangrijk dat we ons bewust worden van deze actie. Probeer dus zoveel mogelijk op te merken wanneer je dit doet. Maak het een soort spelletje. En telkens als je opmerkt dat je nadenkt over je gedachten, denk je aan deze theorie en besef je je dat dit nadenken, je uit je geluk haalt. Je wilt daarna weer terug keren naar het hier en nu. En je wilt ervoor zorgen dat je beter wordt in het laten gaan van gedachten. Dit kun je leren door je te verdiepen in mindfulness, meditatie, overdenken en meer rust krijgen in je hoofd.

Hoe vaker je dit doet, hoe automatischer het gaat. Het is als een soort training voor je hersenen. Je leert het je hersenen af. Net zoals je je hond iets afleert waar je van af wilt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *