Wil jij beter worden in het maken van vrienden? Dan zijn hier enkele tips die je kunnen helpen. Nieuwe vrienden maken is namelijk niet altijd even makkelijk. Je bent niet de enige die dat vindt, veel mensen zouden graag sneller vrienden maken. Misschien ben je op dit moment niet erg sociaal en heb je daarom maar weinig vrienden. Dit is volledig normaal en hoeft helemaal geen probleem te zijn. Sommige mensen hebben ook geen of minder behoefte aan veel vrienden hebben.
Zou je nou wel graag wat sneller vrienden willen maken, dan ben je aan het goede adres. Pas de 8 tips toe die ik jullie dadelijk geef en merk dat het makkelijker wordt om nieuwe vrienden te maken. De meeste tips zijn makkelijk toe te passen tips en vergen geen bijzonder goede sociale vaardigheden. Dus ook zonder super sociaal te zijn kun jij nieuwe vrienden maken.
8 tips om makkelijker vrienden te maken
1. Kopieer de ander
Dit wordt ook wel spiegelen genoemd. Als je met iemand aan het praten bent waarmee je bevriend wilt worden, zorg dan dat je zijn/haar lichaamshouding imiteert. Doe dit natuurlijk niet te opvallend en precies hetzelfde, dit komt erg raar over. Maar bewezen is dat wij mensen die onze uitstraling spiegelen, sneller leuk gaan vinden. In een onderzoek in 1999 werd aan 72 mannen en vrouwen gevraagd om samen te werken met een partner. De helft van de partners kopieerde het gedrag van de deelnemers, de andere helft niet. Daarna werd aan de deelnemers gevraagd hoe leuk ze hun partner vonden. En het resultaat was: degenen die het gedrag van hun partner kopieerden werden aardiger gevonden.
2. Zorg dat je vaker bij diegene bent
Volgens het ‘loutere blootstellingseffect’ vinden wij mensen dingen sneller leuk als wij er vaak mee in aanraking komen. Oftewel wil jij dat iemand jou sneller aardig of leuk gaat vinden, zorg dan dat je vaker bij diegene in de buurt bent.
3. Zoek overeenkomsten met de ander
Mensen voelen zich aangetrokken tot andere mensen die op hen lijken. Niet per se qua uiterlijk, maar vooral qua normen en waarden. Heb jij dus ergens dezelfde mening over als iemand anders, zorg dan dat je dit laat blijken. Dit kan een godsdienst zijn, een lievelingssport, een politieke overtuiging, whatever. Zoek wat jij gemeen hebt met degene waarmee je vrienden wilt worden.
4. Vertel een geheim
Jezelf onthullen is één van de beste technieken voor het opbouwen van een relatie. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mensen die diepere en persoonlijkere gesprekken met elkaar hebben, zich closer voelen. Als jij dus een geheim over jezelf verteld zal degene met wie jij vrienden wilt worden, zich sneller close voelen tot jou.
5. Zorg dat je bevriend wordt met diegene zijn/haar vrienden
Uit een onderzoek uitgevoerd door studenten van de universiteit van British Columbia bleek dat je met gemeenschappelijke vrienden eerder een vriendschapsverzoek zal accepteren van iemand die je niet kent. Dit ging van 20% (bij geen gemeenschappelijke vrienden (tot wel 80% (bij een aanzienlijk aantal gemeenschappelijke vrienden).
Dit gaat misschien niet over vrienden maken in het echte leven, maar daar werkt het precies hetzelfde. Als jij een nieuw iemand ontmoet die geen gemeenschappelijke vrienden heeft met jou kun je moeilijk inschatten of diegene een leuk persoon is. Precies hetzelfde werkt het vice versa. Als je een aantal gemeenschappelijke vrienden hebt, ga je er automatisch eerder van uit dat diegene ook een leuk persoon is. Je hebt echter dezelfde vrienden. Jij vind je vrienden leuk en zij vinden hem leuk, dus is de kans groot dat jij diegene ook leuk vindt.
6. Vraag diegene om een kleine gunst
Dit klinkt gek, maar laat iemand anders jou een gunst doen. Hierdoor zal diegene jou eerder aardig vinden dan wanneer jij een gunst voor hem/haar doet. Laat me dit even uitleggen. Wij mensen hebben namelijk de behoefte om overal de logica van in te zien en in dit geval de samenhang tussen ons gedrag en onze emoties (cognitieve-dissonantietheorie). Als jij iemand dus vraagt om iets kleins voor jou te doen, zoals bijvoorbeeld een potlood lenen of iets dergelijks. Dan zal zijn/haar brein proberen te achterhalen waarom hij/zij jou geholpen heeft. Het brein zal dan bedenken dat je niet iemand helpt die je niet aardig vindt, dus dan zal hij/zij jou wel aardig vinden.
7. Praat minder, luister meer
Er is een ding in de wereld waar de meeste mensen het meest in geïnteresseerd zijn, zichzelf. We praten maar al te graag over onszelf en hebben daarom ook graag vrienden die luisteren naar onze verhalen en interesse tonen. Wil jij dus vrienden worden met een persoon, stel dan vragen over diegene en luister vervolgens oprecht naar het verhaal. Dit zal gegarandeerd sympathie voor jou opwekken.
8. Ga voor een vluchtige aanraking
Doe dit wel op een subtiele manier en niet op een rare ongepaste manier. Tik iemand bijvoorbeeld op zijn schouder of raak zijn arm aan. Dit zorgt gelijk voor een connectie. Dit geeft net iets meer vriendelijkheid en warmte af.