Zo ga je van zelf-criticus naar iemand vol zelfliefde

Mensen met een laagzelfbeeld en weinig zelfvertrouwen hebben er vaak een gewoonte van gemaakt (onbedoeld), om negatief te denken. Wanneer ze in hun hoofd tegen zichzelf praten is er een vervelend kritisch stemmetje dat altijd negatief is. Onderzoek heeft laten ziet dat mensen die dit ombuigen naar een zelf-liefhebbende gedachtegang minder angst hebben om te falen, meer doorzettingsvermogen hebben en sneller weer opnieuw een risico aangaan. En wanneer iets misgaat hebben ze meer zelfvertrouwen om deze ‘setback’ positief op te pakken. Het is dus superbelangrijk om dit innerlijke kritische stemmetje tegen te gaan en er een gewoonte van maken om met zelfliefde en compassie naar jezelf te kijken.

Zelfliefde

Zelfliefde gaat dus over een soort omgeving creëren in onze gedachtegang, waarin we onszelf accepteren en lief voor onszelf zijn. Dit betekent niet dat we te arrogant worden om onze eigen gebreken niet meer te zien, maar dat we onze sterke en zwakke punten leren kennen en dit leren accepteren. Dit betekent natuurlijk niet dat we niet meer proberen om de beste versie van onszelf te worden en te werken aan de dingen die we willen verbeteren.

Het betekent dat we niet boos worden op onszelf voor dingen waar we nog niet zo goed in zijn. En wanneer we iets doen wat ons het gevoel geeft dat we ‘gefaald’ hebben, gaan we onszelf niet verder de grond in trappen, we kijken met een opbeurende blik naar onszelf en zorgen dat we er zo snel mogelijk weer bovenop komen. Zelfliefde houdt in dat je jezelf altijd hebt als positieve coach, als goeie vriend of als steunpilaar.

Leer jezelf kennen

Om een staat van zelfliefde te bereiken is het belangrijk dat je eerst goed naar jezelf kijkt. Je wilt jezelf echt leren kennen. Misschien denk je nu bij jezelf “Ja natuurlijk ken ik mezelf, ik ben mezelf namelijk’, maar dit is niet helemaal hoe het werkt. Want als je je ergens niet op focust, zie je datgene ook niet. Ook niet als het in jezelf zit.

Kijk nu maar eens om je heen bijvoorbeeld, je bent misschien op een hele bekende plek, maar als je er niet naar zocht had je niet door dat er 3 meter verderop een opengebroken zak dropjes lag. Omdat je er niet actief bij stilstond. Het was altijd al in je zichtveld, maar je hield je er niet mee bezig.

Jezelf leren kennen is niet altijd even makkelijk. Het kan best tijd kosten om jezelf echt goed te begrijpen en het zal niet altijd even makkelijk zijn. Je zal namelijk ook veel dingen ontdekken over jezelf die misschien best even pijnlijk zijn om te accepteren. Maar dit is niet erg. Dit is een belangrijk onderdeel van jezelf begrijpen! Tijdens het ontdekken van jezelf is het van belang dat je lief voor jezelf bent en je niet oordeelt over de dingen die je tegenkomt. Je mag best verbeterpunten vinden, maar benader deze met compassie.

Dus niet “God ik moet echt meer met mijn gezondheid bezig gaan, ik ben echt een ongezond persoon, wat slecht van me!”

Maar “Ik zou wel graag wat gezonder willen leven, vanaf vandaag ga ik hier mee aan de slag. Het is nooit te laat om hiermee te beginnen.”

Kijk bijvoorbeeld een dieper naar:

  • Wat vind je belangrijk in het leven?
  • Wat wil je uitstralen naar de mensen om je heen?
  • Waar wil je graag vaardiger in worden?
  • Wat zijn normen en waarden die jou aan het hart gaan?
  • Wat zijn angsten die je hebt? En wat is hier de diepere gedachte achter?
  • Hoe ziet jouw ideale dag eruit? En wat kan je daaruit opmaken?
  • Hoe ga je om met emoties? En waarom doe je dit zo?
  • Hoe handel je in stressvolle situaties?
  • etc.

Wat als je jezelf volledig zou accepteren?

Een handige tip om een goed beeld van jezelf te krijgen is het volgende:

Laten we zeggen dat wanneer je deze blog gelezen hebt, je ineens onvoorwaardelijke zelfliefde hebt.

  • Hoe zou je leven er dan uitzien?
  • Wat zou je anders doen?
  • Hoe zou je tegen jezelf praten?
  • Hoe zou je tegen andere praten?
  • Waar zou je ‘ja’ op zeggen?
  • Waar zou je ‘nee’ op zeggen?
  • Waar zou je harder aan werken?
  • Wat zou je loslaten?

Probeer dit voor jezelf echt heel levendig te maken. Probeer echt een reëel beeld te krijgen van hoe jij als persoon zou zijn en hoe je jouw leven zou leiden. En welke acties komen daarbij kijken? Want een extra tip van mij: Acties komen eerst, daarna volgt het gevoel.

Oftewel je gaat niet eerst zelfliefde krijgen en daarna pas actie ondernemen. Nee, je gaat eerst de acties ondernemen die je zou doen als je onvoorwaardelijk zelfliefde zou hebben en daarop volgt automatisch dat je zelfliefde groeit.

Nu kan het best spannend voelen om deze acties te ondernemen, daarom heb ik een apart artikel geschreven over: Hoe je op jezelf vertrouwt wanneer je angst en spanning ervaart.

Emoties

Je gaat vaak met een rode draad van zelfvertrouwen en zelfliefde door het leven, maar er zijn ook zeker momenten wanneer dit afwijkt van het ‘normaal’ door bepaalde situaties die emoties bij je opwekken. Hierdoor gedragen we ons anders of maken we andere beslissingen. Om meer inzicht te krijgen in jouw reactie op deze emoties is er een oefening die je kunt doen. Deze oefening helpt je inzicht krijgen in jouw emoties en hoe je hiermee omgaat.

Denk eens terug aan een gebeurtenis waarbij verschillende emoties bij je vrijkwamen. Kies niet gelijk een gebeurtenis die heel heftig is, maar begin klein.

1. Schrijf alle gedachten op die in je opkwamen toen je deze emoties voelde.

2. Schrijf alle emoties op die je voelde in het moment.

3. Voor al deze emoties die je voelde wil ik dat je de volgende 3 vragen beantwoord:

  1. Welke gedachten gingen er in je hoofd om toen je deze emotie voelde?
  2. Welke neigingen kreeg je door deze emotie? Kreeg je de nijging om te schreeuwen? Om je terug te trekken? Om boos op jezelf te worden? etc.
  3. Wat is er nodig om deze reactie de volgende keer te verminderen?

Wanneer je alle emoties gehad hebt en een duidelijk overzicht hebt van je emoties en gedachten in die situatie, wil ik dat je met je liefdevolle zelf naar de situatie kijkt. Geen harde oordelen over jezelf, maar hoe zou je iemand positief aanmoedigen die hier tegenaan loopt? Stel je beste vriend(in) zal dit hebben. Dan zal je ook niet alleen maar negatief en boos zijn toch? Wees dus je eigen beste vriend.

Door actief met een positieve houding terug te kijken op emoties en gedachten (in zulke lastige momenten), train je je brein om dit automatisch vaker te gaan doen. Zo conditioneer je je hersenen dus om automatisch met een positievere blik te kijken naar je ervaringen, dan met altijd maar dat negatieve stemmetje dat je nu hoort.

Je zelfkritiek

Zoals ik al uitgelegd heb is je zelfkritiek dus het stemmetje in je hoofd dat je altijd naar beneden praat. Maar laten we daar eens wat dieper naar kijken:

  • Hoe klinkt jouw zelfkritiek? Welke woorden gebruik je?
  • Waar focus je je op?
  • Waar geef je vooral kritiek op? Uiterlijk, vaardigheden, persoonlijkheidskenmerken, etc.?

Probeer hierbij een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen. Krijg goed voor ogen hoe je innerlijke criticus zich misdraagt tegenover jou. Zo heb je een duidelijk beeld hoe je het niet wilt. Deze innerlijke criticus klinkt namelijk niet als een heel leuk persoon toch? Zo iemand wil je niet als jouw coach of steunpilaar? Dus we gaan zorgen dat deze persoon langzaamaan verdwijnt en je innerlijke stem overgaat naar een liefdevolle positieve coach.

Verander van een zelf-criticus naar iemand met onvoorwaardelijke zelfliefde

Wanneer je voor een langere tijd een vervelende innerlijke kritische stem hebt gehad, kom je hier niet zomaar van af. Je hersenen maken namelijk bepaalde banen aan wanneer je iets vaak doet. Dit is waarom dingen die je elke dag doet, vanzelf gaat. Je hersenen heeft bepaalde banen gemaakt die deze actie vanzelf laten gaan. Hetzelfde gebeurt wanneer we voor een lange periode hetzelfde doen met onze innerlijke stem. Wanneer we in situaties altijd luisteren naar onze razende innerlijke criticus, wordt dit automatisme voor onze hersenen. Deze cyclus moeten we doorbreken. En daar gaat tijd en moeite in zitten…

Maar deze tijd en moeite is het meer dan waard, want wat gaat je leven leuker worden als je een nieuwe positieve gedachtegang creëert, waardoor je onvoorwaardelijk zelfliefde gaat ervaren. Het belangrijkste hierbij is, herhalen. Herhalen, herhalen, herhalen. Net zoals bij al het andere waar we beter in willen worden. We willen nieuwe banen aanleggen voor onze hersenen waarbij het steeds vaker automatisme wordt voor onze hersenen om over te schakelen naar onze positieve innerlijke stem, in plaats van onze innerlijke criticus.

Probeer je dus in zoveel mogelijk situaties af te vragen: Hoe zou mijn zelf-liefhebbende ‘ik’ hierop reageren en wat zou hij zeggen?

Merk ook op wanneer je kritische stemmetje het overneemt en probeer weer terug te gaan naar je liefdevolle stem. Wees hier actief mee bezig en doe dit zo vaak mogelijk. Hoe vaker jij jezelf terugroept van het negatief denken (luisteren naar het kritische stemmetje), hoe meer je hersenen zullen merken dat deze minder kracht moet krijgen. En hoe vaker je jezelf ertoe zet om het liefdevolle stemmetje een kans te geven, hoe meer je hersenen merken dat ze deze toe moeten laten in je hoofd. Dit kritische stemmetje is vaak ook een soort van overdenken.

Conclusie

Wanneer we al jaren luisteren naar ons innerlijke kritische stemmetje, is dit een soort automatisme geworden voor onze hersenen. Om dit te veranderen moeten we actief onszelf ontdekken. Ontdekken hoe we onszelf zien, wat onze normen en waarden zijn, wat onze blokkades zijn en hoe we dit alles een plekje kunnen geven door middel van een liefdevolle benadering. We gebruiken bepaalde methoden om onze innerlijke criticus te stillen en met een positieve aanmoedigende houding naar onszelf te kijken. Wanneer we deze oefeningen steeds vaker toepassen en we actief bezig gaan met onze gedachtengang, worden onze hersenen getraind om automatisch over te schakelen naar onze liefdevolle gedachtegang. In plaats van onze vernietigende zelf criticus die eerst de overhand had!

Wil je meer lezen over dit onderwerp, lees dan het boek: Why has nobody told me this before – Julie Smith

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *