potten met vitamines

Supplementen en vitamine tabletten, heb jij ze nodig?

Misschien overweeg jij om supplementen of vitamine tabletten aan te schaffen alleen vraag je je nog af of jij ze daadwerkelijk nodig hebt. Het korte antwoord daarop is: in de meeste gevallen niet. Over het algemeen halen wij mensen genoeg voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten. Maar er zijn natuurlijk wel situaties waarin het wel aan te raden is om supplementen of vitamine tabletten te gebruiken.

Wanneer kunnen supplementen en of vitamine tabletten handig zijn om te nemen?

Supplementen en vitamine pillen
  • Eet jij bijvoorbeeld geen of nauwelijks groente en fruit, dan zou je erover kunnen denken om elke dag vitamine tabletten te nemen. Zo kom je toch aan de benodigde vitamine intake.
  • Doe jij aan krachttraining of topsport, dan zou je creatine en eiwitpoeder kunnen nemen. (ik leg verderop in het artikel uit wat deze doen)
  • Je hebt een onderliggende reden om supplementen te nemen

Hiernaast zou je ook kunnen overwegen om vitamine D tabletten te nemen. Online zie je dat veel mensen het over vitamine D eens zijn, als het gaat over het gebruik ervan. Dit is namelijk een enorm belangrijke vitamine om binnen te krijgen, maar veel mensen krijgen hier te weinig van binnen.

Welke supplementen en vitamines gebruik ik zelf?

Ik neem persoonlijk: creatine, eiwitpoeder, vitamine D en een calcium-magnesium-zinc tablet. Ik zal nu van alle 4 even kort aangeven waarom ik dit in huis heb.

  • Eiwitpoeder is een poedervorm die voornamelijk bestaat uit eiwitten. Eiwitten zijn super belangrijk voor mensen om te kunnen functioneren en vooral voor sporters/gewichtheffers. Eiwitten zijn namelijk de bouwstoffen van jouw spieren en zorgen voor een goed herstel en groei van de spieren. Eiwitpoeder is een makkelijke bron om snel de benodigde eiwitten binnen te krijgen, dit terwijl je daarnaast nauwelijks vetten of suikers binnen krijgt.
  • Creatine voorziet jouw spieren eigenlijk van energie. Hoe meer energie er in jouw spieren zit, hoe minder snel je spieren vermoeid raken en dus hoe langer je kunt sporten. Ook helpt creatine met het herstel van de spieren na een training, zo ben je sneller weer herstelt om weer opnieuw te trainen. Creatine is een stofje dat je lichaam zelf ook aanmaakt door verschillende aminozuren hierin om te zetten. Daarnaast zit creatine ook in bepaalde voedselsoorten zoals vlees en vis. Echter wordt de ‘optimale 5 gram per dag’ hier niet mee gehaald. Hierom neem ik dus elke dag een schepje creatine om zo te zorgen dat mijn lichaam altijd optimaal kan presteren.
  • Vitamine D had ik net al even aangegeven, is een enorm belangrijke vitamine om binnen te krijgen. Echter krijgen veel mensen hier te weinig van binnen. In eten zitten kleine hoeveelheden vitamine D, vaak niet genoeg. Verder krijg je ook vitamine D binnen door zonlicht.
  • Het calcium magnesium zinc tablet helpt bij het in stand houden van de botten, een goede werking van de spieren en een gezond immuunsysteem.

conclusie:

Of jij supplementen en of vitamine tabletten moet nemen ligt dus aan jezelf en jou situatie.

Uiteindelijk ben je het beste af als je gezond eet en zo je voedingsstoffen binnenhaalt. Gezond eten heeft hiernaast nog 11 belangrijke voordelen voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *