krijt bord met self confidence erop

Je onzekerheid aanpakken met deze 8 tips

Je wilt je onzekerheid aanpakken. Iedereen heeft wel eens van die momenten dat die zich onzeker voelt. De een heeft dit vaker en sneller dan de ander. Toch is dit vaak onnodig. Een leven zonder onzekerheid is een stuk leuker dan een leven vol met onzekerheid. Daarom heb ik dit artikel voor jullie geschreven. De 8 tips in dit artikel zullen namelijk daadwerkelijk je onzekerheid aanpakken. Je zult altijd nog situaties houden waarin je wat onzeker bent, maar dit is volkomen normaal. De meeste mensen zijn het er ook over eens dat het onmogelijk is om altijd maar zelfverzekerd te zijn. Kijk dus niet gek op als jij ook soms onzeker bent.

Waar je op kunt vertrouwen is dat er altijd onzekerheid is

Zelfverzekerde personen zijn niet ‘nooit onzeker’, ze kunnen gewoon beter omgaan met een onzeker gevoel.

8 tips om je onzekerheid aan te pakken

1. Let op je gedachten

Een bekend gezegde is “je bent wat je denkt”. Jouw gedachten vormen de waarheid voor jou. Als jij telkens tegen jezelf zegt dat je iets niet kan, zal je zien dat je datgene inderdaad niet kan. Praat dus altijd positief tegen jezelf. Als je op een meisje wilt afstappen zeg dan niet tegen jezelf ‘je kunt het niet, dit kan fout gaan of dat kan gebeuren. Je bent hier niet goed genoeg in’. Praat jezelf moet in, ook al meen je het misschien niet. Probeer dus altijd (vooral als je in situaties komt waarin je je onzeker voelt) positief tegen jezelf te praten. Doe net alsof je er volledig van overtuigd bent dat je het wel kan, dat het je wel gaat lukken. Fake it till you make it. Je hersenen kunnen namelijk moeilijk onderscheiden of je echt zelfverzekerd bent of dat je net alsof doet. Maak hier gebruik van.

vrouw staart uit raam

2. Vergelijk jezelf niet met anderen

Vergelijk je niet met anderen. In jouw leven moet je je niet met anderen vergelijken, je moet jezelf vergelijken met een jaar geleden. Wordt de beste versie van jezelf, niet van een ander. Elke situatie en ieder persoon is anders dus je kunt jezelf eigenlijk ook niet vergelijken met een ander.

Het gras is altijd groener aan de overkant

Je ziet altijd alleen maar de goede en leuke dingen van andere mensen. Maar ook zij hebben het niet altijd perfect.

3. Durf fouten te maken

Iedereen maakt fouten, zelfs te succesvolste mensen ter wereld. Fouten maken is menselijk en hier kan je alleen maar van leren. Denk jij dat als een jongen in een bar op een meid afstapt het altijd goed loopt? Natuurlijk niet, 5 van de 10 keer misluk het gesprek misschien wel. Maar dit geeft helemaal niet, want van die 5 keer dat het niet gelukt is kan hij alleen maar leren. Oja, en het is 5 keer wel goed gegaan.

Uitvinders hebben ook niet bij hun eerste prototype al een perfect eindproduct. Misschien hebben ze wel 500 mislukte prototypes gehad voordat het product eindelijk werkte zoals het moest.

4. Stap vaker uit je comfort zone

Probeer een keer iets nieuws, doe iets wat je nog nooit gedaan hebt. Elke keer als jij iets doet wat je nog nooit eerder gedaan hebt, zal je achteraf merken dat het als een soort overwinning voelt. En elke overwinning is een boost voor je zelfvertrouwen.

The comfort zone is the great enemy of courage and confidence

Mensen die altijd maar leven binnen hun comfortzone, zullen nooit uitgroeien tot een volgroeid en zelfverzekerd persoon. In je comfortzone is alle veilig en bekend. Dit zorgt dat je nooit spanning en stress zult ervaren, maar ook nooit enthousiasme en succes zult ervaren. Ga maar eens bij jezelf na. Als jij iets doet wat je al 100 keer hebt gedaan en wat bekend en vertrouwd voelt, dan veranderd er niks in je mentale toestand. Maar als jij iets doet wat je super spannend vind of nog nooit eerder gedaan hebt, voel je je natijd onoverwinnelijk. Dit komt omdat je uit je comfort zone bent gestapt. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je zelfvertrouwen zal groeien.

5. Kom afspraken na die je met jezelf gemaakt hebt.

Elke keer als je tegen jezelf zegt dat je iets gaat doen en je doet dit vervolgens ook, dan krijgt je zelfvertrouwen een boost. Tegenovergesteld werkt hetzelfde, doe je het niet krijgt je zelfvertrouwen een deuk. Als je iets met jezelf (of anderen) afspreekt, kom dit dan na. Je zult merken dat je zelfvertrouwen met de keer groter wordt.

6. Ga sporten

Door regelmatig te sporten kun je stukken beter in je vel gaan zitten. Je zult merken dat je uiterlijk veranderd en zult blij zijn met deze verandering. Verder realiseer je je ook dat je telkens werkt aan het ‘verbeteren’ van jezelf, dit geeft een gevoel van voldoening. Dit zijn nu 2 voordelen die sporten jou brengen, maar er zijn er nog veel meer. Waarom sporten essentieel voor jou is! 23 voordelen van sporten.

man en vrouw aan het sporten

7. Verzorg jezelf goed

Als jij goed voor jezelf zorgt (wassen, scheren, haren mooi doen) zal je je automatisch zelfverzekerder voelen. Doe kleren aan waar je je goed in voelt, doe een lekker luchtje op. Als je nu in een situatie komt waarin je onzeker wordt, zal je merken dat je minder onzeker bent omdat je je fijn voelt over hoe je eruitziet. In dit artikel vertel ik je 17 manieren om aantrekkelijker te worden, deze kunnen je ook helpen bij het opbouwen van zelfverzekerdheid.

vrouw krijgt douche stralen op gezicht

8. Neem een zelfverzekerde houding aan

Zelfs al ben je op een gegeven moment niet zelfverzekerd, doe dan net alsof. Schouders naar achteren, borst vooruit en kin omhoog. Als jij gaat staan alsof je zelfverzekerd bent geeft dat een seintje aan je hersenen die zich dan automatisch zelfverzekerder gaan opstellen. Je hersenen gaan dan proberen een reden te geven aan waarom jij zo zelfverzekerd staat. Ze zullen dan constateren dat je zelfverzekerd bent op dat moment. Je trickt je brein dus eigenlijk (op een positieve manier).

vrouw in groen jasje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *